L 208 Forslag til lov om ændring af ligningsloven, kildeskatteloven og lov om hjemmeservice.

(Forsøgsordning med fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet).

Af: Skatteminister Peter Christensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2010-11 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 27-05-2011

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 27. maj 2011

20101_l208_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 27. maj 2011

1. Ændringsforslag

Der er stillet 6 ændringsforslag til lovforslaget. Skatteministeren har stillet ændringsforslag nr. 1-5. Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og Radikale Venstres medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 6.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 19. maj 2011 og var til 1. behandling den 24. maj 2011. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.


Udvalget ønsker lovforslaget tilbage til fornyet udvalgsbehandling efter 2. behandling.


Dispensation fra bestemmelsen i § 13, stk. 1, i Folketingets Forretningsorden

Udvalget indstiller, at der dispenseres fra bestemmelsen i § 13, stk. 1, i Folketingets Forretningsorden, således at lovforslaget kommer til 3. behandling tidligere end 30 dage efter lovforslagets fremsættelse.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.


Høring

Lovforslaget har ikke været sendt i høring.


Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:


Andelsboligforeningen Milebuen,


Dansk Byggeri,


Dansk Energi Brancheforening - DEBRA,


DANSKE ARK og Foreningen af Rådgivende Ingeniører,


FSR - danske revisorer,


Glarmesterlauget i Danmark,


Håndværksrådet,


Mogens Karlsen, Brande,


NS Interiør ApS,


Rejsearbejdere.dk,


Rockwool Fondens Forskningsenhed,


TEKNIQ-Installatørernes organisation og


Ældre Sagen.


Skatteministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget med undtagelse af 2 henvendelser, der forventes kommenteret inden 2. behandling.


Samråd

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til skatteministeren til mundtlig besvarelse, som denne har besvaret i et samråd den 27. maj 2011.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 65 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret med undtagelse af spørgsmål 65, som forventes besvaret inden 2. behandling.


3. Indstillinger

Et flertal i udvalget (V, DF, KF og LA) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de af skatteministeren under nr. 1-5 stillede ændringsforslag. Flertallet vil stemme imod det af et mindretal under nr. 6 stillede ændringsforslag.


Et mindretal i udvalget (S, SF og RV) vil redegøre for sin stilling til lovforslaget ved 2. behandling. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.


Et andet mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme hverken for eller imod de af skatteministeren under nr. 1-5 stillede ændringsforslag og for det af et mindretal under nr. 6 stillede ændringsforslag.


Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til titlen

Af skatteministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af EL):

1) Titlen affattes således:

»Forslag


til


Lov om ændring af ligningsloven, kildeskatteloven og lov om hjemmeservice


(Forsøgsordning med fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet)«


[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 3]

Til § 1

Af skatteministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af EL):

2) I det under nr. 1 foreslåede § 8 V, stk. 2, nr. 3, indsættes efter »rengøring,«: »vask, opvask, strygning,«.

[Ændringsforslaget indfører mulighed for fradrag for vask, opvask og strygning]

Ny paragraf

Af skatteministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af EL):

3) Efter § 1 indsættes som ny paragraf:

Ȥ 01

I kildeskatteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1403 af 7. december 2010, som ændret senest ved § 5 i lov nr. 254 af 30. marts 2011, foretages følgende ændring:

1. I § 5 B, stk. 1, nr. 1, indsættes som 2. og 3. pkt.:

»Betingelsen i ligningslovens § 8 V, stk. 2, nr. 3, anses for opfyldt, hvis arbejdet er udført af en virksomhed, der er momsregistreret i et EU/EØS-land, eller ved arbejde i form af rengøring, vask, opvask, strygning, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde tillige af en person, der ved indkomstårets udløb er fyldt 18 år og er fuldt skattepligtig i et EU/EØS-land. Det er en betingelse, at det pågældende EU/EØS-land skal udveksle oplysninger med de danske myndigheder efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst, en anden international overenskomst eller konvention eller en administrativt indgået aftale om bistand i skattesager.«

