L 31 Forslag til lov om ændring af lov om miljø og genteknologi.

(Beredskabsplaner og aktindsigt i visse oplysninger).

Af: Miljøminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 08-10-2009

Skriftlig fremsættelse (8. oktober 2009)

20091_l31_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (8. oktober 2009)

Miljøministeren (Troels Lund Poulsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om miljø og genteknologi (Beredskabsplaner og aktindsigt i visse oplysninger)

(Lovforslag nr. L 31).

Som følge af genetisk modificerede organismers (herefter GMO´er) potentielle konsekvenser for befolkningen er det på EU-niveau fundet nødvendigt, at offentligheden sikres adgang til de oplysninger, som kan have betydning for miljø og sundhed. Med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/41/EF om indesluttet anvendelse af genetisk modificerede mikroorganismer og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/18/EF om udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer er der sikret mere åbenhed og gennemsigtighed i forbindelse med såvel indesluttet anvendelse som med udsætning i miljøet af GMO´er. Lovforslaget implementer dele af direktiv 2009/41/EF og direktiv 2001/18/EF ved henholdsvis en udtrykkelig bestemmelse i loven og en bemyndigelsesbestemmelse, som skaber grundlag for gennemførelse af regler på bekendtgørelsesniveau.


Forslaget muliggør for det første en gennemførelse af artikel 13, stk. 1, litra a og b, i direktiv 2009/41/EF. Forslaget skaber grundlag for regler på bekendtgørelsesniveau, som stiller krav om udarbejdelse af beredskabsplaner i forbindelse med indesluttet anvendelse i de laboratorier, laboratorieområder og anlæg, som er godkendt til forskning eller storskalaforsøg efter Arbejdstilsynets bekendtgørelse om genteknologi og arbejdsmiljø. Beredskabsplanerne skal alene udarbejdes, hvor svigtende indeslutningsforanstaltninger umiddelbart eller senere vil kunne medføre alvorlig fare for mennesker uden for lokalerne og/eller for miljøet. Yderligere skabes grundlag for regler om underretning af myndigheder og organer om beredskabsplanerne, såfremt de kan blive berørt af uheld i forbindelse med den indesluttede anvendelse, samt for regler om at beredskabsplanerne skal stilles til rådighed for offentligheden.


Herudover gennemfører forslaget artikel 18, stk. 2 og 4, i direktiv 2009/41/EF samt artikel 25, stk. 4 og 5, i direktiv 2001/18/EF. Forslaget sikrer, at de oplysninger vedrørende indesluttet anvendelse og udsætning i miljøet af GMO´er, der er omfattet af artikel 18, stk. 2, jf. stk. 4, i direktiv 2009/41/EF og artikel 25, stk. 4, jf. stk. 5, i direktiv 2001/18/EF under ingen omstændigheder må behandles som fortrolige, og dermed altid skal kunne udleveres på anmodning, når de er blevet forelagt den kompetente myndighed.


Målet er, at den nye regulering kan træde i kraft fra den 1. januar 2010.


Idet jeg i øvrigt kan henvise til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.