L 87 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

(Ligestilling mellem psykiatriske og somatiske patienter ved ret til frit sygehusvalg, ret til hurtig udredning i sygehusvæsenet og differentieret ret til udvidet frit sygehusvalg m.v.).

Af: Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag (SF)
Udvalg: Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 06-05-2014

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 6. maj 2014

20131_l87_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 6. maj 2014

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. november 2013 og var til 1. behandling den 5. december 2013. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 5 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og ministeren for sundhed og forebyggelse sendte den 10. oktober 2013 dette udkast til udvalget, jf. SUU alm. del - bilag 17. Den 28. november 2013 sendte ministeren for sundhed og forebyggelse de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Samråd

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til ministeren for sundhed og forebyggelse til mundtlig besvarelse, som denne har besvaret i et åbent samråd med udvalget den 22. april 2014.

Ministeren har efterfølgende sendt udvalget det talepapir, der lå til grund for ministerens besvarelse af spørgsmålet.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 70 spørgsmål til ministeren for sundhed og forebyggelse til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstillet lovforslaget til vedtagelse uændret.

Venstres, Dansk Folkepartis, Liberal Alliances og Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget konstaterer, at satspuljepartierne bag psykiatriaftalen siden 2007 har været enige om, at psykiatriske patienter, i takt med at mulighederne herfor tilvejebringes, skal have tilsvarende rettigheder som de somatiske patienter. Partierne noterer, at der med de indgåede psykiatriaftaler og satspuljeaftaler under VK-regeringen er opnået en betydelig udbygning af psykiatrien, både for så vidt angår fysiske rammer, behandlingskapacitet og behandlingstilbud. Partierne konstaterer, at der med psykiatriaftalen 2007-2010 blev indført en ret til hurtig undersøgelse og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien, og at der fra 2010 blev indført en udvidet behandlingsret i voksenpsykiatrien.

Partierne bemærker, at ventetiderne igennem årene er nedbragt, men at der fortsat er store udfordringer inden for psykiatrien, hvor bl.a. alt for mange patienter venter for længe på undersøgelse og behandling inden for psykiatrien.

V, DF, LA og KF finder det afgørende, at patienterne sikres både hurtig udredning og behandling, og partierne finder, at lovforslaget ligger fint i forlængelse af satspuljepartiernes enighed om, at psykiatriske patienter skal have tilsvarende rettigheder som de somatiske patienter. I den forbindelse beklager partierne dog samtidig, at regeringen med forslag til lov om ret til hurtig udredning m.v. (lovforslag nr. L 30 - folketingsåret 2012-13) startede med at forringe behandlingsgarantien i stedet for at give alle patienter uanset pengepung ret til hurtig behandling efter lægefaglig vurdering, hvis ventetiden overstiger 1 måned.

Partierne finder, at lovforslaget indeholder mange gode intentioner, ligesom lovforslaget på papiret indeholder rigtig mange pæne ord. Karakteristisk for regeringens forslag til en udredningsret er dog imidlertid, at patienterne reelt ikke sikres »ret til ret meget«. Partierne konstaterer, at regeringen konsekvent stiller sig på systemets side frem for patienternes side. På den baggrund er partierne også forundrede over, at regeringen desværre ikke har været villig til at lære af erfaringerne med implementeringen af lov om ret til hurtig udredning m.v., lovforslag nr. L 30 (folketingsåret 2012-13), hvor man f.eks. inden for den somatiske udredningsret kan se, at Region Hovedstaden har et standardbrev, der sendes til patienter, hvor patienten informeres om, at en læge har vurderet, at de ikke kan udredes inden for 30 dage, og at de således kun har ret til at kende dato og tid for første undersøgelse, selv om patienten ikke er set af en læge. Partierne mener, at patienterne i psykiatrien skal have en reel udredningsret, der sikrer patienterne mulighed for udvidede valgmuligheder, hvis det på regionens sygehuse ikke er kapacitetsmæssigt muligt at udrede sygehuspatienterne inden for 30 dage, hvor det fagligt er muligt. Dette er desværre ikke sikret i regeringens lovforslag.

I regeringens lovforslag opnår patienterne nemlig ikke nogen ret til at vælge udredningsforløb eller dele heraf på private sygehuse og klinikker, såfremt regionen ikke tilbyder udredning inden for 1 måned, hvor det fagligt ellers er muligt. Ifølge Venteinfo.dk er der i f.eks. Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Midtjylland endog meget lange ventelister på bl.a. udredning af panikangst, adhd og depression, samtidig med at der inden for disse områder er ledig behandlingskapacitet i det private.

