De økologiske landbrug har givet flere millioner husdyr et bedre liv og skånet drikkevandet og godt 170.000 hektar jord for sprøjtemidler og overgødskning. Fødevareøkonomisk Institut konkluderede i december 2004, at øget fremme af økologisk fødevareproduktion også har positive indirekte gevinster, idet økologisk produktion kan presse den konventionelle sektor over mod en mere forbruger- og miljøvenlig produktionsmåde.
Videnskabsministeriet har konkluderet, at økologisk jordbrug og præcisionsjordbrug er et af de fire vigtigste grønne teknologiområder med betydelig erhvervspotentiale.
Det forventes, at såvel direkte som indirekte fordele fra erhvervsfremgang for økologiske fødevarer vil kunne øges ved et aktivt erhvervsfremstød i forhold til såvel detailhandelen som offentlige indkøbere og eksportmarkeder. Erhvervsfremstød og en offentlig kostpolitik, der inkorporerer økologiske fødevarer, burde kunne spille sammen med den meget aktive indsats fra sektorens side.
Når økologi giver så mange fordele for hele samfundet ¬- rent drikkevand, bedre dyrevelfærd, større biodiversitet - burde offentlige instanser, fra staten til kommuner, gå foran med en aktiv politik vedr. anvendelse af økologiske fødevarer.
Der er tradition for en aktiv deltagelse fra Fødevareministeriet i eksportfremstød fra fødevareerhvervet, men ikke på det økologiske område de sidste par år.