L 72 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Midlertidig beskyttelsesstatus for visse udlændinge samt afvisning af realitetsbehandling af asylansøgninger, når ansøgeren har opnået beskyttelse i et andet EU-land m.v.).

Af: Justitsminister Mette Frederiksen (S)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 17-12-2014

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 17. december 2014

20141_l72_betaenkning.pdf
Html-version
20141_l72_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 17. december 2014

1 Ændringsforslag

Der er stillet 10 ændringsforslag til lovforslaget. Justitsministeren har stillet ændringsforslag nr. 4 og 7-9, og Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1-3, 5, 6 og 10.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 14. november 2014 og var til 1. behandling den 20. november 2014. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.

Udvalget anmoder om at få lovforslaget henvist til fornyet udvalgsbehandling efter 2. behandling.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 7 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 24. oktober 2014 dette udkast til udvalget, jf. UUI alm. del - bilag 6. Den 14. november 2014 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

Institut for Menneskerettigheder,

Løs Asylknuden og

SOS mod Racisme.

Justitsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Deputationer

Endvidere har Institut for Menneskerettigheder og Løs Asylknuden mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.

Ekspertmøde

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik afholdt den 9. december 2014 et lukket ekspertmøde om lovforslaget.

Samråd

Udvalget har stillet 4 samrådsspørgsmål til justitsministeren til mundtlig besvarelse, som denne har besvaret i åbne samråd med udvalget den 25. november 2014, den 3. december 2014 og 17. december 2014.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 180 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

1 af udvalgets spørgsmål til justitsministeren og dennes svar herpå, er optrykt som bilag 2 til betænkningen.

3. Indstillinger

Et mindretal i udvalget (S og RV) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de af justitsministeren stillede  ændringsforslag

Et andet mindretal i udvalget (V) vil redegøre for sin stilling til lovforslaget ved 3. behandling, men kan stemme for de af justitsministeren stillede ændringsforslag.

Et tredje mindretal i udvalget (EL og SF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de af justitsministeren stillede ændringsforslag.

Et fjerde mindretal i udvalget (DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et femte mindretal i udvalget (LA) vil redegøre for sin stilling til lovforslaget ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de af justitsministeren stillede ændringsforslag.

Et sjette mindretal i udvalget (KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de af justitsministeren og det under nr. 6 stillede ændringsforslag.

4. Politiske bemærkninger

Socialdemokratiets og Radikale Venstres medlemmer af udvalget mener, at forslaget i en ekstraordinær situation rammer den rigtige balance i asylpolitikken. Det er en afgørende forudsætning for S og R, at Danmarks internationale forpligtelser overholdes, og S og R har noteret sig, at Justitsministeriet vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser. S og R finder i lyset af bemærkningerne fra Institut for Menneskerettigheder og instituttets foretræde for udvalget anledning til at understrege, at de to eksempler, der fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, punkt 2.4.2.1 og 5.1, er eksempler på situationer, hvor der kan være særlige grunde, som kan føre til, at der skal gives tilladelse til familiesammenføring, allerede inden den herboendes opholdstilladelse efter den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 7, stk. 3, eventuelt måtte blive forlænget efter 1 år. Eksemplerne er ikke udtømmende, men er netop blot eksempler, jf. også besvarelsen af spørgsmål nr. 144 og 148 til lovforslaget.

Venstres medlemmer af udvalget udtaler:

Der er stillet talrige spørgsmål og afholdt flere samråd i udvalget om lovforslaget, men på trods af dette har regeringen og justitsministeren efter Venstres opfattelse endnu ikke givet svar på grundlæggende spørgsmål om konsekvenserne af lovforslaget. Tværtimod er ministerens skriftlige svar flere gange selvmodsigende. Det er fortsat uklart, hvilke asylansøgere der vil blive omfattet af den nye § 7, stk. 3,-beskyttelse. Det er fortsat uklart, om det med lovforslaget reelt bliver lettere at hjemsende asylansøgere, når der er varigt forbedrede vilkår i deres hjemlande. Det er fortsat uklart, om forslaget reelt udgør en stramning i asyllovgivningen, eller om lovforslaget med tiden vil medføre en mere lempelig asylpraksis. Det er fortsat uklart, om regeringen forventer, at lovforslaget vil mindske asyltilstrømningen til Danmark, ligesom det fortsat er uklart, om lovforslaget er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser. Venstre henviser også i den forbindelse til den lange række af kritiske høringssvar til lovforslaget.

Venstre noterer sig, at der er uenighed i regeringen om konsekvenserne af lovforslaget, herunder om det overhovedet er sandsynligt, at syriske flygtninge reelt er på midlertidigt ophold, og om der er tale om en udvidelse af flygtningebegrebet. På trods af at justitsministeren har været i samråd og er blevet adspurgt om vicestatsministerens udtalelser, henstår det således fortsat usikkert, hvem der tegner regeringen i denne sag, og hvad forudsætningerne for lovforslaget er.

Venstre ønsker at bremse asyltilstrømningen til Danmark og har bl.a. i vores udlændingeoplæg »Danmark - for dem der kan og vil« peget på en række opstramninger af vilkår for asylansøgere i Danmark, som vil mindske tilstrømningen til Danmark, efter regeringen har gennemført lempelser, der har gjort det betydeligt mere attraktivt at søge til Danmark. Der henstår fortsat uklarhed, om regeringens asylforslag er en reel eller blot teoretisk stramning, og derfor ønsker Venstre at vente med at tage endelig stilling til lovforslaget til ved 3. behandling, og Venstre har desuden stillet en række yderligere spørgsmål til lovforslaget.

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker, at antallet af asylansøgere er historisk højt, og det samme gælder antallet af dem, der får en opholdstilladelse på asylområdet. Det er et stort problem. Der er ingen tvivl om, at regeringen bærer et stort ansvar for udviklingen.

Sammen med sine støttepartier har regeringen siden 2011 lempet asyl- og udlændingepolitikken med det resultat, at de dele af indvandringen, som giver de største problemer, er steget.

DF har flere gange advaret regeringen. Påstanden fra regeringens side har været, at den politik, som Folketinget fører, ikke har nogen afgørende indflydelse på antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark. Det er - efter DF's opfattelse - en forkert påstand, og med lovforslaget erkender regeringen, at den har taget fejl. Det er skuffende, at der skulle gå så lang tid, før dette stod klart for regeringen.

Det er DF's overbevisning, at regeringens forslag først og fremmest er udtryk for en regering, som ansvarsløst og uden omsorg for det folk, som den påstår at repræsentere, har lempet asyl- og udlændingepolitikken og nu - som en desperat handling inden et folketingsvalg - forsøger at vise handlekraft. Det er ikke en ordentlig måde at udvikle politik på.

DF anser det for problematisk, at der i forhold til dele af lovforslaget er skabt berettiget tvivl om rækkevidden af ændringerne. DF har noteret sig, at regeringen meget klart har tilkendegivet, at der ikke er tale om en udvidelse af muligheden for at opnå asyl i Danmark. Dette vil DF selvsagt følge op på. DF vil fortsat følge området tæt.

