L 220 Forslag til lov om ændring af lov om vederlag og pension m.v. for ministre.

(Midlertidig nedsættelse af grundvederlag til ministre).

Af: Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Udvalget for Forretningsordenen
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 02-06-2010

Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 2. juni 2010

20091_l220_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 2. juni 2010

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 27. maj 2010 og var til 1. behandling den 31. maj 2010. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Forretningsordenen.


Dispensation fra 30-dages-reglen

Udvalget indstiller, at lovforslaget kommer til 3. behandling tidligere end 30 dage efter lovforslagets fremsættelse.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.


Spørgsmål

Udvalget har i forbindelse med betænkningsafgivelsen stillet 3 spørgsmål til finansministeren. Disse forventes besvaret inden lovforslagets 2. behandling.


Høring

Forslaget har ikke været sendt i høring.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.


Enhedslistens medlem af udvalget udtaler, at Enhedslisten er klart imod regeringens såkaldte genopretningsplan. Regeringen har ladet pengene fosse ud af statskassen i skattelettelser og i støtte til bankspekulanter. Nu vil man så lade arbejdsløse, børnefamilier og den offentlige velfærd samt de fattige i ulandene betale regningen. Enhedslisten har fremlagt en plan for, hvordan vi i stedet kan lade de rigeste betale.


Regeringen har i flere år arbejdet på en grundlæggende forandring af det danske samfund. Finansministeren oplyste om strategien i Berlingske Tidende den 14. juni 2007, hvor han kommenterede, at den danske regering ikke vil gennemføre forandringer så brat og brutalt som i Storbritannien under Margaret Thatcher: »I den danske regering har vi valgt en anden strategi. Vi kaster ikke samfundet ud i revolutioner fra den ene dag til den anden; vi satser i stedet på fløjlsrevolutioner.« Men nu har den danske regering kastet fløjlshandskerne og gennemfører bratte og brutale forandringer. Enhedslisten advarer indtrængende mod at gentage Margaret Thatchers fejl. Når man skærer benhårdt i velfærd, uddannelse og social tryghed, så fjerner man grundlaget for udvikling i samfundet. Der er i stedet brug for at investere i job, i uddannelse og i forskning og i bedre sociale vilkår, ikke mindst for arbejdsløse.


Rent symbolsk vil regeringen med dette lovforslag gå lidt ned i løn, mindre end ministrene har fået i skattelettelser, men stadig en lille lønnedgang. Enhedslisten har i mange år foreslået at sænke ministrenes løn. Dette er et lillebitte museskridt på vejen, og derfor stemmer vi for.


Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjoðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


Thor Pedersen V fmd. Mogens Lykketoft S nfmd. Søren Espersen DF Holger K. Nielsen SF Helge Adam Møller KF Flemming Damgaard Larsen V Jens Vibjerg V Peter Christensen V Anne-Mette Winther Christiansen V Kristian Jensen V Pia Kjærsgaard DF Kristian Thulesen Dahl DF Tom Behnke KF Carsten Hansen S Henrik Dam Kristensen S Karen J. Klint S Ole Hækkerup S Ole Sohn SF Margrethe Vestager RV Morten Østergaard RV Line Barfod EL

Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
24
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
17
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
3
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over spørgsmål vedrørende L 220

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om nedsættelse af grundvederlaget til ministre sammenholdt med skattelettelser til ministre i denne regeringstid, til finansministe­ren
2
Spm. om nedsættelse af grundvederlaget til ministre sammenholdt med børnefamiliers økonomiske tab som følge af genopretningspak­ken, til finansministeren
3
Spm. om nedsættelse af grundvederlaget til ministre sammenholdt med, hvor stort et tab modtagere af overførselsindkomster og lønmod­tagere har som følge af genopretningspakken, til finansministeren