B 88 Forslag til folketingsbeslutning om genindførelse af pointsystemet for ægtefællesammenføring m.v.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2013-14
Status: Forkastet

Betænkning

Afgivet: 20-05-2014

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 20. maj 2014

20131_b88_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 20. maj 2014

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 2. april 2014 og var til 1. behandling den 25. april 2014. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (Udvalget med undtagelse af V og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (V og KF) vil stemme hverken for eller imod beslutningsforslaget.

Venstres medlemmer af udvalget deler forslagsstillernes bekymring og mener, at beslutningsforslaget om at genindføre pointsystemet for ægtefællesammenføring i udgangspunktet er fornuftigt, idet der er klare tegn på, at regeringens mange lempelser på udlændingeområdet har ført til en markant stigning i antallet af både asylansøgere og familiesammenføringer - to områder, hvor integrationen i mange tilfælde er meget vanskelig. V ville foretrække de regler, der var på ægtefællesammenføringsområdet, før regeringen lempede dem i 2012, men mener ikke, at det på nuværende tidspunkt er formålstjenstligt pr. automatik at genindføre hver enkelt regel komma for komma. En eventuel kommende borgerlig regering skal efter V's opfattelse føre en udlændingepolitik, som bl.a. andet tager hensyn til den samlede sum af lempelser, som regeringen har gennemført til skade for integrationen. V vil fortsat arbejde for, at udlændingepolitikken indrettes, så Danmark bliver et åbent land for dem, der kan og vil, men hermetisk lukket for dem, der ikke vil.

Det Konservative Folkepartis medlemmer af udvalget bemærker, at partiet på den ene side er enig i, at et pointsystem for ægtefællesammenføring er hensigtsmæssigt, idet det motiverer ansøgere til at kvalificere og dygtiggøre sig, og dermed giver det samtidig mulighed for at komme til Danmark tidligere. Ved afskaffelsen af pointsystemet for ægtefællesammenføring forsvandt muligheden for at kvalificere sig til at komme hurtigere til Danmark. Ansøgere skal således ikke gøre andet end bare at vente. Når KF ikke stemmer for beslutningsforslaget, skyldes det, at der var nogle svagheder ved det tidligere pointsystem og de krav, der var lagt ind i systemet. Et pointsystem er således o.k., men indretningen af pointsystemet skal ændres, inden det genindføres, herunder ikke mindst forskellene på, hvilke uddannelser der giver flest point.

Et andet mindretal i udvalget (DF) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

Trine Bramsen (S) Troels Ravn (S) fmd. Karen J. Klint (S) Lennart Damsbo-Andersen (S) Anne Sina (S) Mette Reissmann (S) Jeppe Bruus (S) Zenia Stampe (RV) Liv Holm Andersen (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Pernille Skipper (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Jakob Engel-Schmidt (V) Martin Geertsen (V) Karen Ellemann (V) Michael Aastrup Jensen (V) Fatma Øktem (V) Karen Jespersen (V) Karsten Lauritzen (V) Inger Støjberg (V) Martin Henriksen (DF) Peter Skaarup (DF) nfmd. Christian Langballe (DF) Marie Krarup (DF) Merete Riisager (LA) Tom Behnke (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)47
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)12
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 88

Bilagsnr.

Titel

1
Udkast til betænkning