L 55 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø i Grønland.

(Begrænsning af arbejdsgiverens kriminalretlige ansvar, skærpelse af det kriminalretlige ansvar, indførelse af koordinatoruddannelse m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S)
Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-11-2012

Skriftlig fremsættelse (7. november 2012)

20121_l55_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. november 2012)

Beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen)

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø i Grønland (Begrænsning af arbejdsgiverens kriminalretlige ansvar og skærpelse af det kriminalretlige ansvar, indførelse af koordinatoruddannelse m.v.)

(Lovforslag nr. L 55)

Formålet med lovforslaget er, at arbejdsmiljøloven for Grønland på udvalgte områder ajourføres i forhold til den danske arbejdsmiljølov.


De kriminalretlige regler foreslås ændret på følgende områder:


Fordobling af bøderne i de situationer, hvor en overtrædelse har resulteret i en ulykke med dødsfald eller alvorlig personskade.

Arbejdsgiverens kriminalretlige ansvar begrænses, når arbejdsgiveren har gjort alt, hvad der er muligt for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. I tilknytning hertil skærpes det kriminalretlige ansvar for ansatte, der forsætligt eller groft uagtsomt har overtrådt reglerne.



Det foreslås også, at der indføres en særlig arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer på bygge- og anlægsområdet, som vi har i Danmark.


Herudover indeholder forslaget en klar hjemmel til, at Arbejdstilsynet kan opkræve gebyr for, at sikkerhedsrepræsentanter deltager i arbejdsmiljøuddannelsen, som i Grønland varetages af Arbejdstilsynet.


Endelig præciseres det, at loven ikke længere omfatter offshorearbejde, fordi Grønlands Selvstyre har hjemtaget dette område i slutningen af 2009.


Jeg kan her til slut oplyse, at både Det Grønlandske Arbejdsmiljøråd og Grønlands Selvstyre støtter lovforslaget.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.