B 146 Forslag til folketingsbeslutning om et dansk sømilitært bidrag til den udvidede FN-styrke i Libanon

(UNIFIL).
Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-09-2006

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20051_b146_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (7. september 2006)

 

 

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om dansk sømilitært bidrag til den udvidede FN-styrke i Libanon (UNIFIL).

(Beslutningsforslag nr. B 146).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark stiller et sømilitært bidrag til den udvidede FN-styrke i Libanon (UNIFIL).

UNIFIL blev oprettet ved FN€™s Sikkerhedsrådsresolution 425 og 426 af 19. marts 1978. Sikkerhedsrådsresolution 1701 af 11. august 2006 bemyndigede en udvidelse af UNIFIL-styrkens antal, sammensætning og mandat og forlængede samtidig UNIFIL frem til d. 31. juli 2007. FN€™s tilstedeværelse i Libanon finder således sted med den libanesiske regerings indforståelse på grundlag af FN€™s Sikkerhedsrådsresolutioner 425, 426 og 1701.

Det overordnede formål med vedtagelsen af sikkerhedsrådsresolution 1701 er at assistere den libanesiske regering med at udstrække sin myndighedsudøvelse til hele landet med henblik på at forhindre fornyede kamphandlinger for herigennem at skabe de rette rammebetingelser for en varig fredsløsning.

Frankrig, som pt. leder UNIFIL styrken i Libanon, har efter en henvendelse fra FN€™s Generalsekretær accepteret at fortsætte ledelsen af UNIFIL frem til februar 2007. Herefter vil Italien overtage ledelsen. Der etableres som en nyskabelse et operationelt kommandocenter i FN New York, som vil blive bemandet med toneangivende troppebidragydere. Kernen i den udvidede UNIFIL mission vil i den indledende fase udgøres af Italien, Frankrig og Spanien. Der pågår pt. drøftelser med en række muslimske lande om bidrag til UNIFIL-styrken.

Et vigtigt element i UNIFIL€™s opgavevaretagelse er udsendelsen af en sømilitær kapacitet.

Regeringen finder på den baggrund, at Danmark skal stille et sømilitært bidrag til rådighed med henblik på, at Danmark yder sit til gennemførelsen af resolution 1701. Danmark vil i 2006 kunne udsende et sømilitært styrkebidrag bestående af en korvet af Niels Juel-klassen og/eller 1-2 Standard Flex 300 skibe af Flyvefisk-klassen. Det danske styrkebidrag vil kunne være i operationsområdet og vil kunne indsættes under UNIFIL ramme i anden halvdel af september 2006. Afsejling fra Danmark vil kunne ske før der foreligger en egentlig anmodning fra FN om at bidrage til UNIFIL-styrken, og før Folketingets stillingtagen til dette beslutningsforslag. De danske skibe vil forblive under national kommando indtil en folketingsbeslutning måtte foreligge. Skibene skal støttes af et nationalt dansk logistisk element på ca. 20 personer, som forudses etableret på Cypern. Standard Flex 300 skibe har en besætning på ca. 30 personer, mens en korvet af Nils Juel-klassen har en besætning på ca. 100 personer.

Det danske sømilitære bidrag til UNIFIL€™s flådestyrke vil således maksimalt bestå af en korvet og 2 Standard Flex skibe, der forventes stillet til rådighed for UNIFIL fra flådestyrkens deployering og foreløbigt 3 måneder med mulighed for forlængelse eller, såfremt styrkebidraget på et tidspunkt afløses, genindtræden på et senere tidspunkt. Den endelige sammensætning af det danske sømilitære bidrag vil afhænge af den præcise anmodning fra FN.

 

Det er hensigten, at flådestyrken skal operere under et robust mandat for magtanvendelse, der udover adgang til at anvende magt i selvforsvar også vil omfatte muligheden for at anvende magt til at gennemføre de pålagte opgaver. Det danske sømilitære bidrag til UNIFIL vil €" som alle øvrige styrker €" være undergivet folkeretten, herunder den humanitære folkeret.

Flådestyrkens robuste mandat for militær magtanvendelse medfører, at der kan blive tale om anvendelse af magt af en karakter, der falder inden for Grundlovens § 19, stk. 2. Folketinget anmodes derfor om at samtykke til, at et dansk sømilitært bidrag stilles til rådighed for den udvidede FN-styrke i Libanon (UNIFIL) til flådeoperationer i den østlige del af Middelhavet ud for Libanons kyst.

Regeringen vil løbende vurdere det danske bidrags sammensætning med henblik på at sikre en effektiv opgaveløsning. Såfremt det skulle vise sig hensigtsmæssigt at forlænge bidragets udsendelse eller genindtræde i flådestyrken vil regeringen rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn herom. Skulle det vise sig hensigtsmæssigt at justere bidraget væsentligt, eller såfremt der skulle ske en væsentlig ændring i opgavernes karakter eller operationsområdet, vil regeringen rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn herom eller om nødvendigt på ny forelægge sagen for Folketinget.