L 54 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven.

(Frit valg til diagnostiske undersøgelser, voldgiftsnævn, udvidet aktindsigt m.m.).

Af: Minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen (KF)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-10-2009

Skriftlig fremsættelse (30. oktober 2009)

20091_l54_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (30. oktober 2009)

Ministeren for sundhed og forebyggelse (Jakob Axel Nielsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov ændring af sundhedsloven (Frit valg til diagnostiske undersøgelser, voldgiftsnævn, udvidet aktindsigt m.v.)

(Lovforslag nr. L 54).

Med dette lovforslag foreslår regeringen som opfølgning på regeringsgrundlaget "Mulighedernes samfund" 2007 og regeringens kvalitetsreform, at retten til udvidet frit sygehusvalg også kommer til at omfatte diagnostiske undersøgelser, som patienter bliver henvist til af en alment praktiserende læge eller en praktiserende speciallæge til brug for lægens egen diagnosticering og behandling. Samtidig foreslår regeringen, at patienterne også får frit valg til disse diagnostiske undersøgelser på offentlige sygehuse m.v. Derved får disse patienter mulighed for kortere udrednings- og behandlingsforløb i praksissektoren, og de får de samme rettigheder og valgmuligheder, som de patienter, der henvises til behandling, herunder undersøgelse på sygehus. Forslaget er led i en række regeringsinitiativer om udvidelse og videreudvikling af det frie valg på sundhedsområdet.


Som opfølgning på regeringens aftale med Danske Regioner om regionernes økonomi for 2010 foreslår regeringen herudover 3 følgende initiativer.


Regeringen foreslår med lovforslaget, at der etableres en uafhængig voldgiftsinstitution som skal træde sammen i tilfælde af uenighed mellem regionerne og de private sygehuse og klinikker mv. om vilkårene for aftaler efter det udvidede frie sygehusvalg og den udvidede undersøgelses- og behandlingsret på det psykiatriske område.


Regeringen foreslår desuden at tydeliggøre Sundhedsstyrelsens adgang til at evaluere virksomheden i det offentligt finansierede sundhedsvæsen, herunder på private sygehuse og klinikker, som har aftaler med Danske Regioner efter det udvidede frie sygehusvalg og den udvidede undersøgelses- og behandlingsret på det psykiatriske område.


Regeringen foreslår endelig, at opretholde og udbygge patienternes tillid til sundhedsvæsenet ved at skabe øget åbenhed og indsigt, og foreslår derfor, at patienterne får en lettere adgang til egne fremtidige journaloptegnelser.


Herudover forslår regeringen med lovforslaget en højere grad af målretning af generelle tilskud til lægemidler til bestemte persongrupper.


Jeg skal anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.