Tak, formand. Vi behandler her beslutningsforslag B 149 fra Enhedslisten, der pålægger regeringen at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en handleplan for kvinders sundhed. Lad mig først og fremmest sige, at jeg er glad for, at der i Danmark de senere år er kommet et langt større også politisk fokus på hele dagsordenen omkring kvinders sundhed. Det er godt, det er vigtigt, for i alt for lang tid har der ikke være tilstrækkelig fokus på området. Jeg og vi i regeringen mener selvfølgelig ikke, at kvinders sundhed skal være hverken underbelyst eller underprioriteret i forskning og behandling. Vi bør og skal have et løbende fokus på det i vores sundhedsvæsen.
Derfor deler jeg sådan set også ambitionen bag beslutningsforslaget. Det har jeg i øvrigt også haft lejlighed til at tilkendegive i flere omgange her i Folketinget, også i selskab med Enhedslisten, og det er da også skønt, at vi er enige om, at der er behov for at prioritere kvinders sundhed noget mere. Det vil vi i regeringen gerne være med til at drøfte hvordan vi gør; til gengæld undrer det mig bare en smule, at Enhedslisten så ikke har brugt anledningen til også at bringe det på bordet i relevante sammenhænge, f.eks. i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. For det er jo tydeligt, at det her er et vigtigt emne, og lad mig understrege, at det er det ikke kun for Enhedslisten her i Folketinget. Og det er jo sådan set rigtig godt i sig selv.
Der er mange partier, der går op i den her dagsorden, men så skal der jo bare også helst være den sammenhæng, at det, der er vigtigt her i Folketingssalen, også meget gerne skulle være vigtigt, når det er, at man som parti sidder med om bordet og forhandler eksempelvis finanslov. Så når vi nu står her for tredje gang inden for få måneder og debatterer emnet, tillader jeg mig også at påpege, at vi de seneste år jo rent faktisk også har prioriteret kvinders sundhed i flere sammenhænge. Det betyder ikke, at jeg sidder her og bruger det som anledning til at sige, at der så ikke er behov for at gøre mere, men også som et billede på, at det faktisk også er noget af det, hvor vi er lykkedes politisk med at løfte i en række sammenhænge.
Det har vi gjort i forbindelse med aftalen om fordelingen af forskningsreserven for 2024, hvor der f.eks. jo blev afsat midler til klinisk forskning, bl.a. på områder, hvor der er begrænset kommerciel interesse. Det gælder forskning i sygdomme og i sygdomsbehandling, der rammer kvinder. Fra den reserve er der allerede udmøntet penge til forskning på området vedrørende kvinders sundhed. Så der er også rigtig mange penge ude at leve i forskningsmiljøerne, men med aftalen om forskningsreserven for 2025 blev der også øremærket penge til forskning i mænd og kvinders fertilitet.
Med finansloven for 2024 blev der afsat midler til Endometriose Fællesskabet, som er en støtteorganisation for kvinder med endometriose. Endometriose Fællesskabet arbejder bl.a. for at give deres medlemmer adgang til mere information om sygdomme og behandlingsmuligheder og information om sygdomme mere generelt. Vi har også med SSA-reserven fra oktober måned, altså med den SSA-aftale, der gælder for 2025-2028, afsat midler til en informations- og rådgivningsindsats i regi af Endometriose Fællesskabet. De midler er udmøntet og ude at virke. Så vi har sådan set jo også gjort en række ting i en række forskellige sammenhænge for at prioritere området.
Vi stod her i december måned 2024 til en forespørgselsdebat her i Folketingssalen omkring endometriose og diskuterede netop mulighederne for en handleplan for kvinders sundhed. Her i Folketingssalen mente Enhedslisten jo, at sådan en handlingsplan kun ville koste 2 mio. kr. Der synes jeg jo, at det er en lille smule pudsigt, at de ting, man så sidder og oplister, som man synes det kunne være relevant at indkalde til forhandlinger og drøftelser om, kan man ikke, når man summer op, få for 2 mio. kr. – ej heller med en frisk lommeregner fra Enhedslisten. Men det er jo også lidt pudsigt at stå og drøfte en handleplan til 2 mio. kr., når vi kigger tilbage og ser, hvad vi så har gjort siden da. Jamen der har vi jo afsat mange flere millioner til området.
Vi kan, og vi skal også gøre mere, og jeg synes, det er en vej, vi skal fortsætte ad. En handleplan kan være fin, men vi må nok også spørge: Hvor meget det så egentlig, du får af indhold i en handleplan til 2 mio. kr.? Der synes jeg næsten, at det sådan er en lille smule useriøst at tro, at man kan få en handleplan for de penge, i hvert fald hvis den skal være finansieret. Og med et glimt i øjet ved jeg også godt, at det ikke altid er den del, Enhedslisten har sådan det største fokus på.
Skulle vi ikke hellere bruge anledningen i Folketingssalen til også at tale om, hvordan vi kan sørge for at gøre noget mere på det her område i forhold til at styrke forskning og viden om kvinders sundhed de steder, hvor vi også i fællesskab kan være med til at gøre en reel forskel, lave en reel prioritering. Det vil vi i regeringen i hvert fald gerne være med til at drøfte. Jeg noterer mig også, at regionerne allerede er i fuld gang med at opprioritere det her vigtige område. Det synes jeg også er positivt.
Regionerne prioriterer allerede gode initiativer i praksis, og her er der altså også mulighed for at øge indsatserne for kvinders sundhed yderligere, og hvis jeg skulle nævne og fremhæve et eksempel, kan jeg se, at f.eks. Region Hovedstaden har haft et opgaveudvalg for kvindesygdomme bestående af politikere og borgere; et opgaveudvalg, der har afgivet en række anbefalinger til, hvordan kvindesygdomme kan blive mere synlige i sundhedsvæsenet, og hvordan behandlingen af sygdommene kan blive bedre. Regionen har også fokus på øget sparring og rådgivning til speciallæger, praktiserende læger og andre faggrupper inden for bl.a. endometriose, og det synes jeg også er et meget godt eksempel på, hvor meget potentiale der er for at gøre noget på det her område, også uden for Christiansborg. Derfor vil jeg da også meget gerne opfordre andre regioner til at se nærmere på mulighederne for også at sætte det her på dagsordenen og forbedre deres indsatser for kvinders sundhed.
Men for sådan at opsummere er vi i regeringen som sagt helt enige i forslagets intention om at skabe mere fokus på kvinders sundhed, og det er som sagt svært for mig sådan helt at gennemskue, hvorfor Enhedslisten ikke har bragt det op i finanslovsforhandlingerne tidligere – eller andre partier for den sags skyld. Vi vil gerne drøfte, hvordan vi kan prioritere kvinders sundhed højere fremover, men vi vil også foreslå, at vi gør det som led i de generelle prioriteringsdrøftelser på sundhedsområdet.
Der kommer jo en række muligheder i den nærmere fremtid, hvor det kan indgå. Der er forhandlinger i forhold til det, der hedder SSA-reserven, der er forskningsreserven, og der kommer finanslovsforhandlinger, som jo er oplagte steder, hvor man som parti kan vælge at bringe det her til bordet. Vi vil gerne indgå i nærmere drøftelser om en prioritering af området, og i relation hertil synes vi også f.eks., at det kan være interessant at drøfte, om der skal etableres et nationalt center for kvinders sundhed, der kan bidrage til at skabe mere viden om området. Tak for ordet.