L 212 Forslag til lov om oplysningspligt ved brug af erhvervsbegrænsende aftaler.

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Tilbagetaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 18-04-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l212_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (18. april 2007)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om oplysningspligt ved brug af erhvervsbegrænsende aftaler

(Lovforslag nr. L 212).

Formålet med forslaget er at sikre, at lønmodtageren bliver gjort bekendt med evt. erhvervsbegrænsende aftaler, som arbejdsgiveren indgår eller har indgået med andre virksomheder eller anden 3. part, og som begrænser lønmodtagerens mulighed for frit at skifte job. Oplysninger om evt. aftaler skal gives forud for eller senest samtidig med ansættelsen. Indgås aftalerne under lønmodtagerens ansættelse, skal lønmodtageren hurtigst muligt og senest 8 dage efter aftalens indgåelse informeres om aftalen. I forbindelse med forhandling og forberedelse af virksomhedsoverdragelse kan pligten til at informere om evt. aftaler udskydes til tidspunktet for offentliggørelsen af virksomhedsoverdragelsen. Pligten til at oplyse om evt. aftaler gælder ikke, hvis forhandlingerne om virksomhedsoverdragelse afsluttes uden resultat.

Overholder arbejdsgiveren ikke oplysningspligten, kan arbejdsgiveren blive pålagt at betale en godtgørelse til lønmodtageren, ligesom manglende overholdelse af oplysningspligten medfører, at den erhvervsbegrænsende aftale ikke kan gøres gældende mellem aftaleparterne i forhold til den konkrete lønmodtager.

Lovforslaget træder i kraft den 1. august 2007. Pligten til at oplyse om evt. aftaler, som er indgået før den 1. august 2007, og som er relevante for medarbejdere ansat før denne dato, gælder dog først pr. 1. november 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg anbefale lovforslaget til Tingets velvillige behandling.