Tak for det, og tak for debatten. Det her beslutningsforslag, som vi har diskuteret de seneste små 2 timer, har som omdrejningspunkt, at Danmark lige nu sidder på en af de midlertidige, ikkepermanente pladser i FN's Sikkerhedsråd. Forslaget, som vi har fremsat, går på, at Danmark som medlem af FN's Sikkerhedsråd skal arbejde for en anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat – selvstændig og suveræn stat – inden for 1967-grænserne i FN's Sikkerhedsråd, således at FN anerkender Palæstina og giver fulde menneskerettigheder i FN's organer. Det er grundlæggende det, som diskussionen handler om. Vi er nået meget vidt omkring, må man sige, og også til områder, der dårligt nok er et hjørne af debatten, men ligger væsentligt udenfor. Men det er det, som er omdrejningspunktet.
Da der for godt et år siden var en tilsvarende debat i FN-regi, lød det fra Algeriet, som var en af forslagsstillerne til den daværende resolution, at fred kommer gennem inklusion af Palæstina, ikke gennem eksklusion. Det er jeg fuldstændig enig i. Debatten i dag har jo også vist, at vi i virkeligheden langt hen ad vejen deler læsning af den horrible, horrible situation for palæstinenserne – den situation, at vi kommer længere og længere væk fra det, som er bredt funderet dansk udenrigspolitik gennem mange år, nemlig at vi går ind for en tostatsløsning, dvs. en israelsk og en palæstinensisk stat, der skal leve side om side i fred og fordragelighed.
For det, der i virkeligheden er virkeligheden er jo, at situationen for palæstinenserne bliver mere og mere blakket, at perspektivet for selv en dag at kunne bestemme er ved at forsvinde, at man står over for sult, fordrivelse, ødelæggelse af huse, smadring af infrastruktur, tyveri af naturressourcer, annektering af land, og den annektering sker stadig, også i den tid, der er gået, siden Den Internationale Domstol sagde, at den situation, der er i Mellemøsten, er ulovlig, og at Israels besættelse, bosættelser, annekteringspolitik og undertrykkelsessystemer er ulovlige. Det er virkeligheden.
Så længe verdenssamfundet ikke skifter gear og ikke gør noget andet, end man har gjort hidtil, så står Palæstina til at forsvinde, og tostatsløsningen vil havne i historiebøgerne som et løfte, der aldrig blev indfriet, og palæstinensernes ret til selvbestemmelse som en ret, der aldrig blev gjort til virkelighed. Derfor er der ingen gratis positioner i den her sag. Man bliver nødt til at stille sig op som land, også når man skal sige noget, der byder nogle allierede eller venner eller samarbejdspartnere imod, som man ikke er vant til at sige imod. Det er faktisk afgørende, for der er nødt til at ske noget andet.
Vi har talt meget om momentum i dag, og hvad der er momentum for, og hvornår der er momentum for et eller andet. Det er jo ikke noget, der bare foregår rundtomkring os, det er jo noget, vi selv kan bidrage til. Det, at Danmark sidder på en af pladserne i FN's Sikkerhedsråd, kunne netop bruges til at ændre på nogle dynamikker og skabe et momentum for, at FN faktisk gør det, som man har lovet i årtier, nemlig at Palæstina skal anerkendes som fuldt medlem af FN's Sikkerhedsråd eller FN's organer.
Israel står i øjeblikket anklaget for folkemord på grund af deres militæraktion i Gaza. Israels premierminister står anklaget og er eftersøgt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden ved Den Internationale Straffedomstol, og så er der altså den her udtalelse fra Den Internationale Domstol fra sidste sommer, som siger, at situationen i de palæstinensiske områder er ulovlig, og at Israel har pligt til at fjerne sig, men også, at verdenssamfundets stater har pligt til at handle. Og det her forslag er jo netop et forslag til, hvordan Danmark kan handle i den virkelighed.
Jeg er nødt til at sige, at det, der sker med Palæstina lige nu, jo sker på et tidspunkt, hvor Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har vagten og magten i Danmark til at tegne Danmarks udenrigspolitik. Og jeg anerkender fuldt ud, at udenrigsministeren igennem de seneste mange måneder har øget kritikken af Israel og den måde, som Israel forbryder sig mod spillereglerne på i forhold til Gaza og i forhold til bosættelserne – det anerkender jeg fuldt ud. Men det, der i virkeligheden er brug for, er at sende et andet signal til Israel om, at deres magtpolitik ikke længere er gangbar.
Det kan man gøre ved at sige, at FN nu anerkender Palæstina, at Danmark i hvert fald ønsker, at FN skal anerkende Palæstina – et signal til Israel om, at vi ikke accepterer deres underminering af tostatsløsningen og deres version af fra floden til havet, nemlig et Storisrael, som skal inkludere ikke bare det faktuelle Israel, men også de palæstinensiske områder, og at man ikke anerkender, at de er i færd med at udradere det palæstinensiske folks ret til frihed og selvbestemmelse. Det er også et signal til Palæstina og til palæstinenserne om, at der findes en anden vej end den militante, og at der findes en politisk vej, til at de kan få anerkendt deres ret til selv at bestemme, deres ret til frihed, deres ret til en egen stat inden for 1967-grænserne.
Der er kun én mulighed lige nu for mig at se, og det er, at de lande i verden, som reelt mener det med folkeretten og den internationale retsorden, og at de internationale retsinstitutioner er vigtige at stå vagt om, bruger dem til det, de er der for, nemlig at opretholde og effektivt udleve international ret. Det er der rigtig mange stater, der ikke gør, men der er faktisk også en del, og Danmark er i hvert fald i ord et af dem, og derfor synes jeg også, vi skulle bruge vores plads i FN's Sikkerhedsråd til at vise det.
Det er jo rigtigt, at det ikke har betydet noget, at lande rundtomkring i verden et for et har anerkendt Palæstina. Men skal konklusionen på det så være, at så skal vi ikke gør noget i den retning? Eller skulle konklusionen i virkeligheden være at sige, at et fortsat knæfald for den magt, Israel udøver, ikke er gangbart, der er brug for at gøre noget andet, og at Danmark gerne vil være et land, der træder ind på verdensscenen for at gøre dette andet. Det kunne man gøre. Jeg synes også, vi har pligt til det, når vi besidder en post i FN's Sikkerhedsråd.
Jeg må sige også her til slut, at al den snak, der har været, og alle de ord, der har været brugt her i dag og også tidligere om spørgsmålet om en selvstændig palæstinensisk stat, hvad enten det så i den her sammenhæng er i FN-regi, den skal anerkendes, eller det er bilateralt. Snakken om at læne sig ind og lægge pres og fordømme er simpelt hen greb, der hører en tidligere tid til. Vi har ikke tid til at vente på det, vi har ikke tid til at vente på at konstatere endnu en gang, at det kun er en forværret situation i Mellemøsten, der er. Der er brug for handling og klar tale, og et godt første skridt kunne være at bruge magten, som man har, talerøret, mikrofonen, som man har, når man sidder i FN's Sikkerhedsråd. Tak til de partier, som bakker op om forslaget, og tak for debatten til alle andre.