L 55 Forslag til lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug.

Af: fungerende miljøminister Lars Barfoed (KF)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 26-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l55_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (26. oktober 2006)

 

 

Miljøministeren (Lars Barfoed, fg.):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug.

(Lovforslag nr. L 55).

Landbruget er inde i en markant udvikling, hvor brugene bliver større, og hvor nye teknologier til håndtering af husdyrbrugenes miljøbelastning hele tiden er under udvikling. Landbruget er blevet en industri - og derfor er der også behov for, at landbruget i højere grad reguleres som industri. Denne udvikling stiller krav om en sammenhængende miljøregulering, som skal sikre, at produktionen af husdyr sker med en stadig mindre miljøbelastning.

Strukturudviklingen vil medføre, at der om få år vil være langt færre husdyrbrug. Derfor er lovforslaget målrettet de husdyrbrug som udvider eller nyetablerer sig, da det vil være disse bedrifter, der i fremtiden står for langt hovedparten af produktionen og dermed belastningen af natur, miljø og naboer. Det er vigtigt, at disse brug ikke bliver placeret direkte op af naboer og de særligt følsomme vand- og naturområder €" og at vi får fremmet teknologiske løsninger på de problemer, der er forbundet med husdyrproduktionen.

Den 1. januar 2007 overtager kommunerne amternes hidtidige opgave med at vurdere påvirkningen på miljøet af nye, ændrede og udvidede husdyrproduktioner. Dette giver nye muligheder for at samtænke den myndighedsbehandling, der hidtil er varetaget efter miljøbeskyttelsesloven og planloven.

Lovforslaget, der bygger på en aftale mellem regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, indeholder forslag til en ny miljøgodkendelsesordning for husdyrbrug, med udgangspunkt i et ønske om skærpede miljøkrav, udvikling af ny teknologi, færre lugtgener, bedre kontrol, større ensartethed og færre administrative byrder.

Det foreslås, at alle husdyrbrug over 75 dyreenheder fremover skal miljøgodkendes i forbindelse med en etablering, udvidelse eller ændring, som medfører forøget forurening. Eksisterende krav fra miljøbeskyttelsesloven og planloven foreslås samlet i denne miljøgodkendelse. Myndighedsstrukturen forenkles, så der kun vil være én førsteinstans -kommunen - og én klageinstans - Miljøklagenævnet.

Kommunerne skal efter lovforslaget stille skærpede krav til udledning af ammoniak fra nye stalde og påvirkningen af følsomme naturområder. Lovforslaget indeholder desuden bestemmelser, der gennemfører Vandmiljøplan-III aftalen om bufferzoner i forhold til ammoniakfølsom natur. For husdyrbrug mellem 15 og 75 dyreenheder foreslås en forenklet tilladelse til etablering, udvidelse eller ændring, som erstatter de gældende regler om anmeldelse efter husdyrgødningsbekendtgørelsen og samlebekendtgørelsens regler om VVM-screening.

Godkendelsen omfatter som i dag hele husdyrbruget. Hvis en ejer af et husdyrbrug ejer eller forpagter flere ejendomme skal der efter lovforslaget meddeles en samlet miljøgodkendelse af bedriftens samlede arealer. Hvis der afsættes husdyrgødning til tredjemandsarealer, vil disse kunne godkendes særskilt.

Endvidere åbnes mulighed for at foretage en miljøvurdering og godkendelse af flere bedrifter eller landområder, som det evt. kan blive aktuelt at afsætte husdyrgødning til. Med en sådan rammegodkendelse opnås en mere fleksibel administration i forhold til vurdering og godkendelse af husdyrbrugets udbringning og afsætning af husdyrgødning.

Husdyrbrug over IPPC-grænsen, som i dag er miljøgodkendt, foreslås omfattet af den nye lov ved revurdering samt ved udvidelser og ændringer af produktionen. Lovforslaget omfatter ikke derudover eksisterende husdyrbrug, der ikke udvider eller ændrer produktionen. Disse brug vil fortsat være omfattet af husdyrbekendtgørelsens generelle regler samt miljøbeskyttelseslovens regler om påbud m.v.

Lovforslaget indeholder rammerne for en ny godkendelsesordning, som vil blive yderligere udmøntet ved bekendtgørelse og vejledning. Vejledningen om miljøgodkendelse af husdyrbrug vil blive suppleret af et elektronisk ansøgningssystem, som vil indeholde faste modeller for beregningen af ansøgningens miljøeffekt.

Målet er, at den nye regulering kan træde i kraft fra den 1. januar 2007.

Idet jeg i øvrigt kan henvise til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.