Ingen skal være i tvivl om, at der - efter DF's opfattelse - er brug for tiltag, som omfatter mere end et lille mindretal af de udlændinge, som kommer her til landet. Derfor er dette lovforslag utilstrækkeligt og på ingen måde nok til effektivt at begrænse den alt for voldsomme asyltilstrømning.

Helt overordnet er der brug for en udlændingepolitik, som begrænser den ikkevestlige del af indvandringen. Der er simpelt hen ikke plads til, at vi fortsætter med en så massiv og voldsom tilstrømning, som vi ser for øjeblikket.

Det handler om at føre en politik, der gør, at vores land hænger sammen. Det handler om at bevare dansk kultur, om at bevare vores fælles traditioner og sikre holdbarhed i dansk økonomi.

Vores erfaring siger os - og andres erfaring bør også sige dem - at især indvandringen via asylsystemet skaber en lang række integrationsproblemer.

Derfor er der behov for mere end det, som regeringen har lagt op til. Der er brug for en helt ny asyl- og udlændingepolitik.

DF har bl.a. derfor fremsat beslutningsforslag nr. B 13, ligesom DF har stillet en række ændringsforslag til lovforslaget.

Efter vores opfattelse er der brug for en omlægning af dansk asylpolitik, så udlændinge, der opnår asylstatus, hjælpes i udlandet - gerne i nærområderne - i stedet for via en opholdstilladelse i Danmark.

I forlængelse af dette lovforslag opfordrer DF regeringen og Folketinget til at forhandle en ny asyl- og udlændingepolitik på plads, der rækker videre end regeringens lovforslag, hvis ændringer risikerer at have en yderst begrænset effekt.

Enhedslistens medlemmer af udvalget mener, at det er grundlæggende forkert og i strid med Danmarks humanitære traditioner for at tage medansvar for at løse verdens flygtningeproblemer, at Danmarks svar på den største flygtningekrise siden anden verdenskrig er at forringe anerkendte flygtninges muligheder for at blive i Danmark, gøre det lettere at inddrage deres opholdstilladelser og begrænse deres ret til familiesammenføring.

Lovforslaget er udtryk for en uklædelig signallovgivning, som var karakteristisk for udlændingepolitikken under de regeringer, der sad i perioden 2001-11. Formålet med signalerne er at få asylansøgerne til at styre uden om Danmark og i stedet søge til f.eks. Sverige eller Tyskland.

De menneskelige omkostninger ved at sende disse signaler er, at tusindvis af flygtninge, der fremover blot opnår midlertidig beskyttelse i Danmark, skal tilbringe år i usikkerhed og med frygt for fremtiden - en frygt, der desværre kan påvirke deres evne og lyst til at lære dansk og finde sig til rette i Danmark.

Usikkerheden omkring deres egen fremtid - og omkring ægtefællers og børns skæbne i konfliktområderne - kan for mange flygtninge betyde, at de ikke kommer i gang med en uddannelse eller ikke kommer ind på arbejdsmarkedet på den måde, som ville være optimal for dem selv og det danske samfund.

Til gengæld er der udsigt til, at mange af de flygtninge, der er kommet, og som kommer hertil fra Syrien, vil blive i Danmark i mange år fremover - måske resten af livet. Krigen i Syrien har nået en uhørt intensitet, og intet tyder i øjeblikket på fredelige forhold inden for en overskuelig fremtid.

Hvis disse syriske krigsflygtninge engang - trods de første års usikre opholdsstatus, som følger af dette lovforslag - får permanent opholdstilladelse, vil de og deres børn på grund af usikkerheden være ringere rustet, end de havde været, hvis Danmark fra starten havde givet dem tryghed og et godt fremtidsperspektiv.

EL ønsker ikke, at der skal indføres en tredje flygtningekategori ud over den hidtidige udlændingelovs konventionsflygtninge og beskyttelsesstatus-flygtninge. Allerede de gældende regler giver mulighed for kun at give 2-årige førstegangsopholdstilladelser til flygtninge, hvis det vurderes, at der er udsigt til snarligt ophør af forfølgelsen i flygtningenes hjemland. EL konstaterer, at denne mulighed i nyere tid ikke har været anvendt over for syriske krigsflygtninge, men alene over for somaliere (jf. svar på spørgsmål nr. 263, UUI alm. del, 2013-14). Intet tyder altså på, at udlændingemyndighederne indtil nu har haft den opfattelse, at konflikten i Syrien skulle kunne slutte inden for overskuelig fremtid.

EL ønsker at holde fast i de tilkendegivelser, der i forbindelse med den første offentliggørelse af regeringens planer om dette lovforslag den 19. september 2014 kom fra den daværende justitsminister og fra social- og integrationsministeren om, at flygtninge har ret til familiesammenføring. EL beklager, at regeringen efterfølgende med dette lovforslag vil indføre en kunstig forsinkelse af flygtninges ret til familiesammenføring, så flygtninge med midlertidig beskyttelse ikke får denne ret det første år, efter at de har fået opholdstilladelse. Denne kunstige forsinkelse fører til unødig adskillelse af familier og til menneskelig lidelse - potentielt til tab af liv, hvis ægtefæller og børn til de flygtninge, der er kommet i sikkerhed i Danmark, fortsat befinder sig i en krigszone eller i et område præget af andre typer af overgreb.

EL er enig med Institut for Menneskerettigheder i, at lovbemærkningernes oplistning af muligheder for alligevel at give tilladelse til familiesammenføring inden for det første år (alvorligt syge mindreårige børn eller ægtefæller med handicap) er for snæver, og at der som minimum burde oplistes en række yderligere situationer, hvor familiesammenføring inden for det første år ikke kan nægtes. Det gælder ikke mindst de situationer, hvor flygtninges nære familie fortsat befinder sig i områder, hvor de er i overhængende fare for at blive udsat for overgreb. Desuden bør det tydeliggøres i bemærkningerne, at oplistningen ikke er udtømmende.

EL frygter, at Danmark uden en sådan præcisering i lovbemærkningerne risikerer at indføre en praksis, der vil føre til domme ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som går Danmark imod, eftersom andre grupper end ægtefæller med handicap og alvorligt syge børn kan have krav på hurtig familiesammenføring ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Uanset at Institut for Menneskerettigheder vurderer, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i visse sager - f.eks. når raske pårørende lever i nærområdet under forhold, hvor deres sikkerhed ikke er umiddelbart truet - vil acceptere, at flygtninge ikke kan få familiesammenføring det første år, mener EL principielt, at alle anerkendte flygtninge i Danmark skal have adgang til familiesammenføring med deres ægtefæller og mindreårige børn, straks efter at flygtningene har fået opholdstilladelse, og at sagsbehandlingen i disse familiesammenføringssager skal være både hurtig og retssikkerhedsmæssigt i orden.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget (jf. punkt 2.5.2.) er flygtninge, der har ophold efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 2, ikke omfattet af de samme krav til fundamentale, stabile og varige ændringer i hjemlandet som konventionsflygtninge, når danske myndigheder overvejer at inddrage eller undlade at forlænge opholdstilladelser - uagtet at Flygtningenævnet hidtil har sidestillet de to flygtningegrupper i denne henseende.

