B 158 Forslag til folketingsbeslutning om gmo-fri zoner i Danmark.

Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2009-10
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 17-03-2010

Fremsat den 17. marts 2010 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt‑Nielsen (EL), Frank Aaen (EL) og Christian H. Hansen (UFG) 

20091_b158_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 17. marts 2010 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Frank Aaen (EL) og Christian H. Hansen (UFG) 

Forslag til folketingsbeslutning

om gmo-fri zoner i Danmark

Folketinget pålægger regeringen at fremsætte forslag til regler, der sikrer, at landbrug og branchens organisationer gennem frivillige overenskomster kan indføre gmo-fri zoner i Danmark, så arealer friholdes for gmo-dyrkning, og at kommuner får mulighed for at kunne erklære sig som gmo-fri zoner.


Folketinget pålægger endvidere regeringen at arbejde for, at EU anerkender, at der kan indføres gmo-fri zoner.


Bemærkninger til forslaget

Nordisk Råd rekommanderer de nordiske landes regeringer


- at arbejde for og støtte op om, at landbrug og branchens organisationer gennem frivillige overenskomster kan indføre gmo-fri zoner i de nordiske lande, og

- at arbejde for, at EU anerkender, at der kan indføres gmo-fri zoner.



Rekommandationen blev vedtaget i oktober 2009.


De gmo-fri zoner har i nogle EU-lande en meget stor udbredelse og eksisterer både i form af, at lokale landmænd indbyrdes laver aftaler om et gmo-frit område, og i form af, at lokale myndigheder erklærer gmo-fri områder, hvilket bl.a. omfatter hele Polen. De gmo-fri zoner i Europa er registreret på hjemmesiden http://www.gmo-free-regions.org/


En sikring af et gmo-frit landbrug er blevet langt mere aktuelt efter de nyeste forskningsresultater fra USA, som viser, at når der dyrkes glyfosattolerante gmo-afgrøder, medfører sprøjtningen med glyfosat, at en række ukrudtsarter udvikler herbicidresistens. Disse ukrudtsarter, som kan tåle glyfosat, er blevet et meget stort problem og medfører, at der på gmo-afgrøder skal bruges flere typer sprøjtemidler og dermed større mængder gift, end gmo-producenterne har angivet.


Der er indtil nu ikke gmo-fri zoner i Danmark.


Forslagsstillerne mener, at Danmark bør lære af de udenlandske erfaringer og gøre Danmark til en gmo-fri zone. Herfra kan vi eksportere ren såsæd til lande, som er blevet forurenet med gmo'er, hvor man vil forsøge at udbedre skaderne. Og vi kan opdrætte sunde avlsdyr, som ikke har fået reduceret deres fertilitet gennem gmo-foder. Det er der fremtid i. Økologisk produktion, der er fri for gmo, kan give sundere fødevarer, en rigere natur, rent drikkevand til de næste generationer og et landbrug med mindre CO2-belastning. Gmo'er kan give fordele for multinationale selskaber, som ønsker at tjene mere ved at sælge pakkeløsninger med både pesticider og gmo-såsæd til landmænd. Det er på tide, at fødevareministeren og flertallet i Folketinget indser problemerne ved gmo og ikke overlader landbrugets og naturens fremtid til multinationale gmo- og giftproducenter som Monsanto.


Nordisk Råds betænkning over meddelelse om rekommandation


»Norden som GMO-fri zone


1. Rekommandation


Rekommandationen lyder:


Nordisk Råd rekommanderer de nordiske landes regeringer,


at arbejde for og støtte op om, at landbrug og branchens organisationer gennem frivillige overenskomster kan indføre GMO-fri zoner i de nordiske lande


at arbejde for, at EU anerkender, at der kan indføres GMO-frie zoner


2. Meddelelse fra Nordisk Ministerråd


De nordiske landes regeringer noterer sig synspunkterne fra Medborger- og Forbrugerudvalget i Nordisk Råd.


Vedr. frivillige overenskomster om GMO-fri zoner i de nordiske lande


De nordiske landes regeringer noterer sig, at der inden for de gældende regler, ikke er noget til hinder for at beskytte biotoper for GMO'ere eller at landbrugere frivilligt friholder arealer fra GMO-dyrkning. Flere af landene har indført sameksistensregler, som fastlægger rammer for under hvilke betingelser der kan dyrkes GMO'ere, hvori det beskrives hvordan jordbrug, såvel konventionelle som økologiske, som ikke ønsker at have GMO'ere på deres jord, kan undgå dette.


Der er blandt de nordiske lande forskellige syn på spørgsmålet om GMO-fri zoner, som anført i rekommandationen fra Nordisk Råd, og der er derfor heller ikke forudsætninger for at udvikle en fælles nordisk holdning. Det er derfor de nordiske landes regeringens opfattelse, at de enkelte lande hver i sær må forholde sig til rekommandationen.


Nordisk Ministerråd anser, at rekommandationen kan afskrives.


3. Udvalgets betænkning


Medborger- og Forbrugerudvalget tager ministerrådets meddelelse om Rek. 34/2008/medborger til efterretning. Det er med tilfredshed, at der intet er til hinder for, at der indgås overenskomster mellem landbrugere med henblik på, at arealer holdes GMO-fri i norden.


Udvalget finder imidlertid ikke, at Ministerrådet har bakket tilstrækkeligt om omkring GMO-frie zoner. Sverige har fået sit første GMO-frie region, Jämtland, og kommunerne Östersund og Åre er GMO-frie kommuner.


Modstanden mod GMO øges i takt med at anvendelsen af GMO stiger, og derfor burde Ministerrådet agere mere kraftfuldt i dette spørgsmål. Udvalget søger fortsat information om, hvad de nordiske ministre har gjort i forhold til EU? Og hvad det islandske formandskab konkret har gjort mod problemet?


På baggrund af ovenstående foreslår Medborger- og Forbrugerudvalget,


at Nordisk Råd tager meddelelsen om Rek. *34/2008/medborger til efterretning og afventer ny meddelelse til næste år.«


Skriftlig fremsættelse

Per Clausen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning gmo-fri zoner i Danmark.

(Beslutningsforslag nr. B 00).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.