L 141 Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., lov om boliger for ældre og personer med handicap og lov om boligbyggeri.

(Revision af reglerne om frit valg af ældreboliger m.v.).

Af: Socialminister Eva Kjer Hansen (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 25-01-2006

Fremsat: 25-01-2006

Lovforslag som fremsat

20051_l141_som_fremsat (html)

L 141 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., lov om boliger for ældre og personer med handicap og lov om boligbyggeri. (Revision af reglerne om frit valg af ældreboliger m.v.).

Fremsat den 25. januar 2006 af socialministeren (Eva Kjer Hansen)

Forslag

til

Lov om ændring af lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., lov om boliger for ældre og personer med handicap og lov om boligbyggeri

(Revision af reglerne om frit valg af ældreboliger m.v.)

 

§ 1

I lov nr. 423 af 6. juni 2002 om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., lov om boliger for ældre og personer med handicap og lov om boligbyggeri, foretages følgende ændring:

1. § 4, stk. 2, ophæves.

§ 2

Loven træder i kraft den 1. april 2006.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

Lovforslagets baggrund og formål

Muligheden for, at ældre og personer med et handicap frit kan vælge en ældrebolig m.v. var en del af regeringens ældrepakke, der trådte i kraft den 1. juli 2002.

Efter de tidligere regler i lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. og lov om byfornyelse og boligforbedring, havde ældre og personer med handicap, der ønskede at flytte til en ældrebolig m.v., i en anden (amts)kommune, kun ret til af få anvist en sådan bolig efter samme retningslinier, som var gældende for (amts)kommunens egne borgere, hvis de pågældende opfyldte en af de konkrete grunde, der var fastsat i lovgivningen. Disse grunde var flytning 1) med henblik på at bevare tæt kontakt til pårørende, 2) af religiøse grunde, 3) til et bomiljø med et særligt tegnsprog for døve eller 4) til en særlig bolig, beregnet for personer, der er omfattet af lov om erstatning til besættelsestidens ofre.

Formålet med at indføre frit valg af ældrebolig m.v. har således primært været at sidestille ældre og handicappede boligsøgende med andre boligsøgende, idet de uanset begrundelse har fået mulighed for frit at vælge, hvor de vil bo.

Ved lovens ikrafttræden fandtes der kun meget sparsomme oplysninger om ældres og handicappedes flyttefrekvens. Den tidligere ordning med begrænset adgang til at flytte over kommunegrænserne blev benyttet af ca. 1.500 personer årligt. Dette antal blev med nogen usikkerhed vurderet til at ville stige til ca. 3.000 personer årligt. Da det ikke kunne udelukkes, at ordningen dermed kunne give anledning til visse tilpasnings- og kapacitetsproblemer i nogle kommuner og amtskommuner, blev det i § 4, stk. 2, i lov nr. 423 af 6. juni 2002 fastsat, at der skulle fremsættes forslag til revision af fritvalgsordningen for Folketinget i folketingsåret 2005-2006.

Gældende ret

Reglerne om frit valg af ældrebolig m.v. i §§ 58 a €" 58 c i lov om almene boliger m.v. og § 92, stk. 3-5, i lov om social service indebærer, at ældre og personer med handicap, herunder personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et særligt behov for almene ældreboliger, amtskommunale botilbud samt plejehjem og beskyttede boliger, jf. almenboliglovens § 105 og servicelovens §§ 92 og 140, har ret til frit at vælge sådanne boliger. Retten gælder endvidere boliger ombygget efter lov om byfornyelse eller lov om byfornyelse og boligforbedring, som er særligt indrettet for den nævnte personkreds, og boliger efter den tidligere lov om boliger for ældre og personer med handicap.

Retten til frit valg af ældrebolig m.v. gælder uanset boligens beliggenhed, når behovskriteriet er opfyldt i bopæls(amts)kommunen og ved flytning til anden (amts)kommune både i bopæls(amts)kommunen og tilflytnings(amts)kommunen. Tilflytnings(amts)kommunens behovsvurdering skal ske efter samme retningslinier, som gælder for (amts)kommunens egne borgere.

Retten til frit valg af ældrebolig m.v. omfatter retten til, at ægtefælle, samlever eller registreret partner kan følge med. Den tilbudte bolig skal i så fald være egnet til 2 personer. Efterlevende ægtefælle m.fl. har ret til at fortsætte lejeforholdet.

I praksis kan fritvalgsordningen indebære, at den behovsvurderede optages på venteliste. Ledige boliger anvises til de personer på ventelisten, der har størst behov for den pågældende bolig og derefter til de personer, der i længst tid har stået på ventelisten.

