Tak for det. Et af mine forbilleder, Viggo Hørup, sagde engang, at politik er at dele sig efter anskuelse. Derfor vil jeg i dag også gøre lidt ud af at sige, hvad regeringens udgangspunkt var, hvad Radikale Venstres holdning inde i forhandlingerne var, og hvad vi jo så er blevet enige om, så det er ret tydeligt, hvad kompromiset er, og hvad det er, vi kommer til at kæmpe videre for, sådan at folk faktisk kan se, hvad det er, de forskellige partier står for.
Den her aftale er jo født ud af, at regeringen lavede en økonomiaftale med KL, og derfor er alternativet til den her aftalefor de partier, som er imod den, jo ikke, at besparelsen på socialtilsynet forsvinder. Alternativet til den her aftale er jo, at regeringen bare ville gennemføre den besparelse, som den havde aftalt med KL, og at de ansvarlige partier i Folketinget, som til enhver tid stemmer for økonomiaftalerne, jo så bare vil stemme det igennem uden at have nogen som helst indflydelse på det.
Derfor gør jeg meget ud af at sige, at selv om jeg også er meget kritisk over for den aftale, så står vi bag den i Radikale Venstre, og vi har sammen med Konservative og Liberal Alliance fået nogle væsentlige forbedringer, ikke kun i den her aftale, men jo i det samlede. Det er jo heller ikke sådan, at man som aftaleparti, selv om man synes, at et lovforslag ikke er særlig godt, så bare kan stå uden for det og være med i resten. Derfor er det jo en del af en samlet pakke. Men bare til alle jer, som har været kritiske, vil jeg sige: Alternativet er ikke, at besparelsen går væk, men bare det, at al handicappolitik, sådan som det har været mange år, vil blive forhandlet i økonomiaftaler, uden at det er os socialordførere, der har indflydelse på det.
For os i Radikale Venstre er det vigtigste, at der er en høj kvalitet. Vi går meget op i, at der er uddannet personale, at vi har dygtige ledelser, og at de mennesker, der er derude og arbejder, har tiden til at være der, gøre en forskel og se mennesket og ikke skal bruge så meget tid på dokumentation og på tilsyn. Derfor er vores grundlæggende holdning, at vi i alt – altså, jeg gør det rigtig meget ovre på skoleområdet – virkelig skal kigge grundigt på, om vi ikke har lidt for meget tilsyn nogle steder.
Men samtidig deler jeg fuldstændig den kritik, der også er blevet rejst i dag. Vi har jo et område her, hvor kvaliteten er meget forskellig, og vi har stadig en opgave til gode i at sikre bedre kvalitet. Derfor synes jeg også, at den her proces været sådan en lille smule på hovedet. For vi går i Radikale Venstre ind for at lave et risikobaseret tilsyn, og det synes vi er en god idé, men det bliver jo lidt på hovedet, som andre ordførere også har været inde på, når regeringen starter med at aftale, hvor mange penge man så kan spare på det, før man ligesom har lavet principperne for, hvad det er for et tilsyn, vi gerne vil have.
Jeg synes også, at besparelsen virker urealistisk høj, og jeg synes også, at der er noget i, at vi mangler at diskutere, hvad vi egentlig vil med socialtilsynet i fremtiden. Jeg har også sagt det til ministeren. Jeg så gerne, og vi så gerne i Radikale Venstre, at socialtilsynet kan komme til at spille en større rolle og være med til at godkende nye typer af tilbud, og det kræver jo, at der er mennesker til at gøre det, og så bliver det jo lidt på hovedet, hvis man starter med at fyre nogle medarbejdere for så om noget tid at komme frem til, at det faktisk vil give ret god mening at give nogle nye opgaver til socialtilsynet.
Vi har i Radikale Venstre har gjort, hvad vi kunne, sammen med Konservative og Liberal Alliance for at prøve at rette op på noget af det, vi synes var det sværeste i det her forslag. Vi har sikret, at der er hyppigere tilsyn med plejefamilierne, end regeringen havde lagt op til. Jeg har også selv gjort meget ud af det med whistleblowerordningen, og jeg forstår godt jer ordførere, som har været på talerstolen og spurgt, om det så ikke lægger ansvaret på den enkelte. Det synes jeg er en helt fair diskussion at rejse. Det, der bare har været vigtigt for mig, er, at når nu regeringen insisterer på at skære så meget i tilsynet, skulle vi i det mindste have en sikring af, at de mennesker, der så henvender sig og siger, at der er noget galt, ikke bare bliver syltet i månedsvis. Det er jo derfor, jeg har gjort noget ud af det her med, at der nu er sat en meget kort tidsfrist på, så når folk så henvender sig – og så ved vi jo godt, at det er virkelig slemt, når folk først henvender sig til en whistleblowerordning – skal det også tages alvorligt med det samme.
Så sagde fru Rosa Lund det her med, at der jo er en eller anden risiko for, at regeringen laver her besparelse nu, og så kommer der nye sager. Og står vi her så ikke – måske frem til folketingsvalget og måske med en ny regering på den anden side af valget – og diskuterer, om det her var klogt at gøre, hvorefter man så igen tilfører nye penge til at styrke tilsynet, fordi det var forkert at skære så meget ned? Den bekymring har jeg også, og jeg har også nævnt den under forhandlingerne, og derfor vil jeg, bare for at det er helt tydeligt, sige: Vi bakker som en del af »Sammen om Handicap« op omkring det her forslag, men vi kommer jo til sammen med både Konservative og Liberal Alliance at forfølge de bekymringer, som er blevet rejst af mange ordførere i dag, inde i forhandlingslokalet, og vi kommer derfor til at følge det her tæt i den dialog, vi skal have med regeringen fremadrettet.