L 13 Forslag til lov om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.

(Videregivelse og behandling af oplysninger om forbud mod ophold i bestemte virksomheder).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-10-2009

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

20091_l13_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling mv. (Videregivelse og behandling af oplysninger om forbud mod ophold i bestemte virksomheder)

(Lovforslag nr. L 13).

Som led i et politisk ønske om at sikre et tryggere natteliv, fremsatte Dansk Folkeparti i 2007 beslutningsforslag B 112 indeholdende en række punkter, der alle skulle medvirke til at opnå et tryggere natteliv.


Et af elementerne i beslutningsforslaget var at sikre, at personer, der i medfør af restaurationsloven havde fået forbud mod at opholde sig i bestemte restaurationer, også rent faktisk blev hindret adgang hertil.


Med henblik på at sikre ovenstående opfordrede Retsudvalget i oktober 2007 justitsministeren til at nedsætte et udvalg, der skulle overveje, hvordan restaurationer kunne sikres adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud, så et givent forbud også kunne håndhæves.


Justitsministeren nedsatte herefter et udvalg, der som led i bestræbelserne på at skabe et tryggere natteliv bl.a. skulle se på muligheden for bedre at kunne håndhæve de forbud, som politiet udsteder med henblik på at sikre, at visse personer ikke må opholde sig bestemte steder.


Udvalget har i marts 2009 afgivet en "Betænkning om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud", som er afleveret til justitsministeren. Et enigt udvalg står bag et forslag i betænkningen.


Lovforslaget bygger i det væsentlige på de overvejelser og anbefalinger, som fremgår af udvalgets betænkning. Den gældende ordning i restaurationsloven bliver med forslaget mere effektiv.


Med ændringen får politiet en klar hjemmel til at videregive oplysninger til restauratører om, hvilke personer der har fået forbud mod at opholde sig i den pågældende restauration. Endvidere indføres der regler om tavshedspligt for de personer, der får kendskab til, hvem der har et sådant restaurationsforbud.