Fem funktioner i den digitale Folketingssal

25.10.2021

Det danske parlament er en sammensat størrelse og Folketinget har derfor lanceret en digital oversigt over Folketingssalen, hvor man kan se mf’ernes, partiernes og regeringens placering i Folketingssalen og gå på opdagelse i forskellig statistik om mf’erne og Folketingets sammensætning.

Folketingets hjemmeside ft.dk indeholder et væld af informationer om det, der sker i demokratiets centrum, Folketingssalen. Med den nye sektion på hjemmesiden ‒ ”Folketingssalen” ‒ samler Folketinget en masse oplysninger, så du kan følge med i, hvad der sker i Folketingssalen. Her får du bl.a. link til Folketingets tv-kanal, hvor møder og høringer transmitteres, til afstemninger og mødekalendere og til medlemmernes biografier.

Gå på opdagelse i det digitale univers

Den digitale Folketingssal giver mulighed for at udforske sammensætningen af Folketinget på en af de dage, der har været møde i Folketingssalen. Den digitale Folketingssals visuelle udtryk med klare farver for hvert parti er med til at give et overskueligt overblik over de forskellige fordelinger af partier, mandater og meget mere. 

Vi guider dig her igennem nogle af de funktioner, du kan finde i den nye, digitale Folketingssal.
Billede af den digitale Folketingssal. Henrik Dam Kristensen (S) er fremhævet med et lille billedikon.

1. Salsoversigten: Hvor sidder Folketingets medlemmer?

Med den digitale Folketingssal er det muligt at se, hvor i salen de forskellige medlemmer sidder, og du får et hurtigt overblik over, hvordan partierne er placeret, hvilke partier der er størst, og hvor i Folketingssalen regeringen og statsministeren befinder sig.

I den digitale Folketingssal kan du vælge et specifikt medlem, hvis du er interesseret i at se vedkommendes placering, ligesom du kan vælge et specifikt udvalg, en minister, regeringen, en valgkreds eller ordførerskaber inden for bestemte fagområder for at se, hvordan de er placeret i salen.

Holder du musen hen over en af de små prikker, som symboliserer stolene i Folketingssalen, dukker der et billede op af det medlem, der sidder på lige netop dén stol. Klikker du på billedet, får du en oversigt over informationer om medlemmet, herunder alder, kontaktinformationer og antal år i Folketinget ligesom du får et link direkte til medlemmets biografi på ft.dk. 
Se den digitale Folketingssal
Oversigt over kønsfordelingen mellem mænd og kvinder i Folketinget.

2. Hvordan ser kønsfordelingen egentlig ud i Folketinget?

Kønsfordelingen i Folketinget er noget, der ofte er et tema i offentligheden, og nu er det gjort lettere at få et konkret overblik. På siden ”Statistik” kan du nemlig se, hvordan kønsfordelingen er i Folketinget, og hvordan fordelingen er i de forskellige partier. 
Se kønsfordelingen i Folketinget
Oversigt over aldersfordelingen i Folketinget. Mf'er Bertel Haarder (V) er fremhævet på et lille billede.

3. Hvor gamle er folketingsmedlemmerne?

På siden ”Statistik” viser de farvede prikker, hvordan medlemmerne af partierne fordeler sig på forskellige aldersgrupper. Dermed gives der et hurtigt overblik over, hvor mange medlemmer der for eksempel er i den yngste aldersgruppe (18-29 år), og hvor mange medlemmer der er ældre end 70 år. 
Se aldersfordelingen i Folketinget
Oversigt over antal år i Folketinget.

4. Folketingsveteran eller ny på pinden ‒ Hvor længe har medlemmerne siddet i Folketinget?

Det er også muligt at se en oversigt over, hvor længe medlemmerne har siddet i Folketinget. Dermed bliver det let at se, hvor mange medlemmer der er nye i det politiske liv på Borgen, og hvor mange der er folketingsveteraner. 

Se medlemmernes år i Folketinget
Oversigt over mandatfordelingen i Folketinget. Et eksempel er fremhævet med Pia Olsen Dyhr (SF)

5. Hvor mange mandater har hvert parti?

Hvis du vil have et hurtigt overblik over mandatfordelingen, kan du let finde den frem på siden ”Statistik” ved at klikke på sektionen ”Mandatfordeling”. Partierne optræder efter antal mandater, og de medlemmer, der er uden for partigruppe og derfor er løsgængere, er samlet i en række til sidst. 
Se partiernes mandatfordeling