Lovbemærkningernes punkt 2.5.2. kan desværre føre til, at flygtninge, der inden for de senere år har opnået beskyttelsesstatus efter § 7, stk. 2, i tillid til, at der skulle fundamentale, stabile og varige ændringer til i hjemlandet, før de kunne tvinges hjem, nu pludselig oplever en usikkerhed omkring deres opholdsret i Danmark. Dette anser EL for at være retssikkerhedsmæssigt og integrationspolitisk problematisk.

Samtidig ønsker EL at påpege, at regeringen med udformningen af lovbemærkningerne og det politiske flertal ved at stemme for lovforslaget på dette punkt foretager en utidig politisk indblanding i de vurderinger, som Flygtningenævnet skal foretage, og at dette sætter spørgsmålstegn ved den status, som Flygtningenævnet siden 1983 har haft som uafhængigt, domstolslignende organ.

Grundlæggende finder EL det forkasteligt, at anerkendte flygtninge - herunder de flygtninge, der fremover får midlertidig beskyttelse - risikerer at få inddraget deres opholdstilladelse og blive sendt hjem til forhold i hjemlandet, der »fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige« (jf. lovbemærkningernes punkt 2.5.2.).

EL konstaterer, at justitsministeren i svarene på spørgsmål 34-40 ikke har ønsket at garantere, at anerkendte flygtninge fremover ikke risikerer at få inddraget deres opholdstilladelse og blive sendt hjem til et land, hvor der er udbredte krigshandlinger, til et land, hvoraf store dele kontrolleres af terrororganisationen Islamisk Stat, eller til et land, hvor myndighederne systematisk anvender tortur og anden nedværdigende behandling.

Samlet set vil vedtagelsen af dette lovforslag skade Danmarks hidtidige internationale anseelse som en nation, der tager sit ansvar for at give beskyttelse til forfulgte alvorligt. På denne baggrund kan EL ikke støtte lovforslaget.

Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget er stærkt imod forringelserne på familiesammenføringsområdet. Vi ved, at 96 pct. af dem, der vil blive ramt af forslaget, er kvinder og børn, og 48 pct. er børn under 12 år. Det betyder dermed, at Danmark vil efterlade børn i lejrene og i nærområderne og krigszonerne, hvor bl.a. flere og flere piger bortgiftes i afmagt af deres forældre for at beskytte dem mod seksuelle overgreb eller fattigdom, og hvor kvinder og måske især enlige kvinder frister en kummerlig tilværelse og risikerer at blive udsat for overgreb.

Ifølge svar på spørgsmål 50 bruger regeringen ikke de eksisterende muligheder for at udstede 2-årige tidsbegrænsede tilladelser i mere end 2 pct. af tilfældene, og de seneste 10 år har man ikke formået at inddrage opholdstilladelserne i et eneste tilfælde som følge af forbedrede forhold i hjemlandet. Det er derfor heller ikke tænkeligt, at 1-årige opholdstilladelser vil kunne bruges til at sende flygtninge hjem til et land i bedring, og dermed er den eneste reelle virkning af lovforslaget, at familiesammenføring udsættes 1 år, og hvor Danmark dermed vil være med til at bringe sårbare grupper, som f.eks. enlige kvinder og børn i fare til ingen verdens nytte.

SF er enig med Institut for Menneskerettigheder i, at det bør specificeres mere, i hvilke tilfælde der kan gives familiesammenføring hurtigere. SF er bekymret for, at signalet til sagsbehandlere vil være, at der kun kan gives hurtigere tilladelse i de to i lovforslaget nævnte tilfælde, og at det i sidste ende vil kunne betyde, at Danmark risikerer at få en dom ved Menneskerettighedsdomstolen for at have svigtet særlig sårbare i krigszonerne.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

5. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af et mindretal (DF):

1) Nr. 1 udgår.

[Forslag om midlertidig beskyttelsesstatus omfatter alle flygtninge med undtagelse af FN-kvoteflygtninge]

Principalt

2) Nr. 3-5 affattes således:

»3. § 9, stk. 1, nr. 1, litra c, ophæves, og i stedet indsættes:

»c) har haft opholdstilladelse efter § 7 i mere end de sidste 3 år, dog 4 år, hvis det vurderes, at der er mulighed for genbosætning i et andet land,

d) har opholdstilladelse efter § 8, eller«

Litra d bliver herefter litra e.

4. § 9, stk. 1, nr. 2, litra c, ophæves, og i stedet indsættes:

»c) har haft opholdstilladelse efter § 7 i mere end de sidste 3 år, dog 4 år, hvis det vurderes, at der er mulighed for genbosætning i et andet land,

d) har opholdstilladelse efter § 8, eller«

Litra d bliver herefter litra e.

5. § 9, stk. 1, nr. 3, litra c, ophæves, og i stedet indsættes:

»c) har haft opholdstilladelse efter § 7 i mere end de sidste 3 år, dog 4 år, hvis det vurderes, at der er mulighed for genbosætning i et andet land,

d) har opholdstilladelse efter § 8, eller«

Litra d bliver herefter litra e.«

[Stramning af familiesammenføringsreglerne]

Subsidiært

3) Nr. 3-5 affattes således:

»3. § 9, stk. 1, nr. 1, litra c, ophæves, og i stedet indsættes:

»c) har opholdstilladelse efter § 7, og denne opholdstilladelse er blevet forlænget,

d) har opholdtilladelse efter § 8 eller«

Litra d bliver herefter litra e.

4. § 9, stk. 1, nr. 2, litra c, ophæves, og i stedet indsættes:

»c) har opholdstilladelse efter § 7, og denne opholdstilladelse er blevet forlænget,

d) har opholdtilladelse efter § 8 eller«

Litra d bliver herefter litra e.

5. § 9, stk. 1, nr. 3, litra c, ophæves, og i stedet indsættes:

»c) har opholdstilladelse efter § 7, og denne opholdstilladelse er blevet forlænget,

d) har opholdtilladelse efter § 8 eller«.

Litra d bliver herefter litra e.«

[Familiesammenføring til udlændinge med opholdstilladelse meddelt efter § 7 kan først ske, når opholdstilladelsen er blevet forlænget]

Af justitsministeren, tiltrådt af udvalget:

4) Efter nr. 5 indsættes som nye numre:

»01. I § 9, stk. 7, 1. pkt., ændres »litra b-d« til: »litra b-e«.

