L 174 Forslag til lov om ændring af arkivloven.

(Udvidet tilgængelighed).

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 01-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l174_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (1. marts 2007)

 

 

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af arkivlov. (Udvidet tilgængelighed).

(Lovforslag nr. L 174).

Lovforslaget er en opfølgning på den lovovervågning af arkivlovens tilgængelighedsbestemmelser, som er gennemført, jf. lovbemærkningerne til den gældende arkivlov, hvoraf det fremgår, at arkivlovens tilgængelighedsbestemmelser skulle være genstand for en lovovervågning efter en 3-årig periode.

Lovovervågningen har vist, at den ordning, der er tilvejebragt med den gældende arkivlov og den dertil knyttede praksis, altovervejende opfattes som tilfredsstillende. Målsætningen med arkivloven €" at sikre størst mulig åbenhed i adgangen til offentlige arkivalier uden derved at prisgive relevante beskyttelseshensyn €" synes i hovedtræk at være opnået.

Der er dog peget på enkelte punkter, hvor ændring af tilgængelighedsbestemmelserne kan være hensigtsmæssig for dels at skabe større åbenhed for borgerne, dels at lette den administrative behandling af adgangssager med en hurtigere sagsbehandling til følge.

Formålet med lovforslaget er således at skabe større åbenhed og en mere hensigts­mæssig administrativ ordning ved at nedsætte enkelte af de særlige frister for tilgængelighed i sager inden for strafferetsplejen og sager vedr. statistisk grund­materiale. Endvidere ophæves med lovforslaget en gammel bestemmelse om evig anonymitet for hemmeligt fødende, idet dette beskyttelses­hensyn, i dag må anses for at være forældet.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg lovforslaget til Folketingets vejvillige behandling.