Skatteudvalget (SAU) Alm. del

Samling: 2018-19 (1. samling)

Samrådsspørgsmål J

Er ministeren enig i følgende konklusioner fra Dansk Told & Skatteforbunds Repræsentantskabsmøde den 23.-24. oktober 2018 i forhold til etableringen af de syv styrelsen i skatteforvaltningen, jf. ”Udtalelse: Bare fordi man har delt SKAT op i syv styrelser, er tingene ikke løst”: ”Vi lytter til medlemmerne, og på baggrund af deres reaktioner må vi udtrykke stor bekymring for den vej, der nu er valgt: * Omfanget af flytninger er for voldsomt. * Den tidsmæssige ramme er for kort. * Der er en generel bekymring for, om den valgte organisering er den rigtige.” ”Bekymringen bunder især i, at mange medarbejdere ikke har mulighed for at flytte med opgaven til den fremtidige lokalisering. Det betyder et massivt kompetencetab. Samtidig betyder den tidsmæssige ramme, at kompetencetabet mærkes allerede fra starten. Kombineret med, at mange nye medarbejdere skal læres op, vil det resultere i et stort produktionstab. En mere langstrakt proces for transformationen ville mindske disse omkostninger.” ”Samtidig betyder den centralisering, der sker gennem lokaliseringen af styrelserne, at borgere og virksomheder på nogle områder vil opleve store afstande, når de skal i kontakt med Skatteforvaltningen – og opdelingen vanskeliggør en helhedsorienteret opgaveløsning og mulighed for at samarbejde på tværs.” ”Vi tror ikke på, at tilliden til skatteadministrationen alene kan genoprettes ved at fordele opgaverne på syv fokuserede styrelser – og gennem investering af milliarder i nye it-systemer, som endnu kun er ved – eller på vej til – at blive udviklet. Det kræver også skattefagligt personale til at løse opgaverne på et niveau, som indfrier forventningerne i samfundet.” ”Vi ser derfor med stor bekymring på den negative udvikling af personaleressourcerne til Skatteforvaltningen i de kommende år, som forudsættes i regeringens finanslovsforslag – og vi frygter, at man endnu en gang er ved at gentage tidligere fejl ved at prioritere investering i nye it-systemer fremfor en styrkelse af det skattefaglige personale især på kontrolområderne.” ”Vi vælger at se opsplitningen i syv styrelser som endnu én i rækken af organisatoriske eksperimenter, som skatteadministrationen løbende har været udsat for gennem de seneste 30 år. Omstruktureringer, der er sket på grundlag – og gennemført på måder – som professorerne Jørgen Grønnegård Christensen og Peter Bjerre Mortensen mange steder er kritiske overfor i bogen ”Overmod og afmagt”, som udkommer netop i dag.” ”Og bare fordi man har delt SKAT op i syv styrelser, er tingene ikke løst. Den valgte løsning vil koste fælleskassen i form af tabte kompetencer og mistede skatteindtægter – og vi skal kraftigt opfordre til, at ressourcer til løsning af de skattefaglige driftsopgaver prioriteres højere, når der indgås forlig om finansloven for 2019.”
Dato: 08-11-2018
Status: Besvaret
Emne: administration
Afholdelse af samrådet: Skatteudvalget 06-12-2018 kl. 10:15
Dokumentdato: 08-11-2018
Modtaget: 08-11-2018
Omdelt: 08-11-2018

Samrådsspm. om ministeren er enig i konklusioner fra Dansk Told & Skatteforbunds Repræsentantskabsmøde den 23.-24. oktober 2018 i forhold til etableringen af de syv styrelsen i skatteforvaltningen, til skatteministeren

Samrådsspm. om ministeren er enig i konklusioner fra Dansk Told & Skatteforbunds Repræsentantskabsmøde den 23.-24. oktober 2018 i forhold til etableringen af de syv styrelsen i skatteforvaltningen, til skatteministeren (pdf-version)
Html-version