L 52 Forslag til lov om ændring af museumsloven, bygningsfredningsloven og lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde og om ophævelse af lov om regionale faglige kulturmiljøråd.

(Udmøntning af kommunalreformen, for så vidt angår museumsområdet m.v.).

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l52_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af ændring af museumsloven, bygningsfredningsloven og lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde og om ophævelse af lov om regionale faglige kulturmiljøråd (Udmøntning af kommunalreformen for så vidt angår museumsområdet m.v.)

(Lovforslag nr. L 52).

Lovforslaget er en del af den lovgivningsmæssige gennemførelse af kommunalreformen.

På kulturområdet ønsker forligspartierne i forbindelse med reformen at fremme det lokale engagement i kulturlivet samt sikre varetagelsen af nationale kulturpolitiske hensyn.

Forslaget udmønter gennem etablering af en overgangsordning kommunalreformen for så vidt angår det økonomiske ansvar for de statsanerkendte museer, der oppebærer tilskud efter museumslovens § 15, og som har modtaget et amtskommunalt driftstilskud. Der etableres endvidere en overgangsordning med hensyn til tilskud til museer, der er drevet i samdrift mellem flere kommuner. Endelig etableres der en overgangsordning for konserveringscentre m.v., der har været amtskommunalt finansieret.

De frivillige regionale faglige kulturmiljøråd og museumsrådene foreslås erstattet af frivillige lokale museumsråd og lokale kulturmiljøråd.

På fortidsmindeområdet overtager staten amternes hidtidige tilsynsopgaver, mens amternes hidtidige plejeopgaver overføres til kommunerne. Endvidere overgår amternes hidtidige behandling af dispensationssager vedrørende sten- og jorddiger til kommunerne.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg lovforslaget til Tingets velvillige behandling.