02. I § 9, stk. 12, ændres »litra d« til: »litra e«.«

[Konsekvensændringer som følge af det foreslåede nr. 01 i dette ændringsforslag]

Af et mindretal (DF):

5) Efter nr. 5 indsættes som nyt nummer:

»03. § 11, stk. 1, affattes således:

»Opholdstilladelse efter § 7 meddeles med henblik på midlertidigt ophold her i landet. Opholdstilladelse efter §§ 8-9 f eller 9 i-9 n meddeles med mulighed for varigt ophold eller med henblik på midlertidigt ophold her i landet. Opholdstilladelsen kan tidsbegrænses.««

[Opholdstilladelser meddelt efter § 7 meddeles med henblik på midlertidigt ophold]

Af et mindretal (DF), tiltrådt af et mindretal (KF):

6) Efter nr. 5 indsættes som nye numre:

»04. I § 19, stk. 1, ændres »En tidsbegrænset opholdstilladelse kan inddrages« til: »En tidsbegrænset opholdstilladelse skal inddrages«.

05. I § 19, stk. 2, ændres »En tidsbegrænset eller tidsubegrænset opholdstilladelse kan altid inddrages,« til: »En tidsbegrænset eller tidsubegrænset opholdstilladelse skal altid inddrages,«.

06. I § 19, stk. 2, nr. 4, 2. pkt., ændres »En opholdstilladelse kan inddrages« til: »En opholdstilladelse skal inddrages«.

07. I § 19, stk. 3, 1. pkt., ændres »kan altid inddrages« til: »skal altid inddrages«.

08. I § 19, stk. 4, 1. pkt., og stk. 5, 1. pkt., ændres »kan inddrages« til: »skal inddrages«.«

[Ændring af »kan« til »skal« i § 19 om inddragelse af opholdstilladelse]

Af justitsministeren, tiltrådt af udvalget:

7) Nr. 7 affattes således:

»7. I § 27, stk. 2, og § 40 a, stk. 1, nr. 1, og to steder i § 40 a, stk. 2, nr. 2, ændres »§ 7, stk. 1 og 2« til: »§ 7, stk. 1-3«.«

[Konsekvensændring som følge af den foreslåede ændring i § 1, nr. 1]

8) Efter nr. 8 indsættes som nyt nummer:

»09. I § 42 a, stk. 1, 2. pkt., ændres »§ 7, stk. 1 eller 2« til: »§ 7, stk. 1-3«.«

[Konsekvensændring som følge af den foreslåede ændring i § 1, nr. 1]

9) Nr. 14 affattes således:

»14. I § 53 a, stk. 2, indsættes efter 3. pkt., der bliver 4. pkt.:

»4. pkt. finder ikke anvendelse på klager over afgørelser om afvisning efter reglerne i kapitel 5 b.««

[Ændring af »indsættes efter 4. pkt., der bliver til 5. pkt.« til: »indsættes efter 3. pkt., der bliver 4. pkt.«]

Til § 2

Af et mindretal (DF):

10) I stk. 2 ændres »14. november 2014« til »1. januar 2014.«

[Ændret ikrafttrædelsetidspunkt]

Bemærkninger

Til nr. 1, 2 og 5

Der er behov for at stramme de nuværende asyl- og opholdsregler i Danmark. Med ændringsforslaget foreslås det, at varigheden af opholdstilladelser generelt begrænses, således at flygtninge alene kan opnå den foreslåede midlertidige beskyttelsesstatus på 1 år, og således at alle flygtninge efter § 7 vil være omfattet af 1 års beskyttelsesstatus, med mindre der er tale om kvoteflygtninge. Formålet med ændringsforslaget er bl.a. at fastholde, at asyl er en midlertidig foranstaltning, og at flygtninge bør hjælpes i nærområdet.

Til nr. 3

Justitsministeriet har vurderet, at det er muligt at udvide den 1-årige begrænsning til at gælde i flere år.

Med ændringsforslaget ønskes det generelt at stramme familiesammenføringsreglerne, hvilket også gør sig gældende i forhold til udlændinge med asylstatus. Dette er baggrunden for ændringsforslaget, ligesom der er et ønske om at kontrollere og regulere indvandringen, herunder asyltilstrømningen, til Danmark.

Til nr. 4

Justitsministerens bemærkninger

Det foreslås at indsætte to nye numre i lovforslagets § 1 med ændringer af udlændingelovens § 9, stk. 7, 1. pkt., og stk. 12. Der er tale om konsekvensændringer som følge af lovforslagets § 1, nr. 3.

Dansk Folkepartis bemærkninger

Justitsministeriet har vurderet, at det er muligt at udvide den 1-årige begrænsning til at gælde i flere år.

Med ændringsforslaget ønskes det generelt at stramme familiesammenføringsreglerne, hvilket også gør sig gældende i forhold til udlændinge med asylstatus. Dette er baggrunden for ændringsforslaget, ligesom der er et ønske om at kontrollere og regulere indvandringen, herunder asyltilstrømningen, til Danmark.

Til nr. 6

Lovforslaget lægger op til mindre justeringer i forhold til Flygtningenævnets hidtidige praksis i forhold til inddragelse af opholdstilladelse. Dette ændringsforslag sigter på at forpligte udlændingemyndigheder til i højere grad at hjemsende personer med asylstatus.

Til nr. 7

Med bestemmelsen undtages udlændingelovens § 42 a, stk. 1, 2. pkt., fra lovforslagets § 1, nr. 7, idet formuleringen »§ 7, stk. 1 og 2« ikke anvendes i udlændingelovens § 42 a, stk. 1, 2. pkt.

Til nr. 8

Det foreslås at ændre udlændingelovens § 42 a, stk. 1, 2. pkt., som konsekvens af lovforslagets § 1, nr. 1.

Til nr. 9

Det foreslås at ændre formuleringen af lovforslagets § 1, nr. 14, idet den foreslåede ændring af udlændingelovens § 53 a, stk. 2, skal indsættes efter udlændingelovens § 53 a, stk. 2, 3. pkt., der bliver 4. pkt.

Til nr. 10

Regeringen har udtalt, at lovforslaget har til hensigt at håndtere det stigende flygtningepres, der er opstået i løbet af 2014. Med udgangspunkt i dette foreslås det med ændringsforslaget at ændre ikrafttrædelsestidspunktet, således at lovforslaget får virkning allerede fra den 1. januar 2014.

Trine Bramsen (S) Troels Ravn (S) fmd. Karen J. Klint (S) René Skau Björnsson (S) Anne Sina (S) Mette Reissmann (S) Jeppe Bruus (S) Liv Holm Andersen (RV) Lotte Rod (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Karl H. Bornhøft (SF) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Pernille Skipper (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Jakob Engel-Schmidt (V) Martin Geertsen (V) Karen Ellemann (V) Birthe Rønn Hornbech (V) Fatma Øktem (V) Karen Jespersen (V) Karsten Lauritzen (V) Inger Støjberg (V) Martin Henriksen (DF) Peter Skaarup (DF) nfmd. Christian Langballe (DF) Marie Krarup (DF) Anders Samuelsen (LA) Tom Behnke (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)12
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 72

Bilagsnr.

