L 46 Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler og sundhedsloven.

(Transparens i lægemiddellagre, salg og udlevering af lægemidler under særlige omstændigheder og transport af patienter fra udlandet til sundhedsbehandling i Danmark som følge af internationale humanitære krisesituationer).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 14-11-2023

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 14. november 2023

20231_l46_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 14. november 2023

1. Ændringsforslag

Indenrigs- og sundhedsministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF og NB) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (DF) vil stemme hverken for eller imod lovforslaget ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.

Et andet mindretal i udvalget (NB) vil redegøre for sin stilling til lovforslaget ved 3. behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

3. Politiske bemærkninger

Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis medlem af udvalget finder, at lovforslaget blander to områder sammen i lovprocessen, som ikke har en umiddelbar tilknytning. Dansk Folkeparti bakker op om, at lov om lægemidler ændres for at give de danske patienter bedre forhold. Til gengæld kan Dansk Folkeparti ikke bakke op om den del af lovforslaget, hvor regeringen ønsker at give sundhedsministeren hjemmel til at tilbyde transport til sygehusbehandling af patienter fra lande, som befinder sig i en humanitær krisesituation, hvilket bunder i en bekymring for, om tolkningen af formuleringen »humanitære krisesituationer« kan skifte, alt efter hvilken minister der besidder posten. Alt efter hvilken fortolkning ministeren anlægger, kan det have store konsekvenser for, hvilke og hvor mange landes beboere det danske sygehusvæsen skal hjælpe. Dansk Folkeparti kan derfor hverken stemme for eller imod det fremsatte lovforslag og agter at stille ændringsforslag til 2. behandling, med henblik på at lovforslaget deles i to.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af indenrigs- og sundhedsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af NB):

1) I det under nr. 3 foreslåede § 29, stk. 2, ændres »mennesker og dyr« til: »mennesker eller dyr«.

[Sproglig præcisering]

2) I den under nr. 5 foreslåede § 75 a indsættes i stk. 2 efter »indberette«: »deres lagerbeholdning af«.

[Sproglig præcisering]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der er tale om en sproglig præcisering af, at Lægemiddelstyrelsen kan tillade salg og udlevering af lægemidler til brug for mennesker eller dyr. Forslaget indebærer således ikke indholdsmæssige ændringer.

Til nr. 2

Der er tale om en sproglig præcisering i den foreslåede affattelse af § 75 a, stk. 2, således at det fremgår, at det er lagerbeholdningen, der skal indberettes. Forslaget indebærer ikke indholdsmæssige ændringer.

5. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 5. oktober 2023 og var til 1. behandling den 12. oktober 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.

Høringssvar

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og indenrigs- og sundhedsministeren sendte den 10. juli 2023 dette udkast til udvalget, jf. SUU alm. del - bilag 316, folketingsåret 2022-23, 2. samling. Den 5. oktober 2023 sendte indenrigs- og sundhedsministeren høringssvarene og et høringsnotat til udvalget.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 6 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

Anders Kronborg (S) Birgitte Vind (S) Camilla Fabricius (S) Flemming Møller Mortensen (S) Tanja Larsson (S) Maria Durhuus (S) Matilde Powers (S) nfmd. Rasmus Horn Langhoff (S) Sara Emil Baaring (S) Christoffer Aagaard Melson (V) Hans Andersen (V) Heidi Bank (V) Monika Rubin (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Rasmus Lund-Nielsen (M) fmd. Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) Marlene Harpsøe (DD) Louise Brown (LA) Helena Artmann Andresen (LA) Per Larsen (KF) Lise Bertelsen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Mette Thiesen (DF) Kirsten Normann Andersen (SF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Theresa Berg Andersen (SF) Runa Friis Hansen (EL) Stinus Lindgreen (RV) Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)15
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)3