B 114 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks indgåelse af overenskomst af 20. februar 2006 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Grønlands Landsstyre på den ene side og Kongeriget Norges regering på den anden side om afgrænsning af kontinentalsoklen og fiskerizonerne i området mellem Grønland og Svalbard.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold
Samling: 2005-06
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-04-2006

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20051_b114_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. april 2006)

 

 

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks indgåelse af overenskomst af 20. februar 2006 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Grønlands Landsstyre på den ene side og Kongeriget Norges regering på den anden side om afgrænsning af kontinentalsoklen og fiskerizonerne i området mellem Grønland og Svalbard.

(Beslutningsforslag nr. B 114).

 

Forslaget tilsigter at muliggøre Danmarks indgåelse af overenskomst af 20. februar 2006 mellem Kongeriget Danmarks regering sammen med Grønlands landsstyre på den ene side og Kongeriget Norges regering på den anden side om afgrænsning af kontinentalsoklen og fiskerizonerne i området mellem Grønland og Svalbard. Teksten er med tilhørende kortskitse bilagt forslaget.

I overensstemmelse med FN€™s Havretskonvention af 1982, der er ratificeret af både Danmark og Norge, har kyststaterne adkomst til maritime zoner indtil en afstand af 200 sømil fra basislinjen (kystlinjen). I det pågældende havområde er afstanden mellem kysterne imidlertid over en strækning på 795 km mindre end 400 sømil. Der ville derfor opstå en overlapning mellem fulde 200 sømils zoner, dækkende et område på ca. 150.000 km2. Begge parter har hidtil i deres respektive lovgivning defineret grænsen i dette område som "midtlinjen" uden præcis angivelse af dens forløb. Dette skyldes, at de basispunkter på Grønlands og Svalbards kyster, ud fra hvilke midtlinjen skulle beregnes, først blev nøjagtigt opmålt i et tidssvarende internationalt koordinatsystem til fastlæggelse af geografisk bredde og længde, i 2001 (Svalbard) og 2004 (Grønland).

Herefter var vejen banet for den fra begge sider længe ønskede præcise definition af midtlinjen.

Beregningen foregik på grundlag af parternes gensidigt accepterede kystbasislinjer samt punktet Tobias Ø, der ligger uden for basislinjesystemet ved Grønlands kyst.

Forhandlingerne lededes fra dansk side af Udenrigsministeriet i samarbejde med Grønlands landsstyre, der også var repræsenteret i forhandlingsdelegationen. Ud over to forberedende ekspertmøder på teknisk niveau afholdtes to møder mellem forhandlingsdelegationerne. Disse nåede den 16. januar 2006 frem til den foreliggende overenskomsttekst, som undertegnedes den 20. februar 2006.

Det er parternes ønske, at overenskomsten træder i kraft snarest. Den norske regering forelægger samtidig forslag for Stortinget herom.

Grønlands landsstyre har efter afslutning af de interne procedurer i Grønland meddelt sit samtykke til indgåelse af overenskomsten.

Idet jeg i øvrigt henviser til de bemærkninger, der led­sager forslaget, skal jeg tillade mig at anbefale det til det høje Tings velvillige behandling.