Titel

1
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
2
Høringsnotat og høringssvar, fra justitsministen
3
Henvendelse af 19/11-14 fra SOS mod Racisme
4
2. udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
5
Henvendelse af 21/11-14 fra Institut for Menneskerettigheder
6
Godkendt tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
7
Udkast til betænkning
8
Henvendelse af 28/11-14 fra Løs Asylknuden
9
Ændringsforslag, fra justitsministeren
10
Talepapir fra Institut for Menneskerettigheders foretræde for udvalget tirsdag den 2. december 2014
11
Henvendelse af 3/12-14 fra SOS mod Racisme
12
Udkast til revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
13
Godkendt revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
14
2. udkast til betænkning
15
Henvendelse af 10/12-14 fra Dansk Flygtningehjælp
16
3. udkast til betænkning
17
Godkendt 2. revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
18
Godkendt 3. revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
19
Opfølgning og svar på spørgsmål stillet på samråd om L 72 - samrådsspm. C den 3. december 2014 om justitsministerens mundtlige besvarelse af spørgsmål nr. S 208 den 5. november 2014


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 72

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om processen i forbindelse med ændring af den tidligere ministers citat, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm., om regeringen forventer, at markant færre vil søge til Danmark på baggrund af de foreslåede regler, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvorfor regeringen reagerer så sent på antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om, hvorfor regeringen fastholder, at de pågældende flygtninge skal påbegynde en integrationsproces i kommunerne, når regeringen samtidig forventer, at disse flygtninge hurtigt kan hjemsendes, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om at stramme reglerne yderligere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. om, hvorfor lovforslaget kun omfatter et mindretal af de personer, som opnår asyl i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm., om regeringen vil drøfte en ordning, hvor flygtninge i stedet for at blive sendt ud i kommunerne bliver boende på statslige asylcentre, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm. om, hvor mange asylansøgere der som en konsekvens af lovforslaget vil blive sendt til andre lande for at få deres asylsag behandlet der, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
9
Spm. om andre initiativer med det formål at begrænse asyltilstrømningen til Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
10
Spm., om det med lovforslaget bliver nemmere at hjemsende personer, som allerede har fået tildelt flygtningestatus i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
11
Spm. om, hvorfor alle personer der opnår midlertidig beskyttelse efter § 7, stk. 2, ikke er omfattet af ændringen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
12
Spm. om, hvor mange steder i lovforslaget det forslås at fjerne klageadgangen til Justitsministeriet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
13
Spm. om de politiske overvejelser, der ligger bag den foreslåede styrkelse af Flygtningenævnet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
14
Spm. om, at ændringen om muligheden for at opnå familiesammenføring vil medføre, at rækkevidden af lovforslaget vil blive yderst begrænset, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
15
Spm. om, at op mod to tredjedele af de syriske asylansøgere, der kommer til Danmark, anses som militærunddragere og på denne baggrund får konventionsstatus, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
16
Spm. om, at udlændingemyndighedernes praksis ændres, så den nævnte gruppe ikke fremover opnår konventionsstatus, men alene beskyttelsesstatus eller den nye midlertidige beskyttelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
17
Spm. om fordelingen mellem de forskellige former for flygtningestatus, der tildeles syriske asylansøgere i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
18
Spm. om kommentar til henvendelse af 19/11-14 fra SOS mod Racisme, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
19
Spm. om, hvorvidt konflikten vil være kortvarig, og om de syriske krigsflygtninges beskyttelsesbehov således er midlertidigt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
20
Spm., om Danmark med fordel kunne have anvendt en bestemmelse som den foreslåede § 7, stk. 3, i udlændingeloven til at give midlertidig beskyttelse til krigsflygtninge fra lande som Irak, Afghanistan, Somalia, Sri Lanka og Eksjugoslavien, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
21
Spm. om, hvor mange ægtefæller og mindreårige børn til syriske flygtninge og asylansøgere der fortsat opholder sig i Syrien, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
22
Spm. om, hvor mange ægtefæller og mindreårige børn til syriske flygtninge og asylansøgere der opholder sig i Tyrkiet, Jordan, Irak eller Libanon, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
23
Spm., om flygtninge, der ikke har fået konventionsstatus, kan få inddraget deres opholdstilladelse og sendes tilbage til alvorlige, skrøbelige og uforudsigelige forhold, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
24
Spm. om at undersøge, om de pågældende flygtninge kan hjemsendes til forhold i hjemlandet, som er alvorlige, skrøbelige og uforudsigelige, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
25
Spm., om ministeren fra de svenske og norske myndigheder vil indhente oplysninger om aktuelle sagsbehandlingstider i syriske flygtninges familiesammenføringssager, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
26
Spm. om at vejlede på et sprog, som de pågældende flygtninge forstår, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
27
Spm. om en præcisering, så det klart fremgår, i hvilke tilfælde subsidiær beskyttelse gives, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
28
Spm. om at undgå, at brugen af udtrykket »vilkårlig voldsudøvelse« kommer til at indgå i det grundlag, på hvilket udlændingemyndighederne fremover skal træffe afgørelser om statusvalg for flygtninge, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
29
Spm. om, at hurtig familiesammenføring kan være afgørende for flygtninges rehabilitering, integration og velbefindende, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
30
Spm. om, hvilke politiske overvejelser der førte til, at lovforslaget kom til at indeholde begrænsninger i flygtninges adgang til familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
31
Spm., om regeringen vil følge UNHCR's anbefalinger for, hvornår en ansøgning om asyl kan afvises, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
32
Spm., om udlændingemyndighederne tager særlige hensyn til børn og Danmarks forpligtelser efter børnekonventionen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
33
Spm. om, hvor stor en andel af de asylansøgere, der får opholdtilladelse i Danmark, der de sidste 5 år har søgt om familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
34
Spm., om flygtninge kan sendes tilbage til en étpartistat, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
35
Spm., om flygtninge kan sendes tilbage til et land, hvor myndighederne systematisk anvender tortur og anden nedværdigende behandling, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
36
Spm., om flygtninge kan sendes tilbage til et land, hvor der stadig er udbredte krigshandlinger, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
37
Spm., om flygtninge kan sendes tilbage til et land på trods af, at dette lands myndigheder fraråder tilbagesendelse af flygtninge på grund af sikkerhedssituationen i landet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
38
Spm., om flygtninge kan sendes tilbage til et land, på trods af at dette lands myndigheder anmoder andre lande om ikke at tilbagesende flygtninge på grund af omfattende krigsskader i landet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
39
Spm., om flygtninge kan sendes tilbage til et land, hvoraf store dele kontrolleres af terrororganisationen Islamisk Stat, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
40
Spm., om flygtninge kan sendes tilbage på trods af en henstilling fra UNHCR om at undlade tilbagesendelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
41
Spm., om en flygtning vil have mulighed for at få prøvet en afgørelse fra Flygtningenævnet ved danske domstole og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
42
Spm. om at udvide forslagets anvendelsesområde, så alle flygtninge med undtagelse FN-kvoteflygtninge omfattes, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
43
Spm. om at ændre forslagets anvendelsesområde, således at tidsbegrænsede opholdstilladelser i udgangspunktet skal inddrages ud fra de i forslaget angivne kriterier, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
44
Spm. om kommentar til artiklerne »Splittelse af familier kan stride mod menneskerettigheder« og »Organisationer og jurister kritiserer asylforslag«, Information, den 20. november 2014, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
45
Spm. om kommentar til artiklerne »Lempelig asylpraksis skal kulegraves« og »Dansk asylpraksis er ude af ministerens hænder«, Jyllands-Posten, den 20. november 2014, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
46
Spm. om at ændre Flygtningenævnets status som uafhængigt, domstolslignende organ, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
47
Spm., om Folketinget kan ændre lovgivningen, så færre flygtninge får konventionsstatus i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
48
Spm. om status for undersøgelsen af asylpraksis i øvrige europæiske lande, for så vidt angår tildeling af henholdsvis konventions- og beskyttelsesstatus til syriske asylansøgere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
49
Spm. om fremskyndelse af den bebudede undersøgelse af asylpraksis i øvrige europæiske lande, for så vidt angår tildeling af henholdsvis konventions- og beskyttelsesstatus til syriske asylansøgere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
50
Spm. om, hvor ofte man har udnyttet muligheden for en midlertidig opholdstilladelse på 2 år inden for de seneste 10 år, justitsministeren, og ministerens svar herpå
51
Spm. om, hvor ofte man har udnyttet muligheden for en midlertidig opholdstilladelse på 5 år inden for de seneste 10 år, justitsministeren, og ministerens svar herpå
52
Spm. om begrænsning i familiesammenføring for midlertidige opholdstilladelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
53
Spm. om kommentar til henvendelse af 21/11-14 fra Institut for Menneskerettigheder, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
54
Spm. om, hvor mange flygtninge - og deres nationalitet - regeringen forventer at kunne hjemsende efter et år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
55
Spm. om, hvor mange asylansøgninger der er givet til flygtninge for hvert af de seneste 10 år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
56