[Ændringsforslaget medfører, at grænsegængere omfattet af kildeskattelovens §§ 5 A-5 D kan få fradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet, der udføres af virksomheder og personer fra andre EU/EØS-lande]

Til § 2

Af skatteministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af EL):

4) Nr. 2 og 3 udgår, og i stedet indsættes:

»2. I § 3 indsættes før stk. 1 som nye stykker:

»Bidrag kan ydes til husstande, der inden for perioden fra den 1. januar 2009 til den 1. september 2011 har fået udført tilskudsberettiget arbejde.


Stk. 2. Ydelse af bidrag til husstanden er betinget af, at husstanden i det foregående kalenderår har fået udført tilskudsberettiget arbejde.«

[Der er tale om en præcisering, således at lovens eksisterende terminologi bibeholdes]

Til § 3

Af skatteministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af EL):

5) Paragraffen affattes således:

Ȥ 3

Stk. 1. Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.

Stk. 2. § 1 og § 01 har virkning fra og med den 1. juni 2011.

Stk. 3. § 3, stk. 2, i lov om hjemmeservice som indsat ved denne lovs § 2, nr. 2, har virkning fra den 1. januar 2012.

Stk. 4. Ved opgørelsen af en kommunes slutskat og kirkeskat for kalenderåret 2011 efter § 16 i lov om kommunal indkomstskat korrigeres den opgjorte slutskat for den beregnede virkning af de ændringer i udskrivningsgrundlaget for kommuneskat og kirkeskat for 2011, der følger af ligningslovens § 8 V som affattet ved denne lovs § 1.

Stk. 5. Den beregnede korrektion af kommunens og kirkens slutskat efter stk. 4 fastsættes af indenrigs- og sundhedsministeren på grundlag af de oplysninger, der foreligger pr. 1. maj 2013.«

[Der er tale om en præcisering af virkningstidspunkterne]

Ny paragraf

Af et mindretal (S, SF og RV), tiltrådt af et andet mindretal (EL):

6) Efter § 3 indsættes som ny paragraf:

Ȥ 02

Skatteministeren foretager i 2012 en undersøgelse af omfanget af fradragsordningens anvendelse i 2011 og sender en orientering til Folketingets Skatteudvalg om undersøgelsens resultat.«

[Evalueringsbestemmelse]

Bemærkninger

Til nr. 1

Titlen ændres som følge af ændringsforslag nr. 3, der ændrer i kildeskatteloven.


Til nr. 2

Det foreslås, at der indføres mulighed for at få skattefradrag for lønudgifter til vask, opvask og strygning i hjemmet. Disse serviceydelser skal betragtes som en tilføjelse til de serviceydelser, som er nævnt i bilag 1 i lovforslagets bemærkninger. Tilsvarende vil den kommende bekendtgørelse, der udstedes i medfør af § 8 V, stk. 5, følge opregningen i det tilrettede bilag 1, jf. også bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 1.


Til nr. 3

I henhold til den foreslåede bestemmelse i ligningslovens § 8 V, stk. 2, nr. 3, og ændringsforslag nr. 2, er det en betingelse for at opnå fradrag, at arbejdet er udført af en virksomhed, der er momsregistreret i Danmark, eller ved arbejde i form af rengøring, vask, opvask, strygning, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde tillige af en person, der ved indkomstårets udløb er fyldt 18 år og er fuldt skattepligtig i Danmark.


Det foreslås, at denne betingelse for grænsegængere omfattet af kildeskattelovens §§ 5 A-5 D anses for opfyldt, hvis arbejdet er udført af en virksomhed, der er momsregistreret i et EU/EØS-land, eller ved arbejde i form af rengøring, vask, opvask, strygning, vinduespudsning, børnepasning og havearbejde tillige af en person, der ved indkomstårets udløb er fyldt 18 år og er fuldt skattepligtig i et EU/EØS-land. Det er en betingelse, at det pågældende EU/EØS-land har indgået en aftale om udveksling af oplysninger med Danmark.


