L 116 Forslag til lov om ændring af lov om begravelse og ligbrænding og lov om folkekirkens økonomi.

(Samarbejde om krematoriedrift m.v.).

Af: Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Kirkeudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-01-2010

Skriftlig fremsættelse (28. januar 2010)

20091_l116_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (28. januar 2010)

Kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om begravelse og ligbrænding og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejde om krematoriedrift m.v.).

(Lovforslag nr. L 116).

Formålet med lovforslaget er at give mulighed for, at krematorieejere kan indgå samarbejde om krematoriedrift.


Baggrunden for lovforslaget er et ønske om at give nye muligheder for organisering og tilpasning af krematorievirksomheden i Danmark. Dette ønske udspringer af, at Miljøstyrelsen har udsendt et standardvilkår med krav om, at krematorieanlæg skal forsynes med filtre, som renser for kviksølv mv. Disse filtre skal etableres på alle krematorier inden den 1. januar 2011.


De samlede udgifter til filtre kan forventes at beløbe sig til minimum 140 mio. kr. eksklusiv moms, fordelt med ca. 100 mio. kr. til de eksisterende folkekirkeligt drevne krematorier og 40 mio. kr. til de eksisterende kommunalt drevne krematorier. Det vil betyde øgede omkostninger for krematorierne og dermed også forventeligt højere takster for borgerne.


Lovforslaget giver derfor de enkelte krematorieejere mulighed for at indgå samarbejde om krematoriedrift, således at de på frivillig basis kan indgå samarbejde og på den måde få mulighed for at effektivisere krematoriedriften. Etableringen af et sådant samarbejde vil naturligvis være særligt relevant i forbindelse med udsigten til at skulle finansiere de nye miljøfiltre. Samarbejdet mellem krematorieejere om fælles krematorier skal i henhold til lovforslaget ske i interessentskabsform og med mulighed for, at også menighedsråd uden et krematorium kan deltage i samarbejdet. De nærmere betingelser for et eventuelt samarbejde i interessentskabsform skal fastsættes i en vedtægt, som skal godkendes af ministeriet. Samtidig giver lovforslaget mulighed for, at provstier fra provstiudvalgskassen kan yde tilskud til krematorier i og uden for provstiet for derved at understøtte opretholdelsen af krematoriedrift.


Hidtil er krematorievirksomhed blevet tilrettelagt på grundlag af lokale initiativer og behov. Det ønsker regeringen ikke at ændre ved. Baggrunden for lovforslaget er således alene et ønske om at etablere nye samarbejdsformer, der muliggør, at et lokalt krematorium kan forankres i et samarbejde, hvis dette er ønskeligt f.eks. i forbindelse med krav om anvendelse af store millionbeløb på indfrielsen af miljøkrav om filtre mv.


Det er således disse forhold, som danner baggrund for fremsættelsen af lovforslaget.


Det bemærkes, at lovforslaget har været i høring, hvor interessenter har haft mulighed for at give deres mening til kende i perioden 27. oktober 2009 til 27. november 2009.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg indstille dette til velvillig behandling i det høje Ting.