L 87 Forslag til lov om ændring af lov om miljø og genteknologi.

(Konsekvensrettelser som følge af kommunalreformen).

Af: Miljøminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l87_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Miljøministeren (Connie Hedegaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om miljø og genteknologi (konsekvensrettelser som følge af kommunalreformen)

(Lovforslag nr. L 87).

Lovforslaget er en del af den samlede lovgivningsmæssige gennemførelse af en ny kommunalreform. Forslaget er således et led i udmøntningen af regeringens aftale fra juni 2004 med Dansk Folkeparti om en strukturreform og den efterfølgende aftalte udmøntningsplan fra september 2004.

Aftalen indebærer, at der gennemføres en kommunalreform, som grundlæggende ændrer rammerne for varetagelsen af de offentlige opgaver og den offentlige service i Danmark.

Den indgåede aftale om strukturreform omfatter ikke udtrykkeligt placeringen af opgaver inden for lov om miljø og genteknologis område, som for hovedpartens vedkommende varetages af staten.

Af de grundlæggende principper for fordelingen af opgaverne på natur- og miljøområdet i aftale om strukturreform fremgår bl.a., at de opgaver, hvortil der knytter sig væsentlige nationale og internationale natur- og miljøinteresser, eller som forudsætter specialviden og som kun forekommer relativt sjældent, varetages af staten.

Lov om miljø og genteknologi er et teknisk lovområde, hvor antallet af sager, som i dag løses af amterne, er begrænset og skævt fordelt. Amterne varetager alene tilsynsopgaver, og nogle amter har således kun sjældent eller slet ikke haft virksomheder at føre tilsyn med.

Efter forslaget kommer tilsynet til at følge godkendelseskompetencen, som for alle afgørelsestyperne indenfor lovens område varetages af staten. Den ændrede myndighedsstruktur på lovens område er således også udtryk for en forenkling, idet det indebærer, at der alene er én tilsynsmyndighed indenfor lov om miljø og genteknologis område.

Idet jeg i øvrigt kan henvise til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.