L 172 Forslag til lov om ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

(Meddelelsespligt ved længerevarende midlertidigt ophold i lande uden for EU/EØS og Schweiz samt mulighed for øget kontrol med udbetaling af social pension).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 24-03-2010
1. behandlet / henvist til udvalg 26-04-2010
Betænkning afgivet 18-05-2010
2. behandlet/direkte til 3. behandling 25-05-2010
3. behandlet, vedtaget 28-05-2010
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Loven indebærer, at der indføres en meddelelsespligt for alle modtagere af social pension (folke- og førtidspensionister) med fast bopæl i Danmark, der opholder sig midlertidigt i udlandet i en periode af mere end 2 måneders varighed i lande uden for EU/ØES og Schweiz. Meddelelsespligten indebærer bl.a., at pensionisten skal give kommunen meddelelse om afrejsedato, forventet dato for hjemkomst og den faktiske dato for hjemkomst. De omfattede pensionister får desuden pligt til hver måned at give oplysninger om eventuelle indtægter fra udlandet. Endelig indføres mulighed for, at kommunerne, uden konkret mistanke og uden samtykke fra pensionisten, kan indhente oplysninger om indkomst- og formueforhold fra arbejdsgivere og pengeinstitutter i sager om social pension.
Lovforslaget var en del af aftalen mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om finansloven for 2010
Loven trådte i kraft den 1. juli 2010.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 59 stemmer (V, DF og KF) mod 48 (S, SF, RV og EL).