L 46 Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler og sundhedsloven.

(Transparens i lægemiddellagre, salg og udlevering af lægemidler under særlige omstændigheder og transport af patienter fra udlandet til sundhedsbehandling i Danmark som følge af internationale humanitære krisesituationer).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 05-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 12-10-2023
Betænkning afgivet 14-11-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 21-11-2023
3. behandlet, vedtaget 28-11-2023
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Lovforslaget betyder, at Lægemiddelstyrelsen får indblik i lagerbeholdninger af kritiske lægemidler hos bl.a. apoteker og lægemiddelsgrossister. Oplysningerne skal anvendes til at overvåge, hvordan lagerbeholdningen af kritiske lægemidler udvikler sig, og om der er risiko for forsyningsvanskeligheder med lægemidler.

Lovforslaget gør det muligt for Lægemiddelstyrelsen i særlige tilfælde at tillade salg eller udlevering af lægemidler, som ikke har en markedsføringstilladelse, eller som ikke markedsføres i Danmark, uden at det kræver en forudgående ansøgning fra en sundhedsperson.

Lovforslaget etablerer en permanent adgang for indenrigs- og sundhedsministeren til at beslutte, at Danmark kan tilbyde transport af patienter og deres nærmeste pårørende til og fra behandling i det danske sygehusvæsen fra lande, der befinder sig i en humanitær krisesituation som f.eks. større, alvorlige ulykker, naturkatastrofer eller andre katastrofer eller krigshandlinger, når det pågældende land anmoder om det.


Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 102 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, Pia Kjærsgaard (DF), ALT og Jon Stephensen (UFG)), imod stemte 2 (Alex Vanopslagh (LA) og Lars Boje Mathiesen (UFG)), hverken for eller imod stemte 4 (DF, NB). Ved en fejl stemte Pia Kjærsgaard (DF) for forslaget. Ved en fejl stemte Alex Vanopslagh (LA) imod forslaget.