B 145 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om virksomhedsoverdragelse.

Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 02-06-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20051_b145_som_fremsat (html)

B 145 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om virksomhedsoverdragelse.

Fremsat den 2. juni 2006 af Ole Sohn (SF), Thomas Adelskov (S) og Jørgen Arbo-Bæhr (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om ændring af lov om virksomhedsoverdragelse

 

Folketinget opfordrer regeringen til senest den 1. november 2006 at fremsætte forslag til lov om ændring af lov om virksomhedsoverdragelse, således at

a) anvendelsesområdet udvides til al udlicitering og hjemtagelse,

b) afskedigelser som følge af virksomhedsoverdragelse ikke kan ske,

c) den afgivende og den modtagende arbejdsgiver forpligtes til gensidig information vedrørende overdragelse af medarbejderes rettigheder og

d) sanktionerne for overtrædelse øges, så der kan straffes med op til 13 ugers løn pr. medarbejder.

Bemærkninger til forslaget

EF-direktivet om virksomhedsoverdragelse  er blevet implementeret forskelligt i EU-landene, og Danmark har på en række områder valgt en implementering, der kun lige præcis giver medarbejderne de minimumsrettigheder, som direktivet foreskriver. Andre lande, bl.a. England, har implementeret direktivet anderledes og bedre set fra et medarbejderrettighedssynspunkt. Med forslaget lægges der op til at rette op på denne skævhed og dermed forbedre medarbejdernes rettigheder på danske virksomheder i forbindelse med virksomhedsoverdragelse.

Forslagsstillerne ønsker, at lov om virksomhedsoverdragelse altid skal finde anvendelse, såfremt der er tale om udlicitering, herunder genudbud og hjemtagelse af opgaver i de tilfælde, hvor der er tale om en tjenesteydelse leveret af en organiseret gruppe af medarbejdere.

Forslagsstillerne ønsker, at loven både skal beskytte lønmodtagerne mod afskedigelser på grund af overdragelse og mod afskedigelser, der er begrundet i andre årsager, end at økonomiske, tekniske eller organisatoriske ændringer medfører beskæftigelsesmæssige ændringer.

Forslagsstillerne ønsker indført en bødesanktioneret informationspligt for den afgivende arbejdsgiver til inden overdragelsen skriftligt at have givet den nye arbejdsgiver information om bl.a. medarbejdernes antal, ansættelsesbeviser, aktuelle løn og øvrige aktuelle og kommende ansættelsesmæssige rettigheder med hensyn til løn, arbejdstid, ferie, pension m.v.

Forslagsstillerne ønsker, at alle, der overtræder lovens bestemmelser, skal kunne straffes med bøde, herunder også staten, kommunerne og amterne/regionerne. Endvidere ønskes bødeniveauet hævet markant. Der foreslås et bødeniveau på op til 13 ugers løn.

Skriftlig fremsættelse

Ole Sohn (SF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om virksomhedsoverdragelse.

(Beslutningsforslag nr. B 145).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.


Rådets direktiv 2001/23/EF af 12. marts 2001 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om varetagelse af arbejdstagernes rettigheder i forbindelse med overførsel af virksomheder eller bedrifter eller af dele af virksomheder eller bedrifter.