Grænsegængerreglerne kan anvendes af personer, der erhverver mindst 75 pct. af deres skattepligtige indkomst i Danmark. Reglerne indebærer, at de pågældende personer behandles som fuldt skattepligtige og dermed kan opnå fradrag for en række udgifter, der vedrører den skattepligtiges familiemæssige og personlige forhold. Det gælder også det foreslåede fradrag for udgifter til hjælp og istandsættelse. Da de omhandlede personer imidlertid har fast bopæl uden for Danmark, vil det være vanskeligt for disse personer at opnå fradrag, hvis det stilles som betingelse, at den udførende virksomhed eller person skulle være henholdsvis momsregistreret i eller fuldt skattepligtig til Danmark. Det ville indebære en restriktion af grænsegængernes fri bevægelighed, som kan være i strid med EU-retten.


Med ændringsforslaget fjernes denne restriktion og dermed den potentielle uoverensstemmelse med EU-retten.


Ændringsforslaget forventes at medføre engangsudgifter vedrørende it-udvikling på 1 mio. kr. Ændringsforslaget forventes ikke at medføre driftsudgifter.


Til nr. 4

Det foreslås, at ordet »bidragsmodtager« erstattes af ordet »husstand«, således at lovens eksisterende terminologi bibeholdes. Ændringen indebærer samtidig en præcisering af, at en husstand med to bidragsberettigede medlemmer begge vil være berettigede til hjemmeservicebidrag fremover, selv om bidraget i praksis kun har været knyttet til den ene persons cpr-nummer. Dette er f.eks. relevant i situationer, hvor en person, hvis cpr-nummer ikke har været knyttet til hjemmeserviceordningen, mister sin ægtefælle eller samlever.


I det foreslåede stk. 2 præciseres det, at en husstands mulighed for at modtage bidrag bortfalder, hvis husstanden ikke har fået udført bidragsberettiget arbejde i det foregående år. Det vil sige, at en husstand, der i f. eks. hele kalenderåret 2012 ikke benytter sig af hjemmeserviceordningen, pr. 1. januar 2013 mister muligheden for fremover at modtage bidrag.


Til nr. 5

Ikrafttrædelsesbestemmelsen nyaffattes med henblik på præcisering af virkningstidspunkterne.


I stk. 2 er indsat virkningstidspunkt for fradragsordningen, herunder den foreslåede ændring af kildeskatteloven vedrørende grænsegængere, jf. ændringsforslag nr. 3.


I stk. 3 er indsat bestemmelse om, at den foreslåede § 3, stk. 2, i lov om hjemmeservice, jf. ændringsforslag nr. 4, har virkning fra den 1. januar 2012, hvilket betyder, at en bruger af ordningen tidligst kan miste sin ret til hjemmeservice pr. 1. januar 2013.


Til nr. 6

Ændringsforslaget betyder, at der indsættes en evalueringsbestemmelse  i lovforslaget, således at skatteministeren  tidligst muligt i 2012 - når det er muligt på baggrund af fristerne for personers indgivelse af selvangivelse og årsopgørelserne for 2011 - foretager en undersøgelse af, i hvor stort omfang fradragsordningen har været anvendt i 2011, med det formål at få belyst, om anvendelsesomfanget svarer til det, der er lagt til grund for provenuskønnet i lovforslaget.  Der skal herunder undersøges, om der er grundlag for en revurdering af provenuskønnet i lovforslaget, og om der eventuelt er grundlag for, at ministeren iværksætter andre initiativer, hvis f.eks. ordningen anvendes væsentlig mere end forudsat i lovforslaget. Fordelingen af fradrag anvendt til henholdsvis huslige opgaver og håndværksmæssige opgaver (herunder hvilke typer arbejde der er tale om) bør ligeledes indgå i evalueringen. Undersøgelsens resultat skal sendes til Folketingets Skatteudvalg.


