L 222 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

(Nedsættelse af dagpengeperioden).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Tillægsbetænkning

Afgivet: 14-06-2010

Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 14. juni 2010

20091_l222_tillaegsbetaenkning.pdf
Html-version

Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 14. juni 2010

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 27. maj 2010 og var til 1. behandling den 31. maj 2010. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Arbejdsmarkedsudvalget. Udvalget afgav betænkning den 8. juni 2010. Lovforslaget var til 2. behandling den 10. juni 2010, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i Arbejdsmarkedsudvalget.


Dispensation fra bestemmelsen i Folketingets forretningsorden § 13, stk. 1

Udvalget indstiller, at der dispenseres fra bestemmelsen i § 13, stk. 1, således at lovforslaget kommer til 3. behandling tidligere end 30 dage efter lovforslagets fremsættelse.


Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet dette i 1 møde.


Skriftlige henvendelser

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget modtaget 2 skriftlige henvendelser fra 3F og Annette Sparre-Ulrich, Videbæk.


Beskæftigelsesministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser.


Deputationer

Endvidere har Fællesklubben Lindø mundtlig over for udvalget redegjort for sin holdning til lovforslaget.


Samråd

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget stillet 2 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til mundtlig besvarelse. Ministeren har besvaret spørgsmål C og D i et samråd med udvalget den 14. juni 2010.


Spørgsmål

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget stillet 7 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF, KF, RV og LA) indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.


Et mindretal i udvalget (S, SF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse.


Socialdemokratiets og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget konstaterer, at næsten 20 deputationer har været i Arbejdsmarkedsudvalget for at protestere mod disse dagpengepengeforringelser, men også for at gøre opmærksom på, hvilke konsekvenser det har rundtomkring i landet. Tak til dem for det.


Der har været deputationer fra Frederikshavn, Thy-Mors, Århus, Horsens, Odense og København.


Alle har fortalt om medlemmer, der ikke kan finde arbejde, og som vil falde ud af dagpengesystemet på baggrund forringelserne af dagpengeperioden.


Flere deputationer kunne også fortælle om ledighedsprocenter under 1, da det gik godt, og hvor de nu er tocifrede.


Aldersmæssigt er det alle, der bliver ramt, men eksempelvis inden for byggefagene er det især de unge og nyuddannede. I andre brancher var det uuddannede over 50 år, der stod for skud.


Mange deputationer nævnte også, at de ikke forstod, at det skulle komme som en tyv om natten uden grundige drøftelser med arbejdsmarkedets parter.


Mange nævnte også, at de mente, at det ville føre til et stift og ufleksibelt arbejdsmarked med de uheldige konsekvenser, det har.


FOA nævnte, at en typisk langtidsledig hos dem oftest boede i et udkantsområde.


Flere deputationer så også dette lovforslag i sammenhæng med regeringens voldsomme besparelser på VEU og SVU. Et lavere uddannelsesniveau giver automatisk større risiko for langtidsledighed.


Nogle deputationer nævnte også, at mobiliteten, både den geografiske og den fagmæssige, vil kommer under pres - et synspunkt, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen også gjorde sig til talsmand for den 17. december 2003 i Folketingssalen.


Praktikerne, der sidder til daglig med problemerne, var og er altså imod forringelserne, da de direkte kan se konsekvenserne.


På trods af dette har regeringen valgt at sidde advarslerne overhørig, og regeringen gentager de rituelle besværgelser i svarene på de mere end 120 spørgsmål, der er stillet vedrørende dette lovforslag.


S' og SF's konklusion på lovforslaget og pakken er klar:


- Stramningerne vil forringe de væsentligste søjler i den danske flexicuritymodel.

- Efteruddannelsesmulighederne er voldsomt forringet.

- Det sker en halvering af dagpengeperioden, en fordobling af genoptjeningsperioden og en firedobling af beregningsgrundlaget.

- Mange vil ende på kontanthjælp, hvor man jo næsten kun skal eje den skjorte, man har på, for at kunne få kontanthjælp.

- Mobiliteten, både geografisk og fagligt, vil blive nedsat



Det er et frontalangreb på den danske model og flexicurity. Et angreb, som S og SF vil stemme imod ved 3. behandling.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.


Jens Vibjerg V Peter Juel Jensen V Peter Madsen V Ulla Tørnæs V Bent Bøgsted DF Colette L. Brix DF Helle Sjelle KF fmd. Rasmus Jarlov KF Anders Samuelsen LA Torben Hansen S Anne-Marie Meldgaard S Lone Møller S Leif Lahn Jensen S nfmd. Eigil Andersen SF Karsten Hønge SF Morten Østergaard RV Line Barfod EL

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
24
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
17
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
3
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 222 efter betænkningsafgivelse


Bilagsnr.


Titel


18
Betænkning afgivet den 8. juni 2010
19
Henvendelse af 8/6-10 fra Annette Sparre-Ulrich, Videbæk
20
Henvendelse fra 3F
21
Kopi af PØU alm. del - svar på spm. 102-110
22
1. udkast til tillægsbetænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende


L222 efter betænkningsafgivelse


Spm.nr.
Titel
116
Spm. om kommentar til henvendelsen af 8/6-10 fra Annette Sparre-Ulrich, Videbæk, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
117
Spm. om kommentar til henvendelse fra 3F, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
118
Spm. om, hvad der karakteriserer den gruppe af arbejdsløshedsforsikrede, der med de nuværende regler for dagpengeperiode vil bevare retten til dagpenge under og efter deltagelse i arbejdsfordeling i 13 uger, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
119
Spm., om ministeren er enig i, at hvis en halvering af dagpengeperioden skal medføre et provenu på 4 mia. kr. på længere sigt, forudsætter det, at halveringen vil medføre en betydelig ændring i de lediges arbejdsmarkedsadfærd, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
120
Spm., om ministeren er enig i, at en halvering af dagpengeperioden ikke vil kunne medføre en provenuforbedring på 4 mia. kr. inden for de kommende 3 år, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
121
Spm., om ministeren er enig i, at den procentvise andel af langtidsledige i en situation med en ledighed svarende til den såkaldte strukturelle ledighed kan være væsentlig større end den er i dag, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
122
Spm. om oversendelse af dokumentation for de tal, som ministeren nævnte under 2. behandling af lovforslaget om flere ansatte i sygehussektoren, herunder 3.100 flere fuldtidsansatte læger, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
  


Oversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 222 efter betænkningsafgivelse


Samråds-spm.nr.
Titel
C
Samrådsspm. om konsekvenserne for de personer, som bliver ramt af halveringen af dagpengeperioden, fordoblingen af genoptjeningsperioden samt firedoblingen af beregningsperioden, til beskæftigelsesministeren
D
Samrådsspm. om, hvordan der kan sammensættes reelle uddannelsestilbud til henholdsvis en ufaglært, en faglært og ledige med videreudgående uddannelse, således at de ikke falder ud af dagpengesystemet, til beskæftigelsesministeren