Partierne konstaterer, at det ingen konsekvenser har for regionerne, såfremt de ikke tilbyder og afslutter udredningsforløbet inden for 30 dage, hvor det fagligt ellers er muligt. Patienterne har ingen muligheder for at gå »andre steder hen«. For patienterne betyder det, at de ikke får ret til at kunne vælge udredningsforløb eller dele heraf hos private sygehuse og klinikker ved lange ventetider i det offentlige.

Partierne bemærker, at regionerne højst vil kunne modtage kritik fra Patientombuddet, såfremt regionerne ikke udreder sygehuspatienterne inden for 30 dage, hvor det fagligt er muligt.

Partierne konstaterer, at patienternes eneste reelle ret - juridisk set - består i, at de får retten til at klage til Patient-ombuddet, f.eks. hvis patienten ikke udredes inden for 30 dage, hvor det fagligt er muligt, eller ved manglende udfærdigelse af en plan, hvis patienten ikke tilbydes udredning inden for 30 dage. For de patienter, hvor det fagligt ikke er muligt at udrede personen inden for 1 måned, skal regionerne alene udarbejde en såkaldt plan for det videre udredningsforløb. I loven er der imidlertid ikke nogen beskrivelser af, hvor lang tid patienten i det tilfælde må vente på en efterfølgende undersøgelse, som der i udredningsplanen er vurderet at være behov for.

Partierne kan støtte intentionerne i lovforslaget, men partierne er dog samtidig af den klare opfattelse, at patienterne bør have en reel udredningsret, hvor patienterne er sikret mulighed for udvidede valgmuligheder, hvis det på regionens sygehuse ikke er kapacitetsmæssigt muligt at afslutte udredningsforløbet inden for 30 dage, hvor det fagligt er muligt.

I 2008 aftalte satspuljepartierne visse målsætninger og rettigheder for patienter med psykisk sygdom, og dem har man arbejdet ud fra lige siden. Derfor glæder det Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget, at vi nu er kommet så langt, så vi sikrer samme udredningsret for psykiatrien.  Dansk Folkeparti er dog lidt betænkelig over, at man fra regionernes side ikke har så mange aftaler med de private aktører, som vi kunne ønske, og ser derfor gerne, at man inddrager dem i de regioner, hvor man har svært ved at efterkomme efterspørgslen.

Dansk Folkeparti vil holde ministeren op på denne ligestilling og forventer, at der ikke bliver skåret andre steder, men at det sikres, at der er økonomi til, at alle patienter får gavn af lovforslaget.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Julie Skovsby (S) Karen J. Klint (S) fmd. Anne Sina (S) Rasmus Horn Langhoff (S) Orla Hav (S) Camilla Hersom (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Liv Holm Andersen (RV) Jonas Dahl (SF) Eigil Andersen (SF) Özlem Sara Cekic (SF) Stine Brix (EL) Per Clausen (EL) Hans Andersen (V) nfmd. Martin Geertsen (V) Jane Heitmann (V) Sophie Løhde (V) Hans Christian Schmidt (V) Eyvind Vesselbo (V) Finn Thranum (V) Liselott Blixt (DF) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karina Adsbøl (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Thyra Frank (LA) Mai Mercado (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)12
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 87

Bilagsnr.

Titel

1
Høringssvar og høringsnotat, fra ministeren for sundhed og forebyggelse
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
Rigsrevisionens beretning og Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 7/2013 om regionernes præhospitale indsats
5
Forslag til revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
6
Revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
7
Forslag til yderligere revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
8
Yderligere revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
9
Udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 87