Evalueringsbestemmelsen har til formål at føre kontrol med, at udgifterne til fradragsordningen ikke eksploderer i vækst og bliver væsentlig højere end forudsat i lovforslaget, og med sigte på, at der kan tages nødvendige politiske initiativer, hvis en sådan situation opstår.


Torsten Schack Pedersen (V) Karsten Lauritzen (V) Mads Rørvig (V) Jacob Jensen (V) Mikkel Dencker (DF) Pia Adelsteen (DF) Mike Legarth (KF) Charlotte Dyremose (KF) Anders Samuelsen (LA) nfmd. Nick Hækkerup (S) John Dyrby Paulsen (S) Klaus Hækkerup (S) René Skau Björnsson (S) Thomas Jensen (S) Jesper Petersen (SF) Niels Helveg Petersen (RV) fmd. Frank Aaen (EL)

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)45
Dansk Folkeparti (DF)24
Socialistisk Folkeparti (SF)23
Det Konservative Folkeparti (KF)17
Radikale Venstre (RV)9
Enhedslisten (EL)4
Liberal Alliance (LA)3
Kristendemokraterne (KD)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Tjóðveldi (T)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)2

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 208


Bilagsnr.
Titel
1
Henvendelse af 23/5-11 fra Rockwool Fondens Forskningsenhed
2
Henvendelse af 24/5-11 fra NS Interiør ApS
3
Henvendelse af 24/5-11 fra Mogens Karlsen, Brande
4
Henvendelse af 24/5-11 fra DANSKE ARK og Foreningen af Rådgivende Ingeniører
5
Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
6
Henvendelse af 25/5-11 fra Håndværksrådet
7
Henvendelse af 25/5-11 fra Rejsearbejdere.dk
8
Henvendelse af 25/5-11 fra Glarmesterlauget i Danmark
9
Henvendelse af 25/5-11 fra TEKNIQ-Installatørernes organisation
10
Henvendelse af 25/5-11 fra Ældre Sagen
11
Henvendelse af 25/5-11 fra FSR - danske revisorer
12
Pressemeddelelse fra BL - Danmarks Almene Boliger af 19. maj 2011: »Almene lejere skal også kunne fradrage istandsættelse«
13
Henvendelse af 26/5-11 fra Dansk Energi Brancheforening - DEBRA
14
Henvendelse af 26/5-11 fra Dansk Byggeri
15
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 25/5-11 fra NS Interiør ApS
16
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 24/5-11 fra Mogens Karlsen, Brande
17
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 25/5-11 fra DANSKE ARK og Foreningen af Rådgivende Ingeniører
18
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 25/5-11 fra Håndværksrådet
19
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 25/5-11 fra Rejsearbejdere.dk
20
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 25/5-11 fra Glarmesterlauget i Danmark
21
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 25/5-11 fra TEKNIQ-Installatørernes organisation
22
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 24. maj 2011 fra FSR - danske revisorer
23
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 23/5-11 fra Rockwool Fondens Forskningsenhed
24
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 25/5-11 fra Ældre Sagen
25
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 26/5-11 fra Dansk Energi Brancheforening - DEBRA
26
Ændringsforslag til 2. behandling, fra skatteministeren
27
Skatteministerens kommentar til pressemeddelelsen af 19/5-11 fra BL - Danmarks Almene Boliger
28
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 26/5-11 fra Dansk Byggeri
29
1. udkast til betænkning
30
Henvendelse af 26/5-11 fra Andelsboligforeningen Milebuen
31
Henvendelse af 27/5-11 fra Glarmesterlauget i Danmark
32
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 26/5-11 fra Andelsboligforeningen Milebuen


