L 154 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og forskellige andre love samt om ophævelse af lov om udnyttelse af vedvarende energikilder m.v.

(Etablering af datahub, finansiering af øgede energibesparelsesaktiviteter samt ændring af varmeforsyningslovens formåls- og tilsynsbestemmelser m.v.).

Af: Klima- og energiminister Lykke Friis
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-03-2010

Skriftlig fremsættelse (4. marts 2010)

20091_l154_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (4. marts 2010)

Klima- og energiministeren (Lykke Friis):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og forskellige andre love samt om ophævelse af lov om udnyttelse af vedvarende energikilder m.v. (Etablering af datahub, finansiering af øgede energibesparelsesaktiviteter samt ændring af varmeforsyningslovens formåls- og tilsynsbestemmelser m.v.)

(Lovforslag nr. L 154).

Lovforslaget indeholder ændringer af el-, naturgas- og varmeforsyningslovene samt en række andre love.


Der foreslås således ændring af elforsyningsloven med henblik på etablering af et centralt register indeholdende måledata til afregningsformål (datahub) hos Energinet.dk, fastsættelse af standarder for måling af el i slutforbruget, finansiering af energispareaktiviteter samt indførelse af ensartede tariffer for Energinet.dk ved etableringen af den elektriske Storebæltsforbindelse.


Derudover foreslås naturgasforsyningsloven ændret med henblik på at præcisere reglerne om forrentning af naturgasselskabernes indskudskapital samt at give ministeren en hjemmel til under visse betingelser at undtage gastransmissionsledninger fra lovens bestemmelser. Desuden præciseres naturgasforsyningslovens anvendelsesområde med hensyn til transmissionsnet på søterritoriet.


Endvidere foreslås ændringer af varmeforsyningslovens formålsbestemmelse samt forbrugerindflydelsesbestemmelser. Desuden foreslås en udvidelse af Energitilsynets beføjelser.


Herudover foretages en justering af reglerne om pristillæg til ældre biomasseværker efter VE-loven.


Dele af miljøstraffedirektivet implementeres med lovforslaget, og der foreslås justeringer med henblik på at gennemføre dele af VE-direktivet ved bekendtgørelse. Samtidig indføres der en hjemmel for ministeren til at kunne fastsætte regler om at gennemføre eller anvende EU-retlige regler i lov om pligtige lagre af mineralolie og mineralolieprodukter.


Endelig foreslås en række ændringer af mere detaljeret eller teknisk karakter.


Lovforslaget forventes ikke at have økonomiske eller administrative omkostninger for det offentlige.


Lovforslaget vurderes at have begrænsede administrative konsekvenser for erhvervslivet.


Lovforslaget har alene positive konsekvenser for miljøet.


I det jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefales forslaget til Folketingets velvillige behandling.