Ungdomsparlamentet

På ungdomsparlamentsdagen skal 179 skoleelever fra 8. og 9. klasse agere folketingsmedlemmer for en dag. Forud for dagen finder et stort undervisningsforløb sted.

Større

Hvad ville I ændre i samfundet, hvis I kunne bestemme? Det spørgsmål stiller Folketinget hvert andet år til elever i 8. og 9. klasse, når Ungdomsparlamentet finder sted.

Ungdomsparlamentet er et særligt tilrettelagt undervisningsforløb på 6 lektioner i samfundsfag, der giver eleverne mulighed for at prøve kræfter med det arbejdende demokrati. Eleverne skal komme med egne forslag til løsninger på samfundsproblemer. Dem indsender de til Folketingets Administration, der udvælger 60 forslag fra 179 elever fra hele Danmark, Grønland og Færøerne. De 179 elever bliver inviteret til at deltage i selve ungdomsparlamentsdagen på Christiansborg.  

På ungdomsparlamentsdagen skal de udvalgte elever arbejde i Folketinget på helt samme måde, som hvis de var rigtige folketingsmedlemmer. Eleverne deltager i udvalgsarbejde, stiller spørgsmål til ministre i spørgetiden og stemmer i Folketingssalen. Det er en enestående chance for at opleve Folketinget indefra og få mulighed for at gå i direkte dialog med både ministre og folketingsmedlemmer. 

Ungdomsparlamentsdagen vises på Folketingets tv-kanal, så resten af klassen også har mulighed for at følge med hjemmefra og se det repræsentative demokrati folde sig ud. 

Næste ungdomsparlamentsdag finder sted i begyndelsen af 2025.

Undervisningsforløbets struktur

Undervisningsforløbet består af 6 lektioner.

I lektion 1 og 2 skal eleverne udvælge et emne, de vil arbejde med, skrive deres idéer ned, vælge, hvad de vil stille forslag om, og formulere en konkret problemstilling. Som hjemmearbejde skal eleverne finde kilder til belysning af emnet.

I lektion 3 og 4 skal eleverne skrive udkast til deres forslag og forberede en fremlæggelse for klassen.

I lektion 5 og 6 skal eleverne fremlægge forslaget og forbedre det ud fra den kritik, de får af de andre elever. Til sidst sendes elevernes forslag ind til Folketinget.

Hvornår skal jeg tilmelde min klasse?

I tilmelder jer ved at indsende elevernes forslag via Ungdomsparlamentets hjemmeside, når Folketinget annoncerer tilmeldingsfristen.

For at blive udvalgt til Ungdomsparlamentsdagen skal din klasse skrive og indsende et forslag til en ny lov inden for et af 5 temaer: Sundhed, flygtninge, klima, uddannelse og lovovertrædelser.

I udvælgelsen af de deltagende elever lægger vi særlig vægt på, at dine elever har undersøgt deres emne grundigt, og at de kommer med saglige argumenter for deres forslag. Din klasse må gerne sende flere lovforslag.

Du får direkte besked, hvis din klasse bliver udvalgt til at deltage.

Hvor mange elever kan deltage?

I alt udvælges 179 elever og 60 forslag. Der deltager 3 elever pr. forslag (dog kun 2 pr. forslag fra Grønland og Færøerne).

Blandt de indsendte forslag udvælges:

  • 58 forslag fra Danmark
  • 1 forslag fra Grønland
  • 1 forslag fra Færøerne

Forslagene udvælges bl.a. ud fra:

  • Kvaliteten af forslagene
  • Et ønske om, at hele landet skal være repræsenteret
  • Et ønske om, at alle temaer skal være dækket

Hvad får eleverne ud af at deltage?

Ungdomsparlamentet er et læringsforløb, hvor dine elever kan give et bud på, hvordan de vil løse samfundets udfordringer. Under forløbet arbejder dine elever bl.a. med:

  • argumentation
  • kildekritik
  • kommunikation i skrift og tale
  • konstruktiv feedback

Folketinget har udarbejdet et færdigt sæt undervisningsmateriale, der dækker 6 lektioner i samfundsfag og knytter an til fagets kompetencemål.

Hvad koster det at deltage og evt. overnatte?

Det er gratis at deltage i Ungdomsparlamentet. For de klasser, der bliver udvalgt til at deltage i ungdomsparlamentsdagen, dækker Folketinget udgifter til billigste transport og eventuel overnatning for 1 lærer og 3 elever, hvis I kommer langvejs fra.

Hvor og hvornår foregår dagen?

Ungdomsparlamentet finder sted i begyndelsen af ulige år og foregår på Christiansborg. Det bliver afholdt næste gang i 2025.

Hvor lang tid varer arrangementet? 

Ungdomsparlamentsdagen begynder kl. 8.00 og slutter kl. 17.00. Vi anbefaler, at I ankommer cirka en halv time før start, da der kan være kø ved adgangskontrollen.  

Film og billeder fra Ungdomsparlamentet 2023

Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Større
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson