L 161 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger.

(Fremrykning af pligt til energimærkning ved salg ved ejendomsformidler og offentliggørelse af påtaler og advarsler m.v.).

Af: Klima- og energiminister Lykke Friis
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 17-03-2010

Skriftlig fremsættelse (17. marts 2010)

20091_l161_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (17. marts 2010)

Klima- og energiministeren (Lykke Friis):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger (Fremrykning af pligt til energimærkning ved salg ved ejendomsformidler og offentliggørelse af påtaler og advarsler, m.v.)

(Lovforslag nr. L 161).


Lovforslaget forpligter sælgere til at sikre, at der foreligger en gyldig energimærkning af deres bygning forud for annoncering af salg. Dette sker med henblik på at kunne stille krav til ejendomsmæglerne om at angive en bygnings energimærke, dvs. bygningens indplacering på A-G skala'en, ved annoncering af boliger til salg.


Denne nye annonceringspligt for ejendomsmæglere vil blive udmøntet ved en ændring af formidlingsbekendtgørelsen, som er udstedt i medfør af lov om omsætning af fast ejendom.


Lovforslaget indeholder herudover forslag til hjemmel til at fastsætte regler om at offentliggøre afgørelser om klage- og disciplinærsager mod energikonsulenter og energimærkningsfirmaer. Forslaget er en del af opfølgningen på evalueringen af den danske energibesparelsesindsats i 2008, og formålet med ændringen er dels at bidrage til en højnelse af kvaliteten af energimærkninger, og dels at give forbrugerne en bedre beskyttelse. Der gælder en tilsvarende hjemmel for konsulenter, der udfører huseftersyn.


Endelig indeholder forslaget en række mindre ændringer af mere teknisk karakter, herunder afklaring af ansvarsforhold for fremskaffelse af energimærkninger i forbindelse med salg af ejerlejligheder og lignende, samt en præcisering af reglerne for energimærkning af offentlige bygninger.


Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefales forslaget til Folketingets velvillige behandling.