L 172 Forslag til lov om ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

(Meddelelsespligt ved længerevarende midlertidigt ophold i lande uden for EU/EØS og Schweiz samt mulighed for øget kontrol med udbetaling af social pension).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-03-2010

Skriftlig fremsættelse (24. marts 2010)

20091_l172_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (24. marts 2010)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Meddelelsespligt ved længerevarende midlertidigt ophold i lande udenfor EU/EØS og Schweiz samt mulighed for øget kontrol med udbetaling af social pension)

(Lovforslag nr. L 172).

Lovforslaget fremsættes som led i udmøntningen af "Udlændingeaftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti" som en del af aftalen om finansloven for 2010.


Det fremgår blandt andet af aftalen, at regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at styrke indsatsen mod socialt bedrageri, og at enhver form for socialt bedrageri er uacceptabel.


Det fremgår også af aftalen, at der skal indføres en ordning om meddelelsespligt, der gælder for alle modtagere af social pension (førtids- og folkepensionister), der rejser til lande uden for EU i længere sammenhængende perioder på fx over to måneder. Der skal herudover indføres mulighed for, at for at udføre stikprøvekontrol i sager om social pension. Stikprøvekontrol vil give mulighed for at udtage sager til undersøgelse uden konkret mistanke og uden samtykke fra pensionisten.


Aftalen er udmøntet ved, at det foreslås i lovforslaget, at meddelelsespligten omfatter folke- og førtidspensionister med fast bopæl i Danmark, der opholder sig midlertidigt i udlandet i en periode af mere end 2 måneders varighed. Dette indebærer blandt andet, at pensionisten skal give kommunen meddelelse om afrejsedata og forventet dato for hjemkomst inden afrejsen, og umiddelbart efter hjemkomsten skal give meddelelse om den faktiske dato for hjemkomst.


Meddelelsespligten foreslås kun at gælde ved rejser til lande, hvor EF forordninger om koordinering af de sociale sikringsordninger ikke finder anvendelse, dvs. hvis pensionisten rejser til lande uden for EU/ØES og Schweiz.


Pensionister, der er omfattet af meddelelsespligten, får pligt til hver måned at give oplysninger om eventuelle indtægter fra udlandet.


Med forslaget om meddelelsespligt får kommunen en anledning til at informere pensionisten om betingelserne for udbetaling af social pension, herunder om pensionslovens regler om fast bopæl i Danmark og hvilken betydning et længerevarende udlandsophold kan have for retten til pensionen. Meddelelsespligten vil herudover give kommunerne mulighed for at minde pensionisten om, at pensionisten har pligt til at oplyse om forandringer i forhold, der kan forventes at medføre ændringer af pensionen.


Med forslaget indføres endelig mulighed for at kommunerne, uden samtykke og uden at der foreligger en konkret mistanke om misbrug af sociale ydelser, kan indhente oplysninger om indkomst- og formueforhold fra arbejdsgivere og pengeinstitutter i sager om social pension, der udtages til stikprøvekontrol. Forslaget vil give kommunerne bedre muligheder for at undersøge, om de indkomst- og formueoplysninger, der ligger til grund for pensionsberegningen og udbetalingen af en række tillæg, er korrekte.


Loven foreslås at træde i kraft den 1. juli 2010.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.