L 194 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kursgevinstloven, ligningsloven og selskabsskatteloven.

(Skattefritagelse for gevinst og udbytte af iværksætteraktier m.v.).

Af: Skatteminister Peter Christensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2010-11 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 18-05-2011

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 18. maj 2011

20101_l194_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 18. maj 2011

1. Ændringsforslag

Skatteministeren har stillet 5 ændringsforslag til lovforslaget.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 27. april 2011 og var til 1. behandling den 3. maj 2011. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og skatteministeren sendte den 16. marts 2011 dette udkast til udvalget, jf. SAU alm. del - bilag 154. Den 27. april 2011 sendte skatteministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 9 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og Radikale Venstres medlemmer af udvalget finder det overordentlig fornuftigt at fremme iværksætteri. Regler, der gør det vanskeligt at være iværksætter og få sine ideer ført ud i livet, bør ændres, så vækst og fremgang for det danske samfund fremmes gennem bl.a. øget iværksætteri. Det gælder også, hvis der via skattereglerne kan skaffes risikovillig og investeringsparat kapital.


De 11 betingelser, der efter lovforslaget skal være opfyldt for at kunne få tilført skattefri aktiekapital i form af iværksætteraktier, forekommer ganske komplicerede, og de tre partier finder det ønskeligt med en mindre administrativt belastende ordning.


S, SF og RV bemærker, at EU's retningslinjer for statsstøtte til fremme af risikokapitalinvesteringer i små og mellemstore virksomheder virker forældede og trænger til en modernisering, jf. ministerens besvarelse af L 194 - spørgsmål 4.


S, SF og RV bemærker endvidere, at der skal afgives en årlig rapport til Europa-Kommissionen om anvendelsen af iværksætterordningen. Partierne ønsker, at denne rapport tillige oversendes til Folketingets Skatteudvalg med henblik på evaluering af loven, jf. ministerens besvarelse af L 194 - spørgsmål 7.


Et mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.


Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

1) Efter nr. 5 indsættes som nyt nummer:

»01. I § 9, stk. 3, ændres »jf. § 23, stk. 6« til: »jf. § 23, stk. 7«.«

[Konsekvensændring som følge af lovforslagets § 1, nr. 9]

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

2) Efter nr. 8 indsættes som nye numre:

»02. I § 23, stk. 3, ændres »jf. dog stk. 4-8« til: »jf. dog stk. 4-9«.

03. I § 23, stk. 5, ændres »jf. dog stk. 6« til: »jf. dog stk. 7«.«

[Konsekvensændring som følge af lovforslagets § 1, nr. 9]

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

3) Efter nr. 11 indsættes som nyt nummer:

»04. I § 33, stk. 1, ændres »§ 23, stk. 8« til: »§ 23, stk. 9«.«

[Konsekvensændring som følge af lovforslagets § 1, nr. 9]

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

4) Efter nr. 12 indsættes som nye numre:

»05. I § 43, stk. 2, ændres »efter § 23, stk. 7« til: »efter § 23, stk. 8«.«

06. I § 46, stk. 15, ændres »efter § 23, stk. 7« til: »efter § 23, stk. 8«.«

[Konsekvensændring som følge af lovforslagets § 1, nr. 9]

Til § 3

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

5) I det under nr. 1 foreslåede § 16 C, stk. 3, nr. 11, ændres »§ 4 C, stk. 3, nr. 1, 3,« til: »§ 4 C, stk. 3, nr. 1, 3. pkt.,«.

[Rettelse af forkert henvisning]

Bemærkninger

Til nr. 1

I lovforslaget indsættes et nyt stk. 6 i aktieavancebeskatningslovens § 23, hvorved de gældende stk. 6-8 herefter bliver stk. 7-9. Henvisningen i aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 3, til § 23, stk. 6, skal derfor ændres til § 23, stk. 7.