Spm. om overholdelse af børnekonventionen, samtidig med at der med forslaget nægtes børn familiesammenføring i et år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
57
Spm. om den retlige virkning af indsættelse af et afsnit om børnekonventionen i forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
58
Spm. om overholdelse af børnekonventionen, samtidig med at forslaget medfører, at børns ret til at bo sammen med familien ikke kan udnyttes i et år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
59
Spm. om, hvorvidt man har et konventionskrav på familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
60
Spm., om det ville være foreneligt med konventionerne at nægte familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
61
Spm. om udviklingen af asyltallene, fra to år før starthjælpen blev genindført i 2002, og frem til nu, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
62
Spm. om muligheden for at straffe asylansøgere i Danmark for henholdsvis ulovlig indrejse og medvirken til menneskesmugling, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
63
Spm., om ministeren vil bekræfte, at lovforslaget ikke begrænser adgangen til at få asyl i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
64
Spm. om flygtninges ret til familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
65
Spm., om ministeren er uenig med ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold vedrørende flygtninges ret til familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
66
Spm., om ministeren er enig med socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann, der har kaldt flygtninge »uønskede gæster«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
67
Spm., om der er konventionsmæssige forhindringer i forhold til, at begrænsningen i adgangen til familiesammenføring omfatter alle anerkendte asylansøgere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
68
Spm. om at udskyde tidspunktet for familiesammenføring med henholdsvis 14 måneder, 18 måneder eller 24 måneder, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
69
Spm. om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols (EMD) domspraksis i forhold til beskyttelse af retten til familieliv for henholdsvis asylansøgere, konventionsflygtninge samt flygtninge med beskyttelsesstatus, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
70
Spm. er tilbagetaget
71
Spm. er tilbagetaget
72
Spm. om praksisændringen i Udlændingestyrelsen fra slutningen af 2013 i forhold til familiesammenføringer fra syriske statsborgere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
73
Spm. om hjemmelen til at foretage praksisændringen i Udlændingestyrelsen fra slutningen af 2013 i forhold til familiesammenføringer fra syriske statsborgere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
74
Spm. om, hvornår praksisændringen i Udlændingestyrelsen fra slutningen af 2013 i forhold til familiesammenføringer fra syriske statsborgere kom til Justitsministeriets kendskab, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
75
Spm. om fhv. justitsminister Karen Hækkerups kendskab til praksi?s-ændringen i Udlændingestyrelsen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
76
Spm. om reglerne i forhold til familiesammenføring med herboende flygtninge, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
77
Spm., om forslaget er i overensstemmelse med regeringens såkaldte forsigtighedsprincip, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
78
Spm. om oversendelse af al korrespondance, telefonnotater m.v. om vurderingen af de økonomiske aspekter af forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
79
Spm. om oversendelse af alt materiale, der blev stillet til rådighed eller tilgængeligt for pressen i forbindelse med presseorienteringen om asylområdet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
80
Spm., om forslaget har til formål at nedbringe antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
81
Spm., om regeringen har planer om at tage yderligere skridt til at nedbringe antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
82
Spm. om kommentar til artiklen »Advokat: Klagesager over asyl vil eksplodere«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
83
Spm. om forslagets forventede virkning i forhold til klager over statusvalg, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
84
Spm. om de samlede, gennemsnitlige omkostninger forbundet med en klage over statusvalget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
85
Spm. om implementering af konsekvenserne af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols (EMD) sag Sufi & Elmi mod Storbritannien af 28. juni 2011, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
86
Spm. om, at regeringen hævder, at forslaget vil give kommunerne et pusterum, samtidig med at regeringen ikke kan redegøre for omfanget af den foreslåede ændring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
87
Spm. om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols (EMD) praksis i forhold til inddragelse af opholdstilladelser for både konventionsflygtninge og flygtninge med subsidiær beskyttelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
88
Spm. om, hvor mange syriske asylansøgere der vil - eller forventes at - være omfattet af forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
89
Spm. om, hvor mange asylansøgere der vil - eller forventes at - være omfattet af forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
90
Spm. om den samlede ventetid i de øvrige EU-lande og Norge i forhold til familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
91
Spm. om, hvor mange flygtninge, der tildeles den nye foreslåede status, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
92
Spm. om, hvorvidt alle flygtninge får en tidsbegrænset opholdstilladelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
93
Spm., om man kunne tidsbegrænse flygtninges opholdstilladelse yderligere ved en administrativ ændring af udlændingebekendtgørelsen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
94
Spm. om det logiske i, at både statsministeren og justitsministeren har fremhævet, at krigsflygtninge skal være her midlertidigt, samtidig med at det i forslaget fremhæves, at flygtningen skal have ret til permanent ophold, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
95
Spm. om, hvor mange permanente opholdstilladelser der - i kraft af regeringens lempelse af reglerne efter 8 års ophold i Danmark - er udstedt til flygtninge, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
96
Spm. om betingelserne for inddragelse af en opholdstilladelse efter de nugældende regler og de foreslåede regler, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
97
Spm. om betingelserne for en forlængelse af en opholdstilladelse efter de nugældende regler og de foreslåede regler, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
98
Spm., om formålet med ændringerne vedrørende forlængelse og inddragelse er at inddrage eller nægte forlængelse til flere flygtninge end i dag, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
99
Spm. om de ligestillingsmæssige konsekvenser af forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
100
Spm. om vejledning af højtuddannede og studerende krigsramte asylsøgere om mulighederne for at opnå et andet opholdsgrundlag end midlertidig opholdstilladelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
101
Spm. om krigsramte, der opnår andet opholdsgrundlag, ikke er udelukket fra familiesammenføring, samtidig med at opholdstilladelse gives, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
102
Spm. om, hvorvidt alene særligt udsatte flygtningebørn kan få familiesammenføring med flygtninge under den nye foreslåede status, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
103
Spm. om forventningen til omfanget af familiesammenføringssager omfattet af de nye foreslåede regler, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
104
Spm. om vurderingen af, om der skal gives familiesammenføring som følge af Danmarks internationale forpligtelser, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
105
Spm. om forskellen på de personer og grupper, der med forslaget vil få asyl efter henholdsvis § 7, stk. 1, stk. 2 og stk. 3, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
106
Spm. om, hvorfor familiesammenføring kan nægtes ved midlertidig opholdstilladelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
107
Spm. om, hvilke betingelser, der skal stilles, for at hjemsendelse/udsendelse kan finde sted, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
108
Spm. om betydningen af vurdering af risikoen ved hjemsendelse i sager om hjemsendelse for flygtninge, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
109
Spm., om flygtninge, der i dag får asyl efter § 7, stk. 2, i nogle tilfælde vil blive henført under stk. 3, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
110
Spm., om udlændingelovens flygtningebegreb med forslaget udvides betydeligt, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
111
Spm. om, i hvilket omfang det vil være muligt at klage over varigheden af en opholdstilladelse efter § 7, stk. 3, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
112
Spm. om de samlede udgifter til behandling af klager over varigheden af opholdstilladelser til flygtninge, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
113
Spm. om den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i asylsager, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
114
Spm. om, i hvilket omfang ministeren har sørget for, at der rejses prøvesager med henblik på hjemsendelse af flygtninge, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
115
Spm. om initiativ til at rejse prøvesager i forhold til hjemsendelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
116
Spm. om udgifterne til den øgede administration i Udlændingestyrelsen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
117
Spm. om, hvor mange asylansøgere der ville være omfattet af justeringer i adgangen til familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
118
Spm. om, i hvilket omfang Danmark er juridisk bundet af domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD), til justitsministeren, og ministerens svar herpå
119
Spm. om de gældende bevisregler i asylsager, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
120
Spm. om Danmarks internationale forpligtelser i forhold til bevisregler i asylsager, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
121
Spm. om, hvorvidt Flygtningenævnets praksis efter Justitsministeriets vurdering baserer sig på en korrekt fortolkning af praksis fra EMD, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
122
Spm. om at undersøge mulighederne for en mere systematisk orientering til Folketinget af omfanget af asylansøgninger, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
123
Spm. om at udarbejde prognoser over den forventede udvikling på asylområdet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
124
Spm. om, at ministeriet 2 uger før samrådet om stigning i antallet af asylansøgere i Danmark havde opjusteret prognosen markant til 13.000 ansøgere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