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 208


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvilke fordelingspolitiske konsekvenser regeringen forventer af lovforslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om at bekræfte, at da der er tale om en forsøgsordning, vil ordningen blive tilrettelagt således, at det undervejs og efterfølgende kan vurderes, hvordan forsøgsordningen virker, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvilke aftaler regeringen har med uafhængige forskere, der vil vurdere, hvordan forsøgsordningen forløber, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om at tilsende en kopi (med resume) af relevante svenske og finske videnskabelige rapporter om forløbet, effekten og den fordelingspolitiske virkning, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om at beskrive den nuværende hjemmeserviceordning, særlig med henblik på en beskrivelse af de administrative procedurer, set fra bruger, leverandør og administration, til skatteministeren, kopi til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. , om den administrative organisering af hjemmeserviceordningen kan overføres til den i lovforslaget beskrevne forsøgsordning, til skatteministeren, kopi til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. om at bekræfte, at ordningen - således som den er beskrevet i lovforslaget - er meget afhængig af, at det skitserede betalingsmodul fungerer, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm. om, hvordan ordningen skal fungere administrativt, indtil det planlagte betalingsmodul fungerer, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
9
Spm. om at bekræfte, at det er en svaghed ved den foreslåede ordning, at de personer, der bruger ordningen, først får udbetalt den sparede skat, et år efter betalingen til leverandørerne skal ske, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
10
Spm. om, hvilken plan B Skatteministeriet arbejder ud fra, hvis etablering af betalingsmodulet m.v. ikke kan gennemføres efter tidsplanen, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
11
Spm. om at bekræfte, at en person, der i 2011 bliver berettiget til fradrag efter ligningslovens § 8 V, kan få ændret sin forskudsregistrering med det resultat, at de resterende B-rater i 2011 nedsættes, eller at fradraget før A-skattetræk forøges, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
12
Spm. om en nærmere beskrivelse af de forhold, hvor ministeren ifølge den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse i ligningslovens § 8 V, stk. 5, kan fastsætte nærmere regler, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
13
Spm. , om det kan forventes, at den pågældende bemyndigelse i ligningslovens § 8 V, stk. 5, udformes som en bekendtgørelse, og at denne udstedes inden lovens forventede ikrafttræden og/eller virkningstidspunkt 1. juni 2011, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
14
Spm. om at beskrive ordningen nærmere for en husstand, hvor der er to ægtefæller og en hjemmeboende 20-årige datter, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
15
Spm. om at beskrive ordningen nærmere i forhold til leverandøren, hvor der udføres en samlet ydelse, f.eks. reparation af varmeanlæg, og hvor leverandøren vil fakturere både arbejdsløn, materialer og kørsel, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
16
Spm. , om listen i bilag 1 til lovforslaget om serviceydelser omfattet af fradragsordningen skal anses som udtømmende, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
17
Spm. , om listen i bilag 1 til lovforslaget om serviceydelser omfattet af fradragsordningen betyder, at der ikke er adgang til tilskud til udførelse af tøjvask og strygning, selv om øvrige krav overholdes, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
18
Spm. , om listen i bilag 1 til lovforslaget om serviceydelser omfattet af fradragsordningen betyder, at der ikke er adgang til tilskud til pasning af køkkenhave (f.eks. bær og rodfrugter), selv om øvrige krav overholdes, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
19
Spm. , om listen i bilag 1 til lovforslaget om serviceydelser omfattet af fradragsordningen betyder, at der ikke er adgang til tilskud til løndelen af udgifter til installation eller opgradering af tyverialarm, selv om øvrige krav overholdes, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
20
Spm. om, hvordan ordningen vil virke i forhold til au pair-ordningen, herunder integrationsministerens omtalte forslag om en au pair-ordning for ældre, til skatteministeren, kopi til integrationsministeren, og ministerens svar herpå
21
Spm. om at redegøre for provenuberegningerne bag forslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
22
