Politiske partier indgår aftale om værn mod illegitim påvirkningsvirksomhed i valgkampene

05.04.2019

Enighed om retningslinjer skal sikre valgkampe, hvor meninger brydes på en fair måde.

De opstillingsberettigede partier til Folketinget og Europa-Parlamentet har indgået en historisk aftale, hvor de giver hinanden håndslag på en række initiativer, der skal modvirke, at valgkampene bliver præget af illegitim påvirkningsvirksomhed. Det kan eksempelvis være ved, at udefrakommende skaffer sig adgang til og bruger oplysninger fra hacking og læk. 

”Jeg er meget glad for, at partierne er blevet enige om et sæt retningslinjer, så vi hjælpes ad med at sikre valgkampe, hvor meningerne kan brydes på en fair måde. Der er kræfter i udlandet, som har interesse i at påvirke udfaldet af valghandlingerne i de vestlige lande. Vi skal gøre alt det, vi kan, for at beskytte os mod dem, der vil undergrave demokratiet og miskreditere demokratiske institutioner”, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. 

Rent konkret har partierne aftalt, at deres kandidater og kampagnemedarbejdere vil undlade at bruge og videreformidle oplysninger, der er fremkommet gennem illegitime handlinger. 

Aftalen bygger oven på flere andre aktiviteter, som Folketinget har gennemført sammen med blandt andet Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Center for Cybersikkerhed (CFCS) for at øge modstandskraften mod it-angreb og påvirkning udefra. 

Partierne har aftalt, at de vil evaluere ordningen på den anden side af valgene til Folketinget og Europa-Parlamentet. 

Den konkrete aftale er vedhæftet. Her fremgår det, hvad partierne er blevet enige om, og hvordan de vil hjælpe hinanden, hvis de opdager brud på it-systemer eller illegitim påvirkning.

Sideansvarlig: Claus Brask