Tak for ordet, formand. Med dette lovforslag retter vi lovgivningen til, så de botilbudspladser, vi har, går til dem, der har behov for dem. Helt konkret giver vi kommunalbestyrelsen mulighed for at opsige en efterlevende ægtefælle, samlever eller registreret partner fra botilbuddet, efter at personen, der er visiteret til botilbuddet, er afgået ved døden.
Da jeg læste lovforslaget første gang, tænkte jeg, at det her godt kan virke lidt ufølsomt, for lige når man har mistet sin partner, er det jo i forvejen en svær tid, man går i møde. Og efter at have læst det nogle gange og tænkt over det har jeg også tænkt, at det er vigtigt, at vi husker at vende det på hovedet
I Danmark har vi en grundlæggende mulighed for at få den hjælp, vi har brug for. Det er i hvert fald det, vi arbejder benhårdt på. Og det betyder også, at hvis man bor på et højtspecialiseret eller et specialiseret botilbud, altså er visiteret til det, så har man i Danmark muligheden for at få sin partner eller ægtefælle til at bo sammen med sig på tilbuddet. Det vil sige, at man, så længe partneren lever, bor på botilbuddet med de ting, man så er rummet af der. Hvis så ens partner dør, er det altså vigtigt, at vi udnytter den kapacitet, så der er nye borgere, der får muligheden for at bo på de botilbudspladser, så de faktisk benyttes af dem, der er visiteret til dem og reelt skal bo i sådan en bolig.
Med lovforslaget giver vi et varsel, så man både har tiden til at sørge og til at få det praktiske på plads. Og så er det også vigtigt at sige, at hvis kommunen så efterfølgende vurderer, at samleveren eller ægtefællen faktisk har det behov for den hjælp, som vedkommendes partner var visiteret til, så kan kommunen selvfølgelig lade vedkommende blive borende.
Det vil sige, at vi her har et lovforslag, der justerer det sådan, at der, hvor man bor, også omfatter den hjælp, man er visiteret til. Det er selvfølgelig vigtigt, at kommunen sikrer, at den efterlevende person kommer godt videre – får opsagt boligen og hjælpes videre. Det er også vigtigt at sige, at det kun gælder for folk, der er indflyttet, efter at ændringen er trådt i kraft. Så det er altså ikke sådan, at dem, der bor der nu, vil opleve, at den her ændring kommer ind.
Så alt i alt mener vi, at det her er en nødvendig og en fair lovgivning, som præciserer, hvad det er for nogle ressourcer, vi bruger, og hvor man også sikrer, at borgerne faktisk får den hjælp, de har brug for, og at den ikke går til nogle andre. Tak for ordet.