125
Spm. om, hvor mange syriske asylsøgere der i 2012 og 2013 har fået ophold i Danmark fordelt efter »opholdstilladelse som konventionsflygtning«, »opholdstilladelse efter § 7, stk. 2« eller »humanitær opholdstilladelse«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
126
Spm., om ministeren er indstillet på at ændre forslaget, således at forslaget allerede finder anvendelse på ansøgninger om opholdstilladelse indgivet fra den 1. januar 2014, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
127
Spm. om lovteknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, hvormed begrænsningen til familiesammenføring for flygtninge udvides til at gælde i 3 år med mulighed for at udvide begrænsningen yderligere 1 år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
128
Spm. om justitsministerens talepapir fra samrådet den 25. november 2014 vedr. L 72 - samrådsspm. A og B.
129
Spm. om kommentar til henvendelse af 28/11-14 fra Løs Asylknuden, til justitsministen, og ministerens svar herpå
130
Spm. om kommentar til talepapir fra Institut for Menneskerettigheders foretræde for udvalget tirsdag den 3/12-14, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
131
Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet onsdag den 3. december 2014 vedr. L 72 (Midlertidig beskyttelsesstatus), til justitsministeren, og ministerens svar herpå
132
Spm. om kommentar til henvendelse af 3/12-14 fra SOS mod Racisme, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
133
Spm. om forskellen på de såkaldte krigsflygtninge, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
134
Spm. om, hvordan regeringen afgrænser ordet »krigsflygtning« i forhold til ordet »flygtning«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
135
Spm. om flygtninge med ophold i henhold til det foreslåede § 7, stk. 3, er mindre beskyttelsesværdige end flygtninge med ophold i henhold til de gældende bestemmelser i §7, stk. 1, og § 7, stk. 2, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
136
Spm., om midlertidig beskyttelsesstatus for flygtninge er et supplement til flygtningekonventionen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
137
Spm. om, hvad regeringens forventede årlige besparelse er ved at udsætte familiesammenføringerne, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
138
Spm., om der er en nedre grænse for, hvornår man beløbsmæssigt kan påberåbe sig hensynet til statens økonomiske velfærd, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
139
Spm., om staterne har ret til tidsmæssigt at suspendere andre af de rettigheder, borgere i Danmark har i henhold til den europæiske menneskerettighedskonvention under henvisning til en økonomisk besparelse i den størrelse, som Danmark forventes at opnå, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
140
Spm., om formuleringen »effektiv immigrationskontrol« i bemærkningerne til forslaget alene er en henvisning til familierne omfattet af forslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
141
Spm. om lovteknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, hvormed forslagets anvendelsesområde udvides, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
142
Spm. om lovteknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, hvormed ordlyden i bestemmelserne om myndighedernes forpligtelse til at inddrage en opholdstilladelse ændres fra »kan« til »skal«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
143
Spm. om lovteknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag, således at forslaget finder anvendelse på ansøgninger om opholdstilladelse indgivet fra 1. januar 2014, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
144
Spm., om ministeren er indstillet på at udvide omfanget af de særlige tilfælde, hvor hensynet til familiens enhed vejer så tungt, at det kan begrunde familiesammenføring, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
145
Spm. om, hvilken opholdsretlig status personer vil have, hvis de efter en periode med midlertidig beskyttelsesstatus får inddraget denne med henvisning til ændrede forhold i hjemlandet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
146
Spm. om lovteknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, hvorved omfanget af særlige tungtvejende tilfælde, der kan begrunde familiesammenføring, udvides, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
147
Spm. om sager, hvor asylansøgerne går fra at få beskyttelse under §7, stk. 3, (beskyttelsesstatus), til at få opholdsgrundlag efter den gældende § 7, stk. 1, (konventionsstatus), til justitsministeren, og ministerens svar herpå
148
Spm. om en række yderligere eksempler på sager, hvor Danmark som følge af internationale forpligtelser ikke vil kunne udskyde familiesammenføringen i 1 år som foreslået, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
149
Spm. om en mere detaljeret beskrivelse af de undtagelser, hvor det ikke vil være muligt at udskyde familiesammenføringen i 1 år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
150
Spm. om, hvilke rettigheder en person, der er udsendelseshindret, har, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
151
Spm. om ministeren vil orientere Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, når der hvert halve år kommer en ny asylprognose, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
152
Spm., om ministeriet forventer, at der om 1, 3 eller 5 år generelt er sket en forbedring af situationen i Syrien, til udenrigsministeren, og ministerens svar herpå
153
Spm. om, hvornår internationale eksperter og Danmarks internationale samarbejdsparter forventer en varig forbedring af situationen i Syrien, til udenrigsministeren, og ministerens svar herpå
154
Spm. om at bekræfte, at ministeren ikke ved, hvor mange personer, der vil blive tildelt beskyttelsesstatus efter den nye foreslående §7, stk. 3, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
155
Spm. om, i hvilket omfang ministeren mener at det med forslaget reelt bliver lettere at fratage asylansøgere deres opholdsgrundlag og sende dem tilbage til jeres hjemlande, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
156
Spm. om ny prognose/analyse for 2015, »hvor de overordnede forventede effekter af det kommende lovforslag om midlertidig beskyttelse indgik«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
157
Spm., om ministeren kan bekræfte, at ministeren ikke ved, hvor mange anerkendte asylansøgere der har fået ophold efter den foreslåede § 7, stk. 3, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
158
Spm. om kommentar til henvendelse af 1/12-14 fra Dansk Flygtningehjælp, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
159
Spm. om kommentar til artiklen »Syriske flygtninge i Danmark vil tilbage til blodige borgerkrig«, Berlingske Nyhedsbureau den 11. december 2014, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
160
Spm. om en datasammenskrivning, som viser hvordan udlændingeloven vil se ud, hvis nærværende lovforslag inkl. ministerens ændringsforslag vedtages, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
161
Spm. om at få oversendt ministerens ændringsforslag sammenstillet med de gældende regler, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
162
Spm. om, hvoraf medmenneskeligheden fremgår i forslagets lovtekster, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
163
Spm. om, hvor i konventionerne medmenneskelighed er et kriterium for rettigheder, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
164
Spm., om begrebet »en særlig alvorlig situation« som kriterium for asyl, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
165
Spm., om det skal forstås på den måde, at der indføres et nyt asylbegreb, hvor generelle forhold i hjemlandet kan være asylbegrundende, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
166
Spm. om, hvorfor det skønnes nødvendigt at indføre begrebet midlertidig opholdstilladelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
167
Spm., om det er realistisk, at et større antal syrere vil kunne tilbagesendes efter 1 år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
168
Spm., om ministeren er enig i, at tilbagesendelse af flygtninge og asylsøgere kræver en tilbagetagelsesaftale med hjemlandets regering, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
169
Spm. om, hvor mange personer der er påset udsendt til Somalia, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
170
Spm. om, hvad der får ministeren til at tro på, at f. eks. syrere vil kunne tilbagesendes efter 1 år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
171
Spm., om statsministerens løfte i åbningstalen den 7. oktober 2014, hvori statsministeren udtalte: ». . . Danmark skal selvfølgelig stadig tage imod mennesker, der flygter fra krig og rædsel«, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
172
Spm. om, at visse asylsøgere skal have tidsbegrænset opholdstilladelse på 1 år med den begrundelse, at det påregnes for muligt at sende de pågældende tilbage efter 1 år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
173
Spm. om, at regeringen forventer, at en større gruppe flygtninge kan udsendes til hjemlandet i 2015, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
174
Spm. om, at samtlige sager, hvor der gives ophold, uden at omgående familiesammenføring er mulig, må forventes påklaget til Flygtningenævnet med påstand om konventionsstatus, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
175
Spm., om ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 16 vil oplysse, hvornår undersøgelsen om at afdække praksis i sammenlignelige lande forventes at være færdig, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
176
Spm., om ministeren i forlængelse af svaret på UUI alm. del - spm. 877 (2013-14) vil oplyse, om regeringen fastholder, at der ikke sker en udvidelse af mulighederne for at opnå asyl i Danmark med lovforslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
177
Spm., om ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 7 vil uddybe, hvorfor regeringen ikke vil placere de udlændinge, som er omfattet af lovforslaget, på et asylcenter, når ambitionen tilsyneladende er, at de pågældende skal vende hjem igen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
178
Spm., om ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 128 vil redegøre for, om præcis 1 års midlertidig opholdstilladelse er afgørende for, om asylansøgere, omfattet af lovforslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
179
Spm. om redegørelse for det konkrete praktiske sagsforløb for en person på ophold i Danmark baseret på reglerne i lovforslaget, hvis og når vilkårene i eksempelvis Syrien ikke tillader hjemsendelse efter 1 år, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
180
Spm. om ministeriet har foretaget en beregning på hvor store økonomiske omkostninger der vil være forbundet med sagsbehandling af fornyede asylansøgninger, såfremt de generelle vilkår i eksempelvis Syrien ikke er forbedret 1 år fra tildeling af opholdstilladelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå


Oversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 72

Samråds-spm.nr.
Titel
A
Samrådsspm. om årsagen til og baggrunden for, at den tidligere justitsminister Karen Hækkerup den 19. september 2014 udtalte, at »størstedelen af de syriske flygtninge, vi ser i dag, er ikke individuelt forfulgt i deres hjemland. . .«, og på hvilken baggrund ministeriet efterfølgende ændrede i ministeriets pressemeddelelse, til justitsministeren
B
Samrådsspm., om regeringen er indstillet på at stramme reglerne yderligere og/eller iværksætte øvrige tiltag for at begrænse tilstrømningen til Danmark, til justitsministeren
C
Samrådsspm. om mulighederne for - inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser - at skærpe reglerne yderligere i forhold til både tidsbegrænsning af opholdstilladelser og udskydelse af familiesammenføring, til justitsministeren
D
Samrådsspm. om at redegørelse nærmere for forslaget, herunder kritikken rejst af en række organisationer i forhold til Danmarks internationale forpligtelser, til justitsministeren


Bilag 2

Et af udvalgets spørgsmål til justitsministeren og dennes svar herpå

Spørgsmål og justitsministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra DF.

Spørgsmål 176:

»Vil ministeren i forlængelse af svaret på UUI alm. del - spm. 877 (2013-14), oplyse, om regeringen fastholder, at der ikke sker en udvidelse af mulighederne for at opnå asyl i Danmark med forslaget L 72? «

Svar:

Ja, der kan henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 63 til lovforslaget. Som det fremgår heraf, vil de foreslåede regler hverken udvide eller indskrænke kravene for at opnå beskyttelse i Danmark. Det vil også fremover være en forudsætning for at opnå opholdstilladelse, at udlændingen enten er omfattet af flygtningekonventionen eller har krav på beskyttelse efter de andre internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt.