L 11 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning og lov om Energinet.dk.

(Støtte til eksisterende naturgasfyrede industrielle kraft-varme-værker m.v.).

Af: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)
Udvalg: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget
Samling: 2015-16
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 12-11-2015

Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 12. november 2015

20151_l11_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 12. november 2015

1. Ændringsforslag

Energi-, forsynings- og klimaministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 7. oktober 2015 og var til 1. behandling den 23. oktober 2015. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og energi-, forsynings- og klimaministeren sendte den 7. september 2015 dette udkast til udvalget, jf. (folketingsåret 2014-15, 2. samling) EFK alm. del - bilag 43. Den 8. oktober 2015 sendte energi-, forsynings- og klimaministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 8 spørgsmål til energi-, forsynings- og klimaministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret bortset fra spørgsmål 8, som forventes besvaret inden 2. behandling.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for det stillede ændringsforslag.

Enhedslisten bemærker, at lovforslaget handler om at implementere et øget tilskud til industriel kraftvarme; men det er uklart, om det er rimeligt at øge tilskuddet for 2013-2015 og 2016. Lovbehandlingen har indtil nu ikke fuldt ud klarlagt, om det ud fra elprisens og gasprisens udvikling siden 2012 er rimeligt at øge tilskuddet. Af svar på spm. 7 fremgår, at de ændrede forudsætninger mellem produktionsomkostninger og elmarkedsprisen ikke er entydige.

Vi mangler stadig den tilskuds- og afgiftsanalyse, som skulle have været færdig i 2014, og som energi-, forsynings- og klimaministeren ikke vil oplyse hvornår vil foreligge.

Der fremgår af lovforslaget, at det er en udløber af både energiaftalen fra 2012 og vækstplanen fra 2013. Enhedslisten vedstår sig de dele, som er en del af energiaftalen, og som omfatter et tilskud på 3 øre pr. kilowatt-time.

Lovforslagets foreslåede tilskudsordninger udspringer af energiaftalen fra 2012, med henvisning til at NOx-afgiften belaster produktionsomkostningen på naturgasfyrede værker. Regeringen har bebudet, at man vil foreslå at fjerne NOx-afgiften. Konsekvenser for økonomien i de naturgasfyrede industrielle kraft-varme-værker, som lovforslaget omfatter, og NOx-afgiftens eventuelle afskaffelse, er estimeret til at have en effekt på ca. 2 øre pr. kilowatt-time.

Fremadrettet for tilskuddet for 2016-2020 vil Enhedslisten gerne drøfte, om tilskuddet bør gives efter, om værker indgår i løsninger, hvor el- og varmeproduktionen styres under hensyn til produktionen af vindmøllestrøm, og om valg af brændsel også bør have indflydelse på tilskuddets størrelse, samt hvilke konsekvenser en eventuel afskaffelse af NOx-afgiften har på området.

EL noterer med tilfredshed, at ministeren i svar på spm. 1 stiller i udsigt, at energiforligskredsen i 2016 skal drøfte ordningen, når der foreligger et bedre beslutningsgrundlag. Dette tilsagn er ikke indskrevet i lovforslaget. Også derfor kan EL ikke støtte lovforslaget.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Til § 1

Af energi-, forsynings- og klimaministeren, tiltrådt af udvalget:

1) I den under nr. 2 forslåede § 58 c ændres i stk. 9 »tilskudsmodtagere efter stk. 1« til: »tilskudsordningen«.

[Sproglig præcisering]

Bemærkninger

Til nr. 1

Efter den foreslåede bemyndigelse i § 58 c, stk. 9, kan energi- forsynings- og klimaministeren fastsætte regler om offentliggørelse af oplysninger om tilskudsordningen, som ifølge EU's statsstøtteregler skal offentliggøres, herunder oplysninger om tilskudsmodtagere og størrelsen af udbetalte tilskud. Det foreslås ved ændringsforslaget, at det sprogligt præciseres, at ministeren har bemyndigelse til at fastsætte regler om offentliggørelse af oplysninger om tilskudsordningen, og ikke som ved en fejl angivet oplysninger om tilskudsmodtagere efter stk. 1. Den indholdsmæssige forståelse af bestemmelsen ændres ikke herved.

Mikkel Dencker (DF) Jan Erik Messmann (DF) Ib Poulsen (DF) Pia Adelsteen (DF) Jan Rytkjær Callesen (DF) Claus Kvist Hansen (DF) Thomas Danielsen (V) fmd. Jacob Jensen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Torsten Schack Pedersen (V) Marcus Knuth (V) Morten Løkkegaard (V) Carsten Bach (LA) Villum Christensen (LA) Mette Abildgaard (KF) Per Husted (S) Bjarne Laustsen (S) Erik Christensen (S) Jens Joel (S) Malte Larsen (S) Lea Wermelin (S) Karin Gaardsted (S) nfmd. Søren Egge Rasmussen (EL) Maria Reumert Gjerding (EL) Christian Poll (ALT) Andreas Steenberg (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Pia Olsen Dyhr (SF) Lisbeth Bech Poulsen (SF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)37
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)34
Enhedslisten (EL)14
Liberal Alliance (LA)13
Alternativet (ALT)9
Radikale Venstre (RV)8
Socialistisk Folkeparti (SF)7
Det Konservative Folkeparti (KF)6
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Tjóðveldi (T)1
Javnaðarflokkurin (JF)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 11

Bilagsnr.
Titel
1
Høringssvar og høringsnotat, fra energi-, forsynings- og klimaministeren
2
Udkast til bekendtgørelse om tilskud til elektricitet produceret i naturgasfyrede industrielle kraft-varme-værker, fra klima-, energi- og forsyningsministeren
3
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
Ændringsforslag fra energi-, forsynings- og klimaministeren
5
1. udkast til betænkning
6
2. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 11

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om en tabel el.lign., som viser de økonomiske forudsætninger for det øgede tilskud, da aftalen om tilskud oprindelig blev udformet som led i energiaftalen fra marts 2012, og hvorledes de økonomiske forudsætninger er i dag, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om nærmere at belyse NOx-afgiftens indflydelse på prisforskellene før og efter afvikling af denne og om, hvilken betydning det har for driftsøkonomien i industrielle kraft-varme-anlæg, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om regeringens vurdering af en model, hvor tilskuddet gøres dynamisk, og af en model, hvor et fast tilskud forudsætter en styring af el- og varmeproduktionen under hensyn til produktionen af vindmøllestrøm, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm., om lovforslaget har indflydelse på de økonomiske vilkår for varmepumper i virksomheder eller for salg af overskudsvarme til varmepumper, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm., om ministeren kan bekræfte, at energiforligskredsen alene er bundet til et tilskud på 3 øre pr. kilowatt-time i perioden 2013-2020, og at energiforligskredsen ikke er bundet til at støtte dette lovforslag, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. om at oplyse, hvordan bortfald af NOx-afgiften eller andre senere ændringer vil påvirke tilskudsniveauet, således at det sikres, at der ikke sker overkompensation gennem udbetaling af unødvendig støtte, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. om i forlængelse af svar på spm. 1 og 2 at besvare de to spørgsmål med udarbejdelse af en tabel eller lignende talmateriale, således som det var efterspurgt, til energi-, forsynings- og klimaministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm. om at kommentere en angiven fortolkning af svar på spm. 7, til energi-, forsynings- og klimaministeren