L 75 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet.

(Ændring af godtgørelsesniveauet).

Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 15-11-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l75_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (15. november 2006)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet (Ændring af godtgørelsesniveauet).

(Lovforslag nr. L 75).

Formålet med forslaget er at justere godtgørelsesniveauet i sager om mangelfulde ansættelsesbeviser. Justeringen er bla. begrundet i, at godtgørelserne er skattefri og har en stor økonomisk værdi som ikke altid står mål med overtrædelsens grovhed. Som følge heraf foreslås godtgørelsesniveuaet nedsat fra 26 til 13 uger. I forbindelse med udmålingen af godtgørelserne forudsættes det, at der i langt højere grad end tilfældet er i dag tages hensyn til den konkrete mangels betydning. Udover selve nedsættelsen af niveuaet foreslås det derfor, at fastsætte en generel godtgørelsesbestemmelse, hvor godtgørelsesniveuaet fastsættes til 13 uger. I de tilfælde hvor det vurderes, at at der foreligger skærpende omstændigheder foreslås det, at godtgørelsesniveuaet fastsættes til 20 uger. I sager hvor det vurderes at manglen er undskyldelig og hvor manglen i øvrigt ikke har haft konkret betydning for ansættelseforholdet, kan godtgørelsen dog højst udgøre 1.000 kr.

Lovforslaget træder i kraft den 1.januar 2007, og har virkning på krav på godtgørelse, der rejses efter lovens ikrafttrædelse

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg anbefale lovforslaget til Tingets velvillige behandling.