Advokatundersøgelser af aflivning og nedgravning af døde mink

08.10.2021

To advokatundersøgelser kaster lys over hændelsesforløbet med nedgravning af døde mink og politiets brug af action card

Resultatet af advokatundersøgelserne om politiets brug af et ”action card” i forbindelse med aflivning af mink og om nedgravning af aflivede mink er afleveret til Folketingets Granskningsudvalg den 8. oktober 2021. 
 
Undersøgelsen om politiets brug af et ”action card” er gennemført af advokat Claus Guldager og kan ses her https://www.ft.dk/samling/20211/almdel/GRA/bilag/9/2458611.pdf

Undersøgelsen om nedgravning af aflivede mink er gennemført af advokat Pernille Aagaard Truelsen og advokat Karen-Margrethe Schebye og kan ses her: https://www.ft.dk/samling/20211/almdel/GRA/bilag/8/2458600.pdf

”Vi har i dag modtaget resultatet af de to advokatundersøgelser, vi satte i værk den 11. maj 2021 for at få undersøgt yderligere aspekter af sagen om aflivning af mink, som ikke er en del af Minkkommissionens kommissorium. Udvalget får nu lejlighed til at nærlæse undersøgelserne. Fredag den 15. oktober 2021 mødes udvalget igen med advokaterne, hvor medlemmerne får lejlighed til at spørge mere ind til undersøgelsernes resultater. Herefter tager vi i udvalget fat på at drøfte den videre proces”, siger formand for Granskningsudvalget Karsten Lauritzen (V).

Det er de første advokatundersøgelser, som Granskningsudvalget har iværksat, efter det blev nedsat den 13. april 2021. 

Opgaven for advokaterne har bl.a. været at redegøre nærmere for gældende ret på området, redegøre for de faktiske hændelsesforløb og i givet fald belyse, hvorvidt der undervejs i forløbet er afgivet urigtige eller vildledende oplysninger til Folketinget. 

De er endvidere blevet bedt om en vurdering af, hvorvidt myndigheder eller personer har gjort sig skyldige i fejl eller forsømmelser, herunder egentligt retsstridige forhold. Dog er der ikke bedt om en vurdering til belysning af, om der er grundlag for at gøre ansvar gældende mod ministre, da det alene er Folketingets opgave at vurdere det spørgsmål. 
 
Baggrund
Granskningsudvalget er et nyt permanent underudvalg under Udvalget for Forretningsordenen. Udvalget har til opgave at varetage undersøgelser af sager, der påkalder sig kritisk opmærksomhed i offentligheden eller Folketinget.
 
Udvalget kan indstille, at der iværksættes faglige ekspertudredninger, uvildige advokatundersøgelser eller nedsættes gransknings- og undersøgelseskommissioner.
 
Kommissoriet for hver af de to advokatundersøgelser kan læses her:

Advokatundersøgelse om politiets brug af et ”action" card: https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/GRA/bilag/10/2379262.pdf

Advokatundersøgelse om nedgravning af aflivede mink: https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/GRA/bilag/9/2379261.pdf