L 28 Forslag til lov om ændring af lov om forældremyndighed og samvær, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forskellige andre love.

(Udmøntning af kommunalreformen på det familieretlige område).

Af: Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l28_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Ministeren for familie- og forbrugeranliggender (Lars Barfoed):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om forældremyndighed og samvær, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forskellige andre love (Udmøntning af kommunalreformen på det familieretlige område)

(Lovforslag nr. L 28)

Lovforslaget er en del af den lovgivningsmæssige gennemførelse af kommunalreformen.

Forslaget har til formål at udmønte den del af aftalen om kommunalreformen, der indebærer, at alle sager om separation, skilsmisse og forældremyndighed fremover begynder i de nye statsforvaltninger, som fra 2007 overtager de fleste af statsamternes nuværende opgaver.

Der stilles forslag om, at alle anmodninger om separation eller skilsmisse eller om afgørelser om forældremyndighed fremover skal indgives til statsforvaltningerne. Derved skabes én fælles indgang til myndighederne i disse sager, i modsætning til i dag, hvor sagerne også kan indledes ved domstolene.

I statsforvaltningerne skal der søges opnået enighed mellem forældrene eller ægtefællerne. Det foreslås derfor, at parterne indkaldes til møder i statsforvaltningerne, hvis de ikke på forhånd er enige om de spørgsmål, der skal afklares. Samtidig styrkes statsforvaltningernes konfliktløsningstilbud. Gennem bistand fra sagsbehandlerne og gennem en styrket rådgivnings- og mæglingsindsats forbedres mulighederne for at opnå samlede forligsmæssige løsninger om de mange spørgsmål, der opstår i familien som følge af en samlivsophævelse.

Kun hvis enighed mellem parterne ikke opnås i statsforvaltningen, indbringes sagen for retten til afgørelse. Indbringelsen sker i givet fald ved statsforvaltningens foranstaltning. Som et yderligere led i bestræbelserne på at opnå samlede helhedsløsninger foreslås det, at domstolene i visse tilfælde kan træffe afgørelser om samvær i forbindelse med behandlingen af sager om forældremyndighed, der er indbragt for retten af statsforvaltningen.

Lovforslaget skønnes at være udgiftsneutralt for det offentlige. Udgifterne til den øgede sagsbehandlings- og konfliktløsningsindsats i statsforvaltningerne modsvares af mindre udgifter til fri proces, idet færre sager skal afgøres ved domstolene.

Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. januar 2007.

Med disse bemærkninger indstiller jeg lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.