L 199 Forslag til lov om ændring af lov om randzoner og miljømålsloven.

(Anvendelsesområde og fornyet høring over vandplanforslag m.v.).

Af: Fødevareminister Dan Jørgensen
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Tillægsbetænkning

Afgivet: 04-06-2014

Tillægsbetænkning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 4. juni 2014

20131_l199_tillaegsbetaenkning.pdf
Html-version

Tillægsbetænkning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 4. juni 2014

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 13. maj 2014 og var til 1. behandling den 20. maj 2014. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Udvalget afgav betænkning den 28. maj 2014. Lovforslaget var til 2. behandling den 3. juni 2014, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.

Samråd

Udvalget har efter afgivelse af betænkning stillet 1 spørgsmål til fødevareministeren til mundtlig besvarelse, som denne har besvaret i et åbent samråd med udvalget den 3. juni 2014. Ministeren har efterfølgende sendt udvalget det talepapir, der dannede grundlag for ministerens besvarelse af spørgsmålet.

Spørgsmål

Udvalget har efter afgivelse af betænkning stillet 4 spørgsmål til fødevareministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af SF og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Venstres medlemmer af udvalget bemærker, at indholdet i aftalen Vækstplan for Fødevarer er et skridt i den rigtige retning. Venstre ville gerne længere i retning af at forbedre rammevilkårene for fødevaresektoren som helhed, herunder forbedre mulighederne for at øge råvaregrundlaget til fødevarevirksomhederne med henblik på at styrke muligheder for øget vækst, beskæftigelse og eksport.

Vækstplan for Fødevarer er en stemmeaftale og ikke et forlig. V er enig i de overordnede principper for Vækstplan for Fødevarer. Aftalen indeholder en række gode elementer, som korrekt implementeret vil gavne væksten i fødevareerhvervet. På grund af disse positive elementer vil V stemme for lovforslaget ved 3. behandling.

V havde gerne set, at man kunne fjerne randzonerne, men det er der ikke et flertal for. Resultatet af forhandlingerne er blevet en halvering af randzonearealet til ca. 25.000 ha, og det er bedre end ikke at få noget gennemført. Alternativet vil være at fortsætte med den nuværende randzonelov og endnu flere randzoner.

V vil dog samtidig udtrykke vores bekymring for implementeringen af både randzonekravet og de såkaldte miljøfokusarealer, som hidrører fra et krav om »greening« i den nye landbrugsreform, som er vedtaget i EU.

V har ikke set det lovede kort over randzonernes placering og frygter, at det ikke bliver klart og entydigt i alle tilfælde, hvor der er krav om randzoner langs danske vandløb og søer. Det er heller ikke klart, hvordan regeringen vil sikre, at målet om ca. 25.000 ha nås.

I aftalen står det endvidere klart, at landmændene skal kompenseres for randzonerne efter de hidtidige regler og i overensstemmelse med den nye EU-landbrugsreform. V har ikke set en model for, hvorledes ministeren vil sikre denne del af aftalen, og må derfor konkludere, at implementeringen af disse to elementer og den konkrete udmøntning af loven helt er regeringens eget ansvar.

Dansk Folkepartis og Liberal Alliances medlemmer af udvalget støtter op om lovforslaget, da det er en del af opfølgningen på aftale om Vækstplan for Fødevarer af 2. april 2014, som indeholder flere gode intentioner omkring vækst i fødevareerhvervet. Lovforslaget er udmøntningen af, at der fremover kun vil skulle udlægges randzoner langs de vandløbsstrækninger og større søer, der er udpegede eller beskyttede efter de i lovforslaget nævnte bestemmelser i anden lovgivning. Der har ligeledes været udfordringer med hensyn til kompensation, som aftalen også skal rette op på.

DF og LA vil nøje følge op på intentionerne samt implementeringen af Vækstplan for Fødevarer, da vækstdagsordenen i fødevaresektoren er af stor vigtighed.

Det Konservative Folkepartis medlem af udvalget støtter stemmeaftalen om Vækstplan for Fødevarer, fordi KF finder, at den går i den rigtige retning. For KF er det vigtigt, at miljøtiltag er relevante og definerbare. For KF er det endvidere vigtigt, at man sikrer mest miljø for indsatsen. På den måde kan man skabe et godt miljø og samtidig skabe vækstmuligheder i landbruget.

KF har hele tiden bakket op om regeringens mål om at gøre det lettere at definere de relevante randzoner. Med stemmeaftalen lagde regeringen op til, at 25.000 ha randzoner ville svare til de klart definerede kriterier for randzoner, som skal være gældende ifølge lovforslaget.

I den forbindelse efterlyste KF allerede under forhandlingerne administrationskort, hvoraf det klart fremgår, hvor de nye randzoner skal være placeret. Desværre har regeringen ikke leveret disse kort. KF mangler derfor fortsat dokumentation for, at de klare kriterier svarer til de 25.000 ha.

Selv under lovbehandlingen har udvalget ikke set det lovede administrationskort, og KF frygter, at det ikke bliver klart og entydigt, hvor der er krav om randzoner langs danske vandløb. I aftalen står klart, at randzonerne skal kompenseres efter de hidtidige regler, dog ikke randzoner, som er en del af ejendommens miljøfokusarealer. KF har ikke set en model for, hvorledes ministeren vil sikre denne del af aftalen. KF må derfor konkludere, at implementeringen af disse to elementer og den konkrete udmøntning af loven helt er regeringens eget ansvar.

Et mindretal i udvalget (SF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

Jesper Petersen (S) Bjarne Laustsen (S) Karin Gaardsted (S) Orla Hav (S) Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Mette Reissmann (S) Per Husted (S) Camilla Hersom (RV) Lone Loklindt (RV) Sanne Bjørn (RV) Trine Mach (SF) Steen Gade (SF) Per Clausen (EL) nfmd. Henning Hyllested (EL) Lars Dohn (EL) Erling Bonnesen (V) Thomas Danielsen (V) Henrik Høegh (V) Jacob Jensen (V) Hans Christian Schmidt (V) Peter Juel Jensen (V) Esben Lunde Larsen (V) Tina Nedergaard (V) René Christensen (DF) fmd. Jørn Dohrmann (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Leif Mikkelsen (LA) Charlotte Dyremose (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)12
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag omdelt efter afgivelse af betænkning

Bilagsnr.

Titel

9
Betænkning afgivet 28/5-14
10
1. udkast til tillægsbetænkning


Oversigt over spørgsmål og svar omdelt efter afgivelse af betænkning

Spm.nr.
Titel
29
Spm. om oversendelse af talepapiret fra samrådet 3/6-14 om, hvorledes lovforslaget i praksis tænkes udmøntet m.v., til fødevareminsteren, og ministerens svar herpå
30
Spm. om bekræftelse af, at ingen lodsejere med de foreslående kriterier for udlægning af randzoner skal udlægge flere ha til randzoner end efter de gældende regler, til fødevareministeren, og ministerens svar herpå
31
Spm. om bekræftelse af, at det omtalte administrationskort over randzoner vil foreligge til brug for lodsejerne senest den 1. august 2014, til fødevareministeren, og ministerens svar herpå
32
Spm. om, hvad ministeren agter at gøre, hvis det nye randzonekort viser, at randzonearealet kommer over de aftalte ca. 25.000 ha med 10 m's bredde, til fødevareministeren, og ministerens svar herpå


Oversigt over samrådsspørgsmål omdelt efter afgivelse af betænkning

Samråds-spm.nr.
Titel
A
Samrådsspm. om, hvorledes lovforslaget i praksis tænkes udmøntet m.v., til fødevareminsteren