Udstilling i Rigsdagsgården sætter fokus på Folketinget under besættelsen

23.05.2025

80 år efter befrielsen åbner Folketinget en udendørs udstilling, der fortæller historien om politik, pres og parlamentarisk arbejde under Anden Verdenskrig.

Hvordan fungerede Folketinget, da Danmark var besat? Hvilke beslutninger blev truffet – og hvordan blev arbejdet i Rigsdagen forsøgt holdt i gang under et voksende pres? Hvilke dilemmaer stod de danske politikere i – og hvordan så et folketingsvalg ud midt i en besættelsestid? Det er nogle af de temaer, man kan dykke ned i, når Folketinget åbner en udendørs udstilling i Rigsdagsgården foran indgangen til Folketinget.

Udstillingen er skabt på initiativ af Folketinget i samarbejde med Rigsarkivet og består af både historiske fotos og fortællinger fra besættelsestiden.

Politikerne under besættelsen

Besættelsesårene var en tid, hvor Folketinget formelt bestod, og det parlamentariske system fungerede, dog inden for stramme rammer sat af den tyske besættelsesmagt. De folkevalgte politikere var også under pres, og deres beslutninger er siden blevet mødt med både kritik og forståelse.

“Pendulet har over tid svinget mellem kritik og forståelse for den komplekse situation, politikerne stod i. Det centrale er, at vi i dag kan lære af historien og minde os selv om, at demokratiet ikke er en selvfølge. Og så håber jeg, at mange af dem, der kommer gennem Rigsdagsgården på cykel eller til fods vil stoppe op ved plancherne. Blive klogere. Og danne deres egen mening, ”siger Folketingets formand, Søren Gade.

Alle er velkomne
Udstillingen ”Demokrati under pres – Folketinget fra besættelse til befrielse 1940-1945” er åben for alle og kan ses i Rigsdagsgården fra lørdag den 29. maj til den 31. august 2025. Udstillingen er både på dansk og engelsk og åben døgnet rundt.