Til nr. 2

I lovforslaget indsættes et nyt stk. 6 i aktieavancebeskatningslovens § 23, hvorved de gældende stk. 6-8 herefter bliver stk. 7-9. Henvisningen i aktieavancebeskatningslovens § 23, stk. 3, til § 23, stk. 4-8, skal derfor ændres til § 23, stk. 4-9.


Ligeledes skal henvisningen i aktieavancebeskatningslovens § 23, stk. 5, til § 23, stk. 6, ændres til § 23, stk. 7.


Til nr. 3

I lovforslaget indsættes et nyt stk. 6 i aktieavancebeskatningslovens § 23, hvorved de gældende stk. 6-8 herefter bliver stk. 7-9. Henvisningen i aktieavancebeskatningslovens § 33, stk. 1, til § 23, stk. 8, skal derfor ændres til § 23, stk. 9.


Til nr. 4

I lovforslaget indsættes et nyt stk. 6 i aktieavancebeskatningslovens § 23, hvorved de gældende stk. 6-8 herefter bliver stk. 7-9. Henvisningen i aktieavancebeskatningslovens § 43, stk. 2, til § 23, stk. 7, skal derfor ændres til § 23, stk. 8.


Ligeledes skal henvisningen i aktieavancebeskatningslovens § 46, stk. 15, til § 23, stk. 7, ændres til § 23, stk. 8.


Til nr. 5

Der foreslås indsat korrekt henvisning i ligningslovens § 16 C, stk. 3, nr. 11, til aktieavancebeskatningslovens § 4 C, stk. 3, nr. 1, 3. pkt.


Torsten Schack Pedersen (V) Karsten Lauritzen (V) Mads Rørvig (V) Jacob Jensen (V) Mikkel Dencker (DF) Pia Adelsteen (DF) Mike Legarth (KF) Charlotte Dyremose (KF) Anders Samuelsen (LA) nfmd. Nick Hækkerup (S) John Dyrby Paulsen (S) Klaus Hækkerup (S) René Skau Björnsson (S) Thomas Jensen (S) Jesper Petersen (SF) Niels Helveg Petersen (RV) fmd. Frank Aaen (EL)

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)45
Dansk Folkeparti (DF)24
Socialistisk Folkeparti (SF)23
Det Konservative Folkeparti (KF)17
Radikale Venstre (RV)9
Enhedslisten (EL)4
Liberal Alliance (LA)3
Kristendemokraterne (KD)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Tjóðveldi (T)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)2

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 194


Bilagsnr.
Titel
1
Høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
1. udkast til betænkning
5
Ændringsforslag til 2. behandling, fra skatteministeren
6
2. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 194


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvilket ansvar advokaten eller revisoren påtager sig for korrektheden af de i erklæringen indeholdte oplysninger, og hvor der er hjemmel til at gøre straffeansvar gældende, hvis oplysningerne i erklæringen er ukorrekte, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om en definition af de eksisterende aktiekategorier: porteføljeaktier, datterselskabsaktier, koncernselskabsaktier, næringsaktier og egne aktier, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvad der forstås ved »i overvejende grad« som anført i den foreslåede § 4 C, stk. 3, nr. 3, i aktieavancebeskatningsloven, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om, hvorfor den foreslåede § 4 C, stk. 3, nr. 4, i aktieavancebeskatningsloven alene er begrænset til virksomhed inden for værfts-, kul- eller stålindustrien, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om en beskrivelse, der skridt for skridt redegør for, hvad en »Ole Opfinder«, der har fået patent på en god idé, skal gøre for at få glæde af skattefritagelsen for afkast af porteføljeaktier, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. om, hvad det samlede provenutab ville være i 2011, hvis man havde afskaffet beskatning af porteføljeaktier i det pågældende år, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. om at give tilsagn om at evaluere loven, når de nye regler har haft virkning ca. 1 år med sigte på at få belyst effekten af loven, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm. om, hvorfor erklæringen skal indsendes via iværksætterselskabets advokat eller en godkendt revisor, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
9
Spm. om at oplyse, om investorerne i iværksætterordningen kan være både selskaber og private i samme investorselskab, til skatteministeren, og ministerens svar herpå