Jeg vil gerne indledningsvis prøve at komme med lidt historik om satspuljen.
Satspuljen blev etableret efter et syvkantet politisk forlig ved lov i 1990, og det var med deltagelse, som også finansministeren sagde, af alle Folketingets daværende partier undtagen et.
Den er så siden blevet ændret nogle gange og senest ved lov i 2003, hvor Dansk Folkeparti var med i forligskredsen.
I 2008 tilsluttede Liberal Alliance sig, hvorimod Enhedslisten fortsat ikke er med i forligskredsen.
Satspuljeordningen indebærer, at overførselsindkomsterne reguleres årligt med en satsreguleringsprocent, der fastsættes på grundlag af årslønudviklingen på arbejdsmarkedet.
Reguleringen fastsættes efter en gennemsnitlig LO-arbejders lønudvikling 2 år forinden, og når lønnen for LO-arbejdere stiger, følger overførselsindkomsterne tilsvarende med 2 år senere.
Hvert år tages der så 0,3 pct.
af overførselsindkomsterne, såfremt der er lønstigninger, og pengene samles i det, vi kalder satspuljen.
De grupper, der tages fra, er kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister, dagpengemodtagere, folkepensionister, sygedagpengemodtagere, og det er også barselsdagpenge og efterløn, der bliver taget fra.
Ser vi på de forgangne års udvikling af puljen, kan man altså konstatere, at der bliver færre penge at dele ud af og dermed færre mennesker og organisationer, der kan hjælpes.
Fra at have været en anledning til at dele ud og gøre andre glade har det nu nærmest udviklet sig til, at flere bliver skuffede over afslag, og at noget, der jo egentlig kunne gøre en forskel for nogle mennesker, må droppes eller reduceres kraftigt.
Dansk Folkeparti mener grundlæggende, at målet med satspuljen er rigtigt, men at finansieringen af satspuljen er forkert på grund af den førnævnte teknik.
I takt med at lønnen ikke stiger så meget, vil der blive en mindre pulje at dele ud af, og det er årsagen til, at vi mener, at der bør kunne opnås en politisk enighed om, at der ændres på finansieringen af satspuljen.
Dansk Folkeparti mener, at midlerne til satspuljen skal tilvejebringes på det, som jeg kalder den store finanslov.
På den måde vil alle skatteborgere være med til at bidrage til satspuljen, hvilket Dansk Folkeparti finder rimeligt, hvorimod det ikke er rimeligt, at puljen finansieres ved at tage fra de udsatte grupper.
Et velfærdssamfund som det danske er netop kendetegnet ved, at dem, der kan ressourcemæssigt, både økonomisk og menneskeligt, tager hånd om de mennesker, der ikke kan klare sig selv.
Derfor bør vi fra Folketingets side gøre alt, hvad vi kan, for at tilgodese den her gruppe af medborgere og sikre, at det også i årene fremover er muligt at have et samfund, som værner om dem, der på grund af f.eks.
sygdom, misbrug af den ene eller den anden art eller som følge af årsager, som man ikke selv er herre over, ikke kan klare sig selv.
Fremover bør der på finansloven afsættes midler til en satspulje, som ikke svinger meget i beløbsstørrelse, og det vil være naturligt, at de partier, som f.eks.
stemmer for finansloven, eller de partier, som er med til at acceptere finansieringskilderne til satspuljen, efterfølgende er med til fordelingen af puljen.
Jeg mener, at det er tid til, at vi nytænker, og at vi nytænker til gavn for de udsatte grupper i Danmark.
Det kan selvfølgelig være, at der nu er nogle, der sidder og tænker, hvorfor Dansk Folkeparti egentlig er med i satspuljekredsen, når vi ikke er tilhængere af finansieringsmodellen.
Men her er det vigtigt for mig at slå fast, at det netop er finansieringsmodellen, vi ikke synes om.
Dansk Folkeparti vælger at være med til at tage drøftelserne og også at være med i beslutningerne om, hvem der skal tilgodeses og være puljemodtager.
Det mener vi er meget ansvarsfuldt, og vi ønsker ikke stå ude på sidelinjen.
Det ligger os meget fjernt.
Der er også mange initiativer og satspuljeansøgninger, der er blevet imødekommet efter anbefaling af Dansk Folkeparti.
På samme vis har det også været sådan, at de andre satspuljepartier har kunnet sige det, når der var projekter, som de primært har ønsket at støtte.
Jeg finder, at det er meget sundt, at vi har en masse gode diskussioner, men at vi altid ender med at være enige om udmøntningen af puljen.
Sådan håber jeg selvfølgelig også, det vil være fremover, men som følge af en anden finansieringsmodel.
Det håber jeg selvfølgelig at finansministeren lytter til og imødekommer og ikke blot afviser.
Jeg håber selvfølgelig, at vi lidt senere får en debat med finansministeren, så vi også kan få lov til at stille spørgsmål.
Det mener jeg faktisk at vi skylder de udsatte borgere i det danske samfund.
Jeg synes, det er problematisk, at vi nu ser en pulje, der bliver reduceret, og som jeg også nævnte i min begrundelse for denne forespørgsel, kan vi se af de svar, som finansministeren har givet, at det faktisk ikke ser så godt ud fremadrettet.
Jeg mener, at vi skal værne om satspuljens grundidé om, at vi skal passe på de udsatte, og at vi skal sørge for at sætte nogle gode og nye initiativer i værk for at støtte disse målgrupper.
Men jeg ser frem til debatten og selvfølgelig også på sigt til debatten med finansministeren.
Dansk Folkeparti har et:
Forslag til vedtagelse
»Folketinget opfordrer regeringen til at indkalde Folketingets partier til drøftelser og forhandlinger om en fremtidig finansiering af satspuljen, så den fremover vil blive finansieret direkte via finansloven og ikke som i dag gennem en andel af reguleringen af overførselsindkomsterne.«
(Forslag til vedtagelse nr.
V 60).