B 60 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks godkendelse af konventionen om klyngeammunition undertegnet den 4. december 2008 i Oslo.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 19-11-2009

Skriftlig fremsættelse (19. november 2009)

20091_b60_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (19. november 2009)

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks godkendelse af konventionen om klyngeammunition undertegnet den 4. december 2008 i Oslo

(Beslutningsforslag nr. B 60).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark godkender konventionen om klyngeammunition undertegnet den 4. december 2008 i Oslo.


Konventionen blev vedtaget på diplomatkonferencen i Dublin i maj 2008 og åbnet for undertegning i Oslo den 3. december 2008, hvor 93 lande, herunder Danmark, undertegnede konventionen.


Oslo-konventionen om klyngeammunition indeholder bestemmelser om forbud for de kontraherende stater mod at bruge, udvikle, fremstille, på anden måde erhverve, oplagre, opbevare eller overføre visse våbentyper, der i konventionen defineres som klyngeammunition. Det er samtidig forbudt for de høje kontraherende stater at assistere, tilskynde eller foranledige andre til at deltage i aktiviteter, der er forbudte for en kontraherende stat under konventionen. Dog tillader konventionen deltagelse i militært samarbejde med stater, der ikke er parter til konventionen.


Konventionens tilsigter at give civilbefolkningen i krigs- og konfliktramte områder en bedre beskyttelse mod skadevirkningerne af væbnet konflikt. Klyngeammunition er i dag lagret i store mængder i en række stater. Det er hensigten gennem forbuddet mod overførsel - i sammenhæng med pålægget om destruktion af eksisterende klyngeammunition - at hindre spredning af klyngeammunition mellem konventionsstater og tredjelande.


Med konventionen underlægges de kontraherende stater et forbud mod brug af en bestemt type våben (klyngeammunition med visse karakteristika). Andre konventioner indeholder tilsvarende forbud for andre våbentyper, der vurderes at have uacceptable humanitære virkninger, herunder visse typer ammunition, der eksploderer eller er ladet med eksplosive eller brændbare stoffer, hvis projektiler ikke lever op til visse minimumsmål, dum-dum-kugler, kemiske våben, biologiske våben, anti-personel miner samt blindende laser våben m.v.


Hovedelementerne i konventionen om klyngeammunition er definitionen af de våbentyper, der reguleres, forbuddet for så vidt angår disse våben samt tidsfrister for destruktion af staternes beholdninger af klyngeammunition samt tidsfrister for rydning og destruktion af efterladenskaber fra klyngeammunition inden for staternes områder, samt detaljerede bestemmelser om bistand til ofre for klyngeammunitionsvåben.