B 33 Forslag til folketingsbeslutning om dansk deltagelse med sømilitært bidrag til styrkelse af den maritime sikkerhed ved Afrikas Horn.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 15-01-2008

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20072_b33_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (15. januar 2008)

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om dansk deltagelse med sømilitært bidrag til styrkelse af den maritime sikkerhed ved Afrikas Horn

(Beslutningsforslag nr. B 33).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at et dansk sømilitært bidrag indsættes i Task Force 150 med henblik på at bidrage til at styrke den maritime sikkerhed ved Afrikas Horn.


Task Force 150 opererer i internationalt farvand i Røde Havet, Aden Bugten, den nordlige del af Det Arabiske Hav, Oman Bugten og Somalia Bugten. Task Force 150 har som overordnet målsætning at medvirke til at forbedre den generelle sikkerhed og stabilitet i operationsområdet. Blandt andet skal Task Force 150 imødegå pirateri og terrorisme samt gennem lokal kapacitetsopbygning styrke de regionale kyststaters evne til selv at kunne opretholde den maritime sikkerhed i området. Flådestyrken er underlagt koalitionshovedkvarteret Combined Force Maritime Component Command i Bahrain, som er en maritim del af den amerikansk ledede Operation Enduring Freedom. Det folkeretlige grundlag for Operation Enduring Freedom er FN's Sikkerhedsrådsresolution 1368 og 1373. Danmark bidrager aktuelt til Task Force 150 med to stabsofficerer til koalitionshovedkvarteret i Bahrain.


I forlængelse af de hidtidige danske bidrag til Task Force 150 og under henvisning til den vægt, som man fra regeringens side tillægger forbedringen af sikkerheden for den internationale kommercielle søfart, herunder bl.a. gennem aktiv imødegåelse af pirateri, foreslår regeringen at yde et dansk sømilitært bidrag til Task Force 150 - som udgangspunkt i en fire-måneders periode i 2008 (forventeligt i perioden august til december) i form af udsendelse af et fleksibelt støtteskib af Absalon-klassen inkl. helikopter med en samlet besætning på ca. 114 personer samt Chefen for Søværnets Taktiske Stab med stab bestående af ca. 40 personer til funktionen som Commander Task Force 150. Hertil kommer et supplerende personelbidrag på op til tre personer til Com­bined Force Maritime Component Command samt ca. tre personer til varetagelse af logistik i land. Der vil i alt være tale om et bidrag på op til ca. 160 personer.


Opgaverne for et dansk sømilitært bidrag til Task Force 150 vil være centreret omkring tilvejebrin­gelsen af generel international sikkerhed, herunder bl.a. gennem bekæmpelse af pirateri, som udgør en trussel mod den maritime sikkerhed i området, herunder for den kommercielle skibsfart. Det danske styrkebidrag vil som led heri med flagstatens samtykke bl.a. kunne inspicere civile skibe. Regeringen finder det endvidere vigtigt, at de regionale kyststater i størst mulig omfang får mulighed for selv at kunne opretholde den maritime sikkerhed. Derfor vil der - i det omfang det er muligt - blive ydet støtte til regional kapacitetsop­bygning i forbindelse med det danske sømilitære bidrags udsendelse. Den endelige sammensætning, størrelse og finansiering af støtten vil afhænge af hvilke tiltag (militære og/eller civile), der kan aftales med de regionale organisationer, enkelte stater i området og/eller øvrige task force deltagere.