L 144 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og momsloven.

(Tilpasninger til engrosmodellen m.v. og indførelse af omvendt betalingspligt på gas- og elmarkedet).

Af: Skatteminister Benny Engelbrecht (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2015

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2015)

20141_l144_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2015)

Skatteministeren (Benny Engelbrecht):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og momsloven (Tilpasninger til engrosmodellen m.v. og indførelse af omvendt betalingspligt på gas- og elmarkedet)

(Lovforslag nr. L 144)

Lovforslaget indeholder to dele. For det første foreslås tilpasninger af lov om afgift af elektricitet til engrosmodellen som et led i Energiaftalen 2012 mellem S, RV, SF, V, DF, EL og KF. For det andet foreslås der indført omvendt betalingspligt på gas- og elmarkedet for at hindre momskarruselsvig.

Tilpasningerne af lov om elafgift til engrosmodellen skal ses i sammenhæng med forslaget om justering og udskydelse af engrosmodellen og udskydelse af leveringspligten, hvormed engrosmodellen indføres. Sidstnævnte forslag fremsættes af klima-, energi- og bygningsministeren. Indførelsen af engrosmodellen 1. april 2016 sker med henblik på at fremme konkurrencen på elmarkedet.

Engrosmodellen indebærer, at elforbrugerne kun vil modtage elregninger fra elhandelsselskaber. Netselskaberne fortsætter med at være registrerede virksomheder efter elafgiftsloven og stå for opkrævningen af elafgifter. Netselskaberne fakturerer elafgifter til elhandelselskaberne.

Hovedelementerne i lovforslaget om ændring af elafgiftsloven m.v. er:

? Der indføres en værnsregel mod forudfakturering, hvorefter elhandelsselskaber ikke kan udfakturere afgift til momsregistrerede virksomheder, uden at afgiften forud er tilfaktureret handelsselskabet.

? Nye regler om tilvejebringelse af oplysninger til brug for netselskabers fakturering af nedsatte elafgifter, herunder for elopvarmede helårsboliger.

? Værnsregler mod elhandelselskabers fejl ved indmelding af særlig afgiftsstatus for kunder i datahubben, som drives af Energinet.dk.

? Tilpasning af de almindelige regler for fakturering af elafgifter.

? Tilpasning af afgiftsregler for visse erhvervsskibe i havne (landstrøm).

Med den anden del af lovforslaget, foreslås det, at der indføres omvendt betalingspligt på indenlandsk salg af gas og elektricitet til afgiftspligtige videreforhandlere af disse varer samt ved levering af gas- og elektricitetscertifikater til alle afgiftspligtige personer.

Forslaget har til formål at forebygge og mindske statens risiko for momstab ved momskarruselsvig, som allerede er konstateret i flere EU-lande. Risikoen for tilsvarende svig her i landet vurderes at være høj.

Det foreslås, at ændringerne i momsloven træder i kraft den 1. juli 2015 og tilpasningerne til engrosmodellen den 1. april 2016.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.