L 31 Forslag til lov om ændring af lov om social pension og andre love.

(Ophør af udbetaling af social pension og andre ydelser ved unddragelse af strafforfølgning eller straffuldbyrdelse).

Af: Socialminister Eva Kjer Hansen (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l31_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Socialministeren (Eva Kjer Hansen) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om social pension og andre love (Ophør af udbetaling af social pension og andre ydelser ved unddragelse af strafforfølgning eller straffuldbyrdelse)

(Lovforslag nr. L 31).

Lovforslaget er en genfremsættelse af Lovforslag nr. L 134, Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og andre love (Ophør af udbetaling af social pension og andre ydelser ved unddragelse af strafforfølgning eller straffuldbyrdelse), fremsat den 8. december 2004 af socialministeren (Eva Kjer Hansen) i folketingsåret 2004 - 05, 1. samling.

Det foreslås med lovforslaget, at der skabes hjemmel til at stoppe udbetalingen af en række offentlige ydelser til en bestemt afgrænset persongruppe, der bevidst unddrager sig strafforfølgning (varetægtsfængsel) eller straffuldbyrdelse (afsoning mv.) her i landet. Det kan virke stødende for den almindelige retsopfattelse, at det offentlige ved udbetaling af ydelser medvirker til at disse personer kan opretholde unddragelsen.

Forslagets målgruppe er personer, der bevidst unddrager sig strafforfølgning i tilfælde, (1) hvor den pågældende er varetægtsfængslet, (2) hvor politiet eftersøger den pågældende med henblik på varetægtsfængsling, eller (3) hvor der allerede foreligger en varetægtskendelse. Hertil kommer personer, som bevidst unddrager sig straffuldbyrdelse, hvis den pågældende er idømt en ubetinget fængselsstraf eller anden strafferetlig retsfølge, der indebærer eller giver mulighed for frihedsberøvelse.

Udbetalingen af en ydelse stoppes ved unddragelsen, og udbetalingen kan genoptages ved unddragelsens ophør, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. Hvis den unddragne ikke bliver dømt, skal der ske en efterbetaling af den ikke udbetalte ydelse. Det gælder dog ikke, hvis den unddragne afgår ved døden, inden der er afsagt dom i sagen.

Med forslaget indføres en pligt for politiet eller kriminalforsorgen til at underrette den udbetalende myndighed om unddragelsen. I tilfælde, hvor de almindelige betingelser for at få ydelsen udbetalt ikke kan være opfyldt under en unddragelse, er der ligeledes med forslaget givet mulighed for underretning. Herudover er det i visse tilfælde foreslået en pligt for politiet eller kriminalforsorgen til at underrette den udbetalende myndighed, når en person undergives strafafsoning eller varetægtsfængsel.

Endelig foreslås det, at udbetalingen af en måneds social pension udskydes fra tidspunktet for indsættelse til afsoning eller varetægtsfængsel til tidspunktet for løsladelsen.

Lovforslaget skønnes ikke at have nævneværdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

De økonomiske og administrative konsekvenser er forhandlet med de kommunale parter.

Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.