B 136 Forslag til folketingsbeslutning om lejeres retsstilling i forbindelse med skimmelsvamp og lign. i lejeboliger.

Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2005-06
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 28-04-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20051_b136_som_fremsat (html)

B 136 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om lejeres retsstilling i forbindelse med skimmelsvamp og lign. i lejeboliger.

Fremsat den 28. april 2006 af Lissa Mathiasen (S) og René Skau Björnsson (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om lejeres retsstilling i forbindelse med skimmelsvamp og lign. i 
lejeboliger

 

Folketinget opfordrer regeringen til at udarbejde regler, der skal sikre,

€" at udlejer har ansvaret for at få fagfolk til at konstatere, om en bygning/lejlighed er angrebet af skimmelsvamp el.lign., når en lejer har begrundet mistanke om dette, og at det i tvivlstilfælde er udlejers ansvar at bevise, at der ikke er skimmelsvamp i boligen,

€" at udlejer har ansvaret for, at der foretages en sundhedsfaglig vurdering af, om boligen fortsat kan bebos, når der konstateres skimmelsvamp, og at den sundhedsfaglige vurdering skal danne grundlag for beslutningen om, hvorvidt der skal stilles en erstatningsbolig til rådighed, eller om der skal gives et nedslag i huslejen,

€" at udlejer har ansvaret for at stille en eventuel erstatningsbolig til rådighed og,

€" at der fastsættes en tidsplan for udbedring af skaderne og eventuelt fraflytning af boligen, samt at lejeren informeres om dette.

Bemærkninger til forslaget

Ifølge pjecen »Sunde boliger €" sundt liv« fra Lejernes Landsorganisation er hver ottende danske bolig i større eller mindre grad angrebet af skimmelsvamp og andre former for svamp. Resultatet er, at lejere i tusindvis bliver syge med hovedpine, åndedrætsbesvær eller hoste og i svære tilfælde får livsvarige astmatiske sygdomme. Ofte får lejerne skylden, fordi de ikke lufter ud. Sandheden er, at de fleste problemer skyldes manglende vedligeholdelse, konstruktionsfejl i ejendommen eller rørskader.

Boligen er helt afgørende for menneskers daglige trivsel og sundhed, derfor er svamp i boliger et meget stort og indgribende problem for de personer, der rammes af det. Det er derfor forslagsstillernes opfattelse, at det er nødvendigt at sætte fokus på at sikre en bedre lejerbeskyttelse på det område.

Baggrund

Mange enkeltsager om skimmelsvamp i boligen vidner om, at lejerens retsbeskyttelse ikke er optimal og kommunikationen mellem lejer og udlejer ikke er god nok. Lejerne føler sig generelt ikke taget alvorligt i denne type sager, og desuden er udfaldet af disse sager typisk ikke i lejers favør.

En lejer, som i dag opdager, at lejligheden er fugtig trods normal udluftning og altså kan være angrebet af skimmelsvamp, står over for et næsten håbløst projekt. Hvis udlejer ikke udbedrer skaderne, må lejeren gå til beboerklagenævnet, huslejenævnet eller boligretten, afhængig af om lejligheden er beliggende i den almene eller private udlejningssektor. Typisk forholder beboerklagenævn, huslejenævn og boligretter sig ikke effektivt til disse problemer. Det har vist sig ofte at være meget belastende både økonomisk, sundhedsmæssigt og personligt, idet disse lejere er i en meget usikker situation. Da bygningernes stand er udlejernes ansvar, bør det således også være udlejernes ansvar at sikre og tage de nødvendige skridt til at undgå eller udbedre svampeangreb.

Forslaget

Det er med andre ord forslagsstillernes opfattelse, at de gældende regler ikke giver den enkelte lejer tilstrækkelig retsbeskyttelse i sager om skimmelsvamp og andre svampetyper. Lejeren ender ofte i et langt og meget belastende forløb uden mulighed for selv at ændre på dette. Det skal derfor med dette beslutningsforslag sikres, at udlejeren bærer ansvaret for at konstatere, om en bolig er sundhedsskadelig at bo i, og for at tage de nødvendige tiltag med henblik på udbedring af skaderne. Hvis der er begrundet tvivl om, der er svamp i en bolig, mener forslagsstillerne tillige, at det bør være udlejers ansvar at bevise, at der ikke er skimmelsvamp i boligen. Det er endvidere forslagsstillernes opfattelse, at udlejer i det forløb har ansvaret for at sikre, at den pågældende lejer eventuelt får stillet en erstatningsbolig til rådighed og eventuelt får et nedslag i lejen og for at sikre, at lejeren holdes informeret om situationen.

Skimmelsvamp og andre svampetyper er ofte skjult bag tapet og indvendig isolering, i lofter eller under gulvbrædder. Derfor foreslås det, at man ved begrundet mistanke om svamp kræver inddragelse af personer, der har særligt kendskab til bygnings- og svampeområdet. Det kan eksempelvis være fagfolk fra Teknologisk Institut el.lign. Kun herved kan man få et kompetent svar.

Det foreslås, at den sundhedsfaglige vurdering forestås af embedslægeinstitutionen med henblik på en konkret vurdering af eventuelle sundhedsmæssige risici ved fortsat at bebo lejemålet.

Det er for forslagsstillerne meget vigtigt at sikre lejeren en bedre retsstilling i forbindelse med sådanne skader/mangler i boligen, da de står i en meget sårbar situation både økonomisk, personligt og sundhedsmæssigt.

 

Skriftlig fremsættelse

Lissa Marhiasen (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om lejeres retsstilling i forbindelse med skimmelsvamp og lign. i
lejeboliger.

(Beslutningsforslag nr. B 136).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.