Kommunalbestyrelsen eller amtsrådet kan i særlige tilfælde og af hensyn til at kunne tilbyde egne borgere en passende bolig eller et passende botilbud beslutte, at udefrakommende midlertidigt ikke kan optages på venteliste, bortset fra personer, der flytter af de grunde, der også efter de tidligere gældende regler berettigede til flytning over (amts)kommunegrænser.

Der henvises til forarbejderne til lov nr. 423 af 6. juni 2002 €" lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., lov om boliger for ældre og personer med handicap og lov om boligbyggeri (L 119 2001-2002, 2. samling): Folketingstidende 2001-2002, Till. A 3520, Till. 3486, FF 4031, Till. B 737, FF 6150, FF 6528, Till.C 431.

Lovforslagets indhold

Ankestyrelsen har i sommeren/efteråret 2005 gennemført en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse hos samtlige (amts)kommuner med henblik på at vurdere effekterne af fritvalgsordningen.

Undersøgelsen viser, at antallet af personer, der har gjort brug af fritvalgsordningen, indtil videre ikke har haft det omfang, som det forsigtigt blev skønnet ved ordningens gennemførelse. De omkring 1.625 personer, som i perioden 1. juli 2004 til den 30. juni 2005 er flyttet over (amts)kommunegrænserne, er således væsentligt lavere end det oprindelige skøn på ca. 3.000 personer.

Det er endvidere kun forholdsvis få ægtefæller, der har valgt at flytte med.

Samtidig viser undersøgelsen, at der har været et meget begrænset brug af adgangen til at afvise personer fra andre (amts)kommuner, hvilket må tages som udtryk for, at der ikke har været tilpasnings- og/eller kapacitetsproblemer for (amts)kommunerne.

Bevæggrundene for at flytte har næsten ikke ændret sig i forhold til den tidligere begrænsede adgang til at flytte over (amts)kommunegrænserne. Det er således fortsat ønsket om at bo tættere på pårørende, der er den primære grund til at flytte.

Fritvalgsordningen sikrer, at borgeren har mulighed for at træffe et frit valg. Målet har således ikke været at fremme antallet af flytninger inden for eller over (amts)kommunegrænserne. Det afgørende er derimod borgernes valgfrihed. Det er så op til borgeren selv at benytte dette frie valg.

Samlet set vurderes det derfor, at der på baggrund af Ankestyrelsens undersøgelse ikke er behov for at ændre på reglerne om frit valg af ældreboliger m.v., da ordningen fungerer efter hensigten. Det foreslås derfor alene, at revisionsbestemmelsen ophæves.

Økonomiske konsekvenser for det offentlige

Lovforslaget medfører ingen økonomiske konsekvenser for det offentlige, da der alene er tale om ophævelse af en revisionsbestemmelse.

Administrative konsekvenser for det offentlige

Lovforslaget har ingen administrative konsekvenser for det offentlige.

Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Lovforslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.

Administrative konsekvenser for borgerne

Lovforslaget har ikke administrative konsekvenser for borgerne.

Miljømæssige konsekvenser

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ingen EU-retlige aspekter.

Høring

Lovforslaget har været sendt i høring hos Amtsrådsforeningen, Kommunernes Landsforening, Boligselskabernes Landsforening, Lejernes Landsorganisation, Ejendomsforeningen Danmark, Danmarks Lejerforening, BOSAM, Advokatrådet, Landsforeningen Ældresagen, Ældremobiliseringen, De Samvirkende Invalideorganisationer, Omsorgsorganisationernes Samråd, Organisationen af Selvejende Institutioner, Ældreboligrådet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Lovforslagets konsekvenser i hovedtræk

 

Positive konsekvenser/

Mindreudgifter

Negative konsekvenser/

Merudgifter

Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ingen

Ingen

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

Ingen

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ingen EU-retlige aspekter

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Som det nærmere er beskrevet i de almindelige bemærkninger, viser Ankestyrelsens undersøgelse samlet set, at fritvalgsordningen fungerer efter hensigten. Det vurderes derfor på baggrund af undersøgelsen, at der ikke er behov for at ændre på reglerne om frit valg af ældreboliger m.v. Det foreslås derfor alene, at revisionsbestemmelsen ophæves.

Til § 2

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. april 2006.


Bilag 1

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering

 

Lovforslaget

 

 

 

§ 4

     Stk.1. Loven træder i kraft den 1. juli 2002.

     Stk. 2. Forslag til revision af bestemmelserne i denne lov fremsættes for Folketinget i folketingsåret 2005-06.

 

§ 1

1. § 4, stk. 2, ophæves.

 

 

 

 

 

§ 2

    Loven træder i kraft den 1. april 2006.