Spm. om, hvor stor en del af renoveringerne ministeren anslår vil være energiforbedringer, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
23
Spm. om, hvor meget CO2-udslippet fra opvarmning af boligmassen forventes at blive reduceret som følge af ordningen, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
24
Spm. om, i hvor høj grad midlerne i Renoveringspuljen anvendtes til energiforbedringer af boligmassen, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
25
Spm. , om regeringen vil forpligte sig til at lave en evaluering af ordningen i 2012 med henblik på eventuelle justeringer og at opgøre de foreløbige provenumæssige virkninger af forslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
26
Spm. om, hvorfor regeringen vil finansiere forslaget ved at skære i aktiveringsindsatsen, i forebyggelsesindsatsen omkring arbejdsmiljø, og i ABT-fonden, der understøtter udviklingen af velfærdsteknologi, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
27
Spm. om kommentar til henvendelsen af 24/5-11 fra Danske ARK og Foreningen af Rådgivende Ingeniører, jf. L 208 - bilag 4, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
28
Spm. om, hvordan lejerne i almene boliger kan få glæde af den del af ordningen, som angår istandsættelse af hjemmet, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
29
Spm. om, hvorfor det lægges til grund, at 2/3 af udgifterne ved lovforslaget relaterer sig til istandsættelse af hjemmet, når de svenske erfaringer fra lignende ordninger er, at 90 pct. af udgifterne vedrører istandsættelse, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
30
Spm. om at oplyse de svenske vurderinger af udgifterne, jf. lovforslagets bemærkninger, hvor det er anført, at hver 11. svensker vurderes at anvende den svenske ordning, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
31
Spm. om, hvordan det sikres, at også borgere, herunder mange ældre borgere, uden adgang til internettet og elektronisk betaling kan betjene sig af ordningen, når det særlige betalingsmodul forventeligt indføres i 2012, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
32
Spm. om en uddybende redegørelse for de provenumæssige konsekvenser anført i tabel 1 i lovforslaget, navnlig tilbageløb og forventede adfærdsændringer, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
33
Spm. om en redegørelse for udviklingen af ordningens betalingsmodul, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
34
Spm. om en beskrivelse af hjemmeserviceordningen, som den var, da VK-regeringen kom til i 2001, og de ændringer, der efterfølgende er foretaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
35
Spm. om at fremsende de evalueringer, der er blevet foretaget af hjemmeserviceordningen, som den så ud frem til primo 2002, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
36
Spm. om, hvad den forventede direkte beskæftigelsesmæssige effekt fordelt på år er, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
37
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at der ikke snydes på fakturaer, så materialeudgifter faktureres som lønudgifter, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
38
Spm. om, hvor mange midler der er til administration af ordningen, og hvor de finansieres fra, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
39
Spm. om, hvordan ministeren vil håndtere spørgsmål vedrørende borgeres eksisterende aftaler med hjemmeservice, vinduespudsere m.v., til skatteministeren, og ministerens svar herpå
40
Spm. om at bekræfte, at nabo A kan få fuldt fradrag for lønudgiften til nabo B's dreng, der lige er fyldt 18 år, for at denne f.eks. slår nabo A's græs, og omvendt, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
41
Spm. om, hvad konsekvensen er for sort arbejde på længere sigt af den foreslåede fradragsordning, jf. synspunktet fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
42
Spm. , om der ikke er tale om meget store udgifter til udvikling og drift af et nyt it- og betalingssystem, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
43
Spm. , om der ikke er rimeligt frit slag for, at lovforslaget kan omgås til at opnå fradrag for betaling af opgaver, som slet ikke er omfattet af lovforslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
44
Spm. om, hvorledes ministeren forestiller sig at der skal udøves kontrol af, at der i de private hjem rent faktisk er foretaget opgaver, som er omfattet af lovforslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
45
Spm. om, hvilken betydning for provenuskønnet ministeren mener det får, hvis ordningen uretmæssigt også anvendes til at opnå fradrag for opgaver, som ikke er omfattet af ordningen, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
46
Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at der i perioden fra lovens ikrafttræden og frem til det særlige betalingsmodul er på plads, findes en løsning, som sikrer, at den del af befolkningen, der ikke har internetadgang, har adgang til at anvende ordningen på en smidig og hensigtsmæssig måde, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
47
Spm. om, hvor mange job staten skal nedlægge for at gennemføre den foreslåede »reduktion af centraladministrationen omfattende udgifter til løn og øvrig drift på 5 pct. årligt svarende til knap 1 mia. kr.« i 2013, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
48
Spm. om, hvilke arbejdsopgaver centraladministrationen skal ophøre med at løse i 2012 og 2013 for at spare henholdsvis 2,5 og 5 pct. - ud over de løbende »effektiviseringer« på 2 pct. om året, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
49
Spm. , om regeringen er enig i, at det vil være grupper med høj indkomst og/eller formue, som har bedst mulighed for at udnytte skattefradragene, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
50
Spm. om, hvorfor regeringen ikke foreslår en målrettet støtte til energirenovering i stedet for at dele penge ud med rund hånd til alle typer af boligforbedringer, f.eks. installation af nye køkkener og jacuzzier, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
51
Spm. om, hvor mange borgere regeringen forventer vil bruge ordningen til at energirenovere deres boliger, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
52
Spm. om regeringens nye plan om, at der ikke må pålægges mindre virksomheder nye administrative byrder, betyder, at mindre virksomheder ikke kan være leverandører af ydelser omfattet af forsøgsordningen, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
53
MFU spm. , om lejere i den private udlejningssektor og i den almene sektor samt andelshavere vil kunne benytte fradraget til arbejder, som ikke er omfattet af beboernes egen råderet over boligen, f.eks. udvendige arbejder, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
54
MFU spm. , om lejere i den private udlejningssektor og i den almene sektor samt andelshavere vil have mulighed for at benytte fradraget til samme arbejder som boligejere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
55
MFU spm. , om den enkelte beboer i et lejemål eller en andelsbolig vil kunne få et forholdsmæssigt fradrag af de samlede arbejdsomkostninger ved f.eks. at skifte vinduerne i en etageejendom, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
56
MFU spm. om, hvordan ministeriet skønner, at fordelingen af anvendelsen af tilskuddet vil være på de forskellige ansøgergrupper (parcelhusejere, almene lejere, andelshavere og lejere i den private udlejningssektor), til skatteministeren, og ministerens svar herpå
57
MFU spm. om at sikre, at ansøgerne registres efter boform (almene lejere, privat udlejning, andelshavere, ejerboliger (herunder parcelhus/ejerlejlighed), til skatteministeren, og ministerens svar herpå
58
MFU spm. om at kommentere pressemeddelelse af 19. maj 2011 fra Boligselskabernes Landsforening »Almene lejere skal også kunne fradrage istandsættelse«, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
59
Spm. om at stille ændringsforslag om indsættelse af en revisionsbestemmelse i lovforslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
60
Spm. om, hvordan ministeren stiller sig til muligheden for at differentiere fradraget til vedligeholdelse på den måde, at beløbsgrænsen for fradrag vedrørende energirenoveringer gøres større end ved andre former for vedligeholdelse, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
61
Spm. om at vurdere de beskæftigelsesmæssige konsekvenser af lovforslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
62
Spm. om eksempler på andre tilfælde, hvor indførelse af fradrag, tilskud, skattefritagelse el.lign. ikke anslås at føre til øget efterspørgsel efter det, der begunstiges, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
63
Spm. om at vurdere omfanget af sort arbejde i forbindelse med opførelse af køkkener og badeværelser, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
64
Spm. om, hvor stor en del af den fradragsberettigede vedligeholdelse ministeren anslår vil omhandle køkkener og badeværelser, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
65
Spm. om at oplyse, hvor mange fuldtidsstillinger i centraladministrationen en besparelse på 900 mio. kr. svarer til, til skatteministeren


Oversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 208


Samråds-spm.nr.
Titel
A
Samrådsspm. om en uddybende redegørelse for modtagne svar og besvarelse af eventuelle udestående og opfølgende spørgsmål vedrørende lovforslaget, til skatteministeren