Åben høring om forholdet mellem kirke og stat
Udvalg: Kirkeudvalget
Mødedato: 23-01-2019
Starttidspunkt: 09.00
Sluttidspunkt: 12.00
Lokale: Landstingssalen, Christiansborg
Folketingets Kirkeudvalg afholder i samarbejde med Grundtvigsk Forum en åben høring under titlen Hvem understøtter hvem? - Forholdet mellem kirke og stat til debat. Høringen finder sted onsdag den 23. januar 2019 kl. 9.00-12.00 i Landstingssalen på Christiansborg.

Formålet med høringen er at fordre en debat om forholdet mellem kirke og stat, og hvem der i realiteten understøtter hvem. I grundloven står det skrevet, at folkekirken er en evangelisk-luthersk kirke, der som sådan understøttes af staten, men grundlovens § 4 bestemmer ikke nærmere, hvad dette betyder. Høringen vil således forsøge at belyse både, hvordan staten understøtter folkekirken, og hvordan folkekirken understøtter staten.
På høringen vil der være oplæg fra en række eksperter om forholdet mellem kirke og stat. Endvidere vil et panel bestående af medlemmer af Kirkeudvalget give deres syn på forholdet mellem kirke og stat, hvilket vil lægge op til en drøftelse med eksperter og tilhørere om, hvad det nære forhold mellem kirke og stat betyder for friheden, fællesskabet og religionernes liv i det danske samfund, samt hvordan vi kan lære af ligheder og forskelle fra de øvrige nordiske lande.

Program

8.30-9.00 Ankomst
9.00-9.05 Velkomst v/ Formand for Kirkeudvalget Karen J. Klint (S) og formand for Grundtvigsk Forum Kirsten M. Andersen
9.05-9.30 Hvad gør staten for folkekirken? v/ professor emeritus Niels Kærgaard, Københavns Universitet og professor Sten Schamburg-Müller, Syddansk Universitet
9.30-9.55 Hvad gør folkekirken for staten? v/ biskop Marianne Christiansen, Haderslev Stift, og professor Peter Gundelach, Københavns Universitet
9.55-10.20 Hvordan kan det også være? Indtryk fra de nordiske nabokirker v/ professor Ulla Schmidt, Aarhus Universitet og Jørgen Skov Sørensen, fhv. generalsekretær
10.20-10.45 Spørgsmål fra Kirkeudvalgets medlemmer og tilhørere
10.45-11.00 Pause
11.00-11.15 Politiske synspunkter på forholdet mellem stat og kirke v/ Karen Klint (S), Christian Langballe (DF) og Pelle Dragsted (EL)
11.15-11.45 Spørgsmål og debat
11.45-11.55 Opsamling v/ Ulla Morre Bidstrup, næstformand for Grundtvigsk Forum, Uddannelsesleder ved FUV
11.55-12.00 Afrunding v/ Formand for Kirkeudvalget Karen J. Klint (S
Der tages forbehold for ændringer.

Tilmelding

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.
Tilmelding kan ske her.
Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.
Høringen tv-optages og vil blive vist live på Folketingets hjemmeside her. Den vil også kunne findes efterfølgende under "TV fra Folketinget".

Kontakt
Udvalgssekretær
Jesper Olsen
3337 5574
Send e-mail
Udvalgsassistent
Anna Udby Seitzberg
3337
Send e-mail