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at regionerne lever op til udredningsretten, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
2
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at det ikke er patienterne der - stik imod lovforslagets intentioner - selv skal håndhæve retten til udredning, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvilke konsekvenser det har for regionerne, såfremt udredningsretten ikke overholdes, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
4
Spm. om, hvilken konkret rettighed de psykiatriske patienter får i forhold til udredning, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
5
Spm. om, hvorfor ministeren med lovforslaget ikke ønsker at pålægge regionerne at indgå aftaler med private aktører om f.eks. udredningsforløb, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
6
Spørgsmål tilbagetaget
7
Spm., om ministeren er enig i, at det det er paradoksalt, at der er så lange ventetider, samtidig med at der er ledig kapacitet i det private, og om ministeren vil redegøre for om, og i givet fald hvordan lovforslaget løser paradokset omkring ledig kapacitet og lange ventelister, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
8
Spm. om, hvilke patient- og diagnosegrupper der i fremtiden vil få adgang til behandling inden for 30 dage, samt hvilke patient- og diagnosegrupper der må vente, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
9
Spm. om, at erfaringerne fra somatikken viser, at der på flere områder er store udfordringer i forhold til udredning, og hvordan ministeren vil sikre, at et lignende scenarie ikke vil tegne sig på det psykiatriske område, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
10
Spm., om ministeren vil sikre, at der med udredningsretten følger en mulighed for patienterne til at søge et privat alternativ uafhængigt af regionernes aftaler med private aktører, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
11
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at danske patienter, i og med at der med lovforslaget ikke gives mulighed for, at patienter kan søge et privat alternativ, ikke samlet set får et længere sygdomsforløb end i dag, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
12
Spm., om patienters udredningsplaner er betinget af et personligt møde mellem patient og læge, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
13
Spørgsmål tilbagetaget
14
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at psykiatriske patienter med begrænset overskud er bekendt med rettigheder i forhold til f.eks. udredning, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
15
Spm. om, hvilke psykiatriske lidelser der i medfør af sundhedsloven fremover karakteriseres som hhv. alvorlige og ikkealvorlige, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
16
Spm. om, hvorledes ministeren vil sikre, at to patienter med den samme psykiatriske lidelse ikke oplever, at den ene får ret til behandling inden for 1 måned, mens den anden oplever at skulle vente i op til 2 måneder, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
17
Spørgsmål tilbagetaget
18
Spm. om uddybning af retningslinjerne for, hvorledes »kapacitetsargumentet« i forhold til afvisning af patienter kan benyttes, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
19
Spm., om ministeren påtænker initiativer til at løse kapacitetsudfordringen tværregionalt - og i givet fald hvilke, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
20
Spm. om ministerens uddybning af høringssvaret fra Ergoterapeutforeningen, for så vidt angår foreningens ønske om, at patienter i psykiatrien bør have ret til genoptræningsplaner på lige fod med patienter i somatikken, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
21
Spm., om ministeren forventer, at kapacitetsudbygningen i psykiatrien vil have økonomiske konsekvenser - i givet fald hvilke, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
22
Spm. om, hvad der helt konkret ligger i »udredning«, da der kan argumenteres for, at udredning og behandling i psykiatrien ofte forekommer sideløbede, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
23
Spm. om, hvorledes ministeren vil sikre, at de praktiserende læger er gearede til at deltage i udredningsforløb med kort varsel, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
24
Spm. om, hvorledes ministeren vil sikre, at kommunerne er gearede til at deltage i udredningsforløb med kort varsel, således at regionerne kan leve op til udredningsretten, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
25
Spm., om ministeren deler bekymringen, som Dansk Psykiatrisk Selskab udtrykker i høringssvar af 1. november 2013, i forhold til at udredning er en specialistopgave, og at »udredningsretten kommer til at beslaglægge så mange ressourcer på speciallægesiden, at det får negative konsekvenser for andre af speciallægens opgaver«, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
26
Spm. om oversendelse af en oversigt over antallet af patienter inden for børne- og ungdomspsykiatrien, som har benyttet det udvidede frie sygehusvalg, siden den udvidede undersøgelses- og behandlingsret for børn og unge, der er henvist til psykiatrisk undersøgelse og behandling, blev indført i 2008, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
27
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre lige adgang til sundhed, når der er store demografiske forskelle i henvisningsmønsteret til henholdsvis privatpraktiserende speciallæge og sygehus, så længe speciallæger under sygesikringen ikke omfattes af loven, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
28
Spm. om, hvor lang tid det må tage at gennemføre en fastlagt udredningsplan, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
29
Spm., om det vil have konsekvenser for regionerne, når udredningsretten ikke overholdes, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
30
Spm. om oversendelse af Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse med vejledende kriterier i forhold til ret til udvidet frit sygehusvalg, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
31
Spm. om, hvor mange patienter der forventes at få tilbudt ret til frit sygehusvalg efter henholdsvis 30 og 60 dage, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
32
Spm., om ministeren kan bekræfte, at patienter i psykiatrien med akut behandlingsbehov allerede i dag skal behandles akut, og dermed, at praksis ikke ændres på dette område, men at man tværtimod fastholder hidtidig praksis i forhold til patienter med akut behandlingsbehov, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
33
Spm., om ministeren vil være indstillet på at stille et ændringsforslag til lovforslaget, således at regionerne får pligt til at skulle indgå aftaler med private sygehuse og klinikker om at varetage udredningsforløb eller dele heraf i de tilfælde, hvor en region ikke er i stand til løse sine forpligtelser efter lovens bestemmelser, til erstatning for lovforslagets »kan«-bestemmelse, hvor en region alene kan vælge at indgå aftaler, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
34
Spm. om oplysninger om de aktuelle ventetider i børne- og ungdomspsykiatrien, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
35
Spm., om ministeren kan bekræfte, at patienter i psykiatrien ikke får en lovfæstet rettighed til at vælge udredningsforløb eller dele heraf på private sygehuse og klinikker, såfremt regionerne ikke lever op til 30-dagesfristen, hvor det fagligt ellers er muligt, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
36
Spm. om, hvor stor en procentandel af patienterne inden for henholdsvis børne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien ministeren forventer ikke vil kunne blive udredt inden for fristen på 1 måned, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
37
Spm. om, hvad en såkaldt »plan for det videre udredningsforløb« som minimum skal indeholde, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
38
Spm., om ministeren vil sikre, at der i lovforslaget fremsættes tydeligt krav om, at alle patienter som minimum inden for 1 måned indkaldes til lægefaglig forundersøgelse, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
39
Spm. om, hvornår et udredningsforløb senest skal være afsluttet i de tilfælde, hvor det ikke fagligt er muligt at afslutte udredningen inden for 30 dage, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
40
Spm., om ministeren mener, at det bør have konsekvenser, såfremt regionerne ikke lever op til 30-dagestidsfristen, hvor det »er muligt« at udrede inden for tidsfristen, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
41
Spm., om ministeren kan bekræfte, at det ikke har konsekvenser for regionerne, hvis der ikke kan ske udredning inden for 30 dage, eller hvis den efterfølgende udredning trækker ud, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
42
Spm. om, hvilket statistisk grundlag vedrørende udredning, ministeren påtænker som opfølgning på lovforslaget, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
43
Spm., om ministeren vil sikre, at der fremadrettet findes tal for benyttelsen af udredningsret og differentieret ret til behandling for patienter henvist til psykiatrisk sygehusbehandling, hvoraf det også fremgår, om de pågældende patienter har været omfattet af enten 30-dages- eller 60-dagesretten, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
44
Spm., om ventetidsopgørelserne inden for psykiatrien vil blive ændret eller fortsat opgøres på samme måde som i dag, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
45
Spm. om, hvor stor en andel af patienterne i børne- og ungdomspsykiatrien der i 2010, 2011, 2012 og 2013 ventede under henholdsvis 1 og 2 måneder på undersøgelse eller behandling, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
46
Spm., om ministeren mener, at forudsætningen for et reelt udvidet frit valg i psykiatrien, er, at der også eksisterer et reelt privat alternativ til det offentlige, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
47
Spm. om, hvor meget ventetiderne er nedbragt fra 2008, hvor ret til hurtig undersøgelse og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien blev indført, og frem til 2011, 2012 og 2013, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
48
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at der ikke sendes en udredningsplan til patienter, der ikke er set til lægeundersøgelse/forundersøgelse endnu, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
49
Spm. om oversendelse af en oversigt over antallet af patienter inden for voksenpsykiatrien, som har benyttet det udvidede frie sygehusvalg, siden den udvidede behandlingsret for voksne blev indført i 2010, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
50
Spm. om de samlede økonomiske konsekvenser for det offentlige, når lovforslaget er fuldt implementeret, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
51
Spm. om, hvor mange private sygehuse/klinikker regionerne i dag har en aftale med inden for psykiatrien, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
52
Spm., om ministeren kan bekræfte, at den udvidede behandlingsret i voksenpsykiatrien i dag indebærer, at patienter fra 2010 har haft ret til at lade sig behandle på en klinik, et hospital eller en selvejende institution, som regionerne har en aftale med, hvis bopælsregionen ikke kan tilbyde behandling inden for 2 måneder, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
53
Spm. om antallet af ventende færdigbehandlede patienter på de psykiatriske afdelinger i 2010, 2011, 2012 og 2013, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
54
Spm., om ministeren kan bekræfte, at der i forbindelse med indførelsen af behandlingsretten inden for voksenpsykiatrien blev afsat i alt 850 mio. kr. fordelt med 50 mio. kr. i 2009, 100 mio. kr. i 2010, 300 mio. kr. i 2011 og 400 mio. kr. fra 2012 til en gradvis kapacitetsopbygning med henblik på udvikling og implementering af udvidet behandlingsret i voksenpsykiatrien, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
55
Spm., om ministeren kan bekræfte, at der i 2008 blev vedtaget ret til hurtig undersøgelse og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
56
Spm. om, hvor mange patienter inden for psykiatrien der i dag står på venteliste og venter på et ambulant tilbud, og hvor mange der venter på et stationært tilbud, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
57
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre lige adgang til sundhed i Danmark, når det med denne lov er de mest ressourcestærke patienter, der med henvendelse til regionerne kan få deres rettighed, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
58
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at udredning kan foregå inden for 60 dage pr. 1. september 2014, når der er lange ventelister aktuelt, hvis ikke regionerne pålægges at indgå aftaler, der kan sikre kapacitetsløsning, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
59
Spm. om, hvorfor regeringen ikke mener, at patienter i psykiatrien skal have ret til at kunne søge alternativer ved lange ventetider på udredning i det offentlige, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
60
Spm., om der findes eksempler på, at »manglende mulighed for at varetage beskæftigelse« for patienter med psykiske lidelser indgår som et specifikt sundhedsfagligt kriterium til brug for en konkret lægefaglig vurdering af, hvor lang tid en patient skal vente på behandling, foruden den nye praksis regeringen indførte med lovforslag nr. L 30 (folketingsåret 2012-13) i forhold til beskæftigelseskriterium, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
61
Spm. om, hvad der ifølge ministeren er den konkrete forskel mellem, at »manglende mulighed for at bevare beskæftigelse« indgår som et kriterium for, hvornår en somatisk patient får ret til udvidet frit sygehusvalg efter 1 måned, og et kriterium for psykiatriske patienter, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
62
Spm., om Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fortsat har samme opfattelse som i 2008 af, at »Det vurderes, at det ikke på samme måde giver mening at skelne mellem undersøgelse og behandling af voksne med en psykisk lidelse, som det var tilfældet for børn og unge, og det foreslås derfor, at undersøgelses- og behandlingsretten indføres samtidigt«, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
63
Spm., om ministeren kan garantere, at to patienter - med identiske psykiatriske lidelser, sygdommens alvorlighed, psykisk forpinthed m.v. - vil få fuldstændig identiske patientrettigheder, uanset hvor i landet de bor, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
64
Spm. om, hvorvidt lovforslaget indebærer, at patientens udredningsplan skal udarbejdes efter et personligt møde mellem læge og patient, således at der stilles krav til regionerne om, at patienten som minimum skal til forundersøgelse inden for 30 dage, og dermed, at ingen patienter i psykiatrien kan modtage en udredningsplan uden en forundersøgelse, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
65
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre lige adgang til sundhed for psykiatriske patienter i Danmark, når der regionerne imellem er store forskelle på, hvordan udredningsretten udmøntes, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
66
Spm., om der i lovforslaget er tale om en rettighed, der gives til patienten, eller om der er tale om en rettighed, patienten selv skal tage, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
67
Spm., om ministeren vil garantere, at den gennemsnitlige erfarede ventetid til psykiatrisk sygehusbehandling vil falde med lovforslaget, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
68
Spm., om ministeren kan bekræfte, at den gennemsnitlige ventetid i voksenpsykiatrien er steget væsentligt under den nuværende regering, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
69
Spm. om, hvornår ændringerne i lovforslaget forventes fuldt indfaset, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
70
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at det ikke er de mest ressourcestærke patienter, der får adgang til behandling inden for 1 måned, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
71
Spm., om ministeren finder det rimeligt, at et barn skal vente 53 dage på at få hjælp, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
72
Spm., om ministeren finder, at mennesker, der er svært psykisk syge, selv er i stand til aktivt at anmode om at blive henvist til privat praksis, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
73
Spm. om oversendelse af ministerens talepapir fra samrådet den 22. april 2014, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå


Oversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 87

Samråds-spm.nr.
Titel
A
Samrådsspm. om en drøftelse af lovforslaget, til ministeren for